Skip to main content
Wil je reageren op een vacature maar heb je geen cv? Dan helpen we je in dit stuk stapsgewijs op weg. En door onze handige checklist onderaan deze pagina weet je zeker dat jouw cv onweerstaanbaar is.

In dit artikel leggen we je uit hoe je een perfect cv schrijft. Maar voor je begint met het samenstellen van je cv, is het goed om jezelf een belangrijke vraag te stellen. Hier komt-ie: ‘waarom wil een werkgever mijn cv eigenlijk zien?’

Wat is het doel van een cv?

Het antwoord is simpel: werkgevers willen bepaalde dingen van je weten, zodat ze een afweging over je kunnen maken. Met de informatie die je hen in je cv geeft, kan je potentiële werkgever jou vergelijken met andere kandidaten, en een inschatting maken van wie jij bent en wat je kunt.

Een goed cv toont daarom aan wat jouw toegevoegde waarde is voor een werkgever. Op die manier zorg je ervoor dat de afweging die de ontvanger van je cv maakt in jouw voordeel valt.

Twee belangrijke onderdelen

Om je toegevoegde waarde op je cv over te brengen, moet je cv op twee vlakken goed scoren.

 1. Je cv moet aantrekkelijk en duidelijk zijn opgemaakt
 2. Je cv moet inhoudelijk sterk zijn

Laten we allereerst bij punt 1 stilstaan. Want hoe doe je dat, een cv aantrekkelijk en duidelijk opmaken?

De opmaak van je cv

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om zelf met de opmaak van je cv aan de slag te gaan, bijvoorbeeld door in een tekstverwerkingsprogramma als Microsoft Word één voor één de onderdelen van een cv  (daarover later meer) te behandelen. Je loopt dan wel het risico dat jouw cv een rommeltje wordt. Wij raden daarom aan om een cv aan de hand van een template of een generator te maken.

Structureer je de opmaak van je cv goed? Dan kan de lezer snel belangrijke informatie vinden. Dit punt is erg belangrijk: een aantrekkelijk en overzichtelijk cv staat den dienste van de recruiter.

Onthoud ook dat hoe meer sollicitaties een recruiter op een vacature ontvangt, hoe minder tijd hij of zij per cv besteedt. Wanneer de informatie die belangrijk is voor een recruiter niet duidelijk naar voren komt, bestaat de kans dus dat je cv al na een paar tellen aan de kant geschoven wordt. Dat is zonde van je tijd!

Zes basisregels voor een duidelijke opmaak

Hieronder vind je 6 basisregels, die zorgen ervoor dat jouw cv aantrekkelijk wordt voor de persoon die je sollicitatie beoordeelt.

Regel 1: Houd het overzichtelijk
Regel 2: Gebruik accenten zoals onderstreept (U), vet (B) en cursief (I)
Regel 3: Pas je taalgebruik aan aan de branche en de functie, maar probeer wel natuurlijk over te komen
Regel 4: Zorg dat de inhoud relevant is
Regel 5: Maak geen spelfouten
Regel 6: Maximaal 2 pagina’s

De inhoud van je cv

Met alleen een duidelijk opgemaakt cv, ben je er natuurlijk nog niet: je cv moet ook inhoudelijk sterk zijn. Het moet dus gevuld worden met de juiste informatie. De vraag is: welke informatie?

Laten we allereerst de 3 onderdelen bespreken die absoluut niet op jouw cv mogen ontbreken. Daarna bespreken we bestanddelen die je soms op cv aantreft, maar geen vereiste zijn.

De vaste bestanddelen van een cv:

 • Je persoonsgegevens. Hier vermeld je je naam, achternaam, woonplaats en contactgegevens. Sommige mensen kiezen ervoor om ook hun leeftijd, nationaliteit, en burgerlijke staat in hun persoonsgegevens te vermelden. Klik per item op de link om te ontdekken of het slim is om deze gegevens op jouw cv te noteren.
 • Werkervaring. Je werkervaring is het allerbelangrijkste component op je cv. Zorg ervoor dat je alleen werkervaring noemt die relevant is voor de functie waarop je solliciteert. En schrijf per werkgever niet alleen op welke rol je had, maar ook welke resultaten je behaalde. Normaalgesproken is het slim om je werkervaring in teruglopende volgorde te noemen. Dat betekent: je meest recente baan bovenaan, en je allereerste baan onderaan. Heb je een gat in je cv? Dan kun je ook voor een chronologisch cv kiezen.
 • Opleidingen. Hier vermeld je alle formele scholing die je na de basisschool hebt doorlopen.

Optionele bestanddelen van een cv:

 • Cursussen. Heb je een cursus of extra training gevolgd? Dan laat je daarmee zien dat je je best doet om jezelf te ontwikkelen. Voor veel werkgevers is dat aantrekkelijk. Bovendien kun je ermee bewijzen dat je bepaalde vaardigheden bezit.
 • Nevenactiviteiten. Nevenactiviteiten en hobby’s zeggen veel over wie jij bent als persoon. Een werkgever kan daardoor nagaan of je goed binnen een team past. Je nevenactiviteiten kunnen bovendien bijdragen aan je professionele competenties.
 • Competenties. Jouw competenties zijn de dingen waar je goed in bent – ze worden steeds belangrijker voor werkgevers.
 • Profielfoto. Voeg je een profielfoto toe aan je cv? Dan krijgt een recruiter meteen een beeld van de mens achter het cv, dat kan in je voordeel werken. Maar pas op! Recruiters zijn mensen, en mensen hebben vooroordelen. Een profielfoto kan dus ook discriminatie in de hand werken.
 • Persoonlijk profiel. Een andere manier om een de mens achter jouw cv te laten zien, is door een persoonlijk profiel aan je cv toe te voegen. Hierin stel jij jezelf in een aantal regels voor aan je recruiter.
 • Referenties. Door de contactgegevens van je (ex-)collega’s en (ex-)leidinggevenden achter te laten, kan een potentiële werkgever hen contacteren, om zo een onafhankelijk beeld van jou te krijgen.

Cv-dillema’s

Twijfel je over het toevoegen van een of meerdere optionele bestandsdelen? Vraag jezelf dan af: ‘helpt het vermelden van deze informatie de lezer om een beter beeld te krijgen van mijn geschiktheid voor de functie?’.

Als je deze vraag met een ‘ja’ kunt beantwoorden en het niet ten koste gaat van de overzichtelijkheid, dan is het verstandig om de informatie toe te voegen. Of klik op onderstaande cv-dilemma’s om ons advies te lezen:

Check of jouw cv goed is aan de hand van deze 15 vragen

Is jouw cv klaar? Check dan aan de hand van deze 15 vragen of je niets vergeten bent, en of je nog dingen kunt perfectioneren. Op die manier kun je jouw cv met een gerust hart naar je recruiter sturen.

1. Past mijn cv bij het verhaal dat ik wil vertellen?

Kijk eens naar je cv: past het qua lay-out en inhoud bij het verhaal dat jij over jezelf wilt vertellen?

Dus bijvoorbeeld: als jij tijdens je loopbaan steeds snel in functieniveau gestegen bent, vertel je jouw verhaal het best door de start- en einddatum van je functies te accentueren. Zo ziet een recruiter meteen hoe ambitieus je bent.

En heb jij een tijd lang voor jezelf gewerkt? Dan kun je ervoor kiezen die periode in je loopbaan een andere kleur te geven. Op die manier krijgt je recruiter snel een idee van hoe jouw carrière is opgebouwd – én dat je ondernemend van karakter bent!

Lang verhaal kort: elke loopbaan heeft zijn eigen verhaal. Zorg dat jouw cv jouw verhaal duidelijk in beeld brengt.

2. Vermeld ik de belangrijkste informatie als eerste?

Door je sterke punten als eerste te vermelden, wek je direct de interesse van je lezer. En hoe lager in je cv je sterke punten staan, des te kleiner de kans dat je recruiter eraan toekomt. Het is daarom slim om je sterke punten zo hoog mogelijk in je cv op te schrijven.

Heb je veel relevante werkervaring? Vermeld dit dan als eerste. Begin met je meest recente functie en werk terug tot je eerste functie. We noemen dit een teruglopend cv.

Ben je daarentegen een starter op de arbeidsmarkt? Dan heb je waarschijnlijk nog weinig relevante werkervaring. Je grootste waarde spreekt in dit geval uit je opleiding. Het is dan verstandig je opleidingen als eerste te benoemen. Je doet dat op een chronologisch cv.

3. Is het cv afgestemd op het functieprofiel van de vacature?

Kijk eens goed naar de kerncompetenties die gevraagd worden in de vacature waar jij op solliciteert. Ze zijn vaak makkelijk te herkennen, meestal worden ze zelfs opgesomd. Je zou nu in staat moeten zijn om een duidelijk beeld te vormen van het persoonsprofiel dat het bedrijf waar jij solliciteert zoekt.

Vraag jezelf nu af: komen de competenties op mijn cv voldoende overeen met de competenties die in de vacature gevraagd worden?

4. Bevat het cv geen onverklaarde gaten?

Een gat in het cv is een periode waarin iemand niet heeft gewerkt. Deze trendbreuk wordt zichtbaar wanneer de recruiter gaat kijken naar de datum van in- en uitdiensttreding bij functies.

Het probleem van een gat in het cv is dat het vraagtekens oproept bij de recruiter, en vraagtekens bij een cv zijn per definitie een slecht teken. Heb jij een gat in je cv? Verklaar dat dan zo goed en subtiel mogelijk.

VOORBEELD:

“Zodra mijn kind groot genoeg was, heb ik me vol overgave gestort op een nieuwe uitdaging als lerares geschiedenis op het Jan Derksen College. Hier hield ik me onder andere bezig met het leiding geven aan de jongere collega’s en was ik verantwoordelijk voor het aantrekken van stagiairs. Vooral werken met enthousiaste aspirant leerkrachten geeft me heel veel energie.”

In dit voorbeeld wordt direct vermeld waarom deze sollicitant een gat in zijn cv had. Vervolgens wordt er direct door een combinatie van voorbeelden en positieve sleutelwoorden een sympathiek beeld geschetst van deze sollicitant.

5. Zijn je voormalige verantwoordelijkheden prominent genoeg?

Natuurlijk vermeld je op je cv welke functies je hebt gehad. Je zorgt er bovendien voor dat je die functies in drie of vier regels beschrijft. De beste manier om dat te doen, is door in te gaan op je verantwoordelijkheden bij die functie. Heb jij in je cv nog niet je verantwoordelijkheden benoemd? Breng daar dan gauw verandering in!

Waarom? Omdat ‘verantwoordelijkheid’ een woord met veel impact is. Door het te gebruiken, geef je extra waarde aan je werkzaamheden. Dit is een semantisch slimmigheidje dat jij als sollicitant kunt inzetten bij het creëren van extra geobserveerde waarde op het moment dat iemand een inschatting probeert te maken van jouw persoonlijk profiel.

VOORBEELD:

“Piet is verantwoordelijk voor de logistieke processen in gebied XYZ.”

Wat is de functie van Piet in dit voorbeeld? Is hij de districtsmanager of is Piet een chauffeur die dagelijks in dit gebied rijdt met zijn vrachtwagen?

VOORBEELD:

“Anna is verantwoordelijk voor de wekelijkse rapportage van de sociale media-activiteiten.”

Doet Anna hele moeilijke statistische analyses of knipt en plakt ze iets vanuit een analyseprogramma in Word?

Door slim gebruik te maken van woorden is het mogelijk om taken en functies beter te laten klinken dan ze eigenlijk zijn.

6. Heb je alle relevante extra kwalificaties vermeld?

Bij een sollicitatie zijn extra kwalificaties – bijvoorbeeld een gevolgde cursus of talenkennis – niet alleen maar bruikbaar wanneer ze direct van toepassing zijn op de baan. Extra kwalificaties zeggen ook iets over jou als persoon, je ambities en leergierigheid. Ze zullen dus altijd op waarde worden geschat.

Heb jij je extra kwalificaties nog niet vermeld? Breng daar dan gauw verandering in!

7. Heb je informatie uit het cv weglaten?

Soms zetten mensen dingen in het cv die beter weggelaten kunnen worden. Voorbeelden hiervan zijn irrelevante werkervaring, heel oude werkervaring of een te uitgebreide functieomschrijving.

Niet-waardevolle informatie kan afleiden van de sterke punten die je probeert te benadrukken. Wanneer je een relevante eigenschap of ervaring hebt, is die duidelijker terug te vinden in een cv van anderhalve pagina dan in een cv van drie pagina’s.

Alles dat afleidt of mogelijk afbreuk doet aan de hoofdpunten die jij probeert te benadrukken, kun je kortom beter vermijden.

Schrappen dus, al die irrelevante passages op je cv!

8. Structuur van het cv duidelijk in één oogopslag

Is belangrijke informatie snel en makkelijk te vinden op jouw cv? Zo ja, mooi! Een recruiter heeft namelijk geen tijd en zin om lang te zoeken naar informatie die hij nodig heeft om jou te beoordelen.

Staat belangrijk informatie (zoals bijvoorbeeld je opleidingen of je werkervaring) nog een beetje verstopt? Breng daar dan meteen verandering in, zodat jouw recruiter je cv niet in frustratie naast zich neerlegt.

9. Maak ik goed gebruik van (kleur-)accenten?

Maakt jouw cv al gebruik van accenten? Vaak is het slim ze te gebruiken: ze hebben namelijk invloed op de structuur en de leesbaarheid van je cv. Ze helpen om snel de informatie te vinden die belangrijk is of die je wilt benadrukken.

Voorbeelden van accenten die je kunt gebruiken zijn:

 • Vet, cursief, onderstrepen
 • Bulletpoints, nummering
 • Lettertype en -grootte
 • Horizontale en verticale scheidingslijnen
 • Kleuren (lees meer over kleuren)

10. Is het cv symmetrisch uitgelijnd?

Zorg dat je tekst evenwijdig en netjes is uitgelijnd. Dit heeft een grote invloed op de leesbaarheid van je cv. Automatisch uitlijnen doe je in Word met de liniaal. Wil je tekst wat verder van de kantlijn af hebben? Gebruik dan de Tab-toets. Het gebruik van de spatiebalk geeft een erg slordig effect.

11. Komt je persoonlijkheid voldoende naar voren?

Recruiters willen graag weten wat voor mens er achter het cv schuilgaat. Zorg er dus voor dat jouw persoonlijkheid in je cv naar voren komt.

Hoe laat je persoonlijkheid zien in het cv? Een mogelijke manier is door het kopje ‘hobby’s’ toe te voegen. Hobby’s kunnen de recruiter meer vertellen over wie je bent. Zo lijkt iemand die houdt van schaken en boeken lezen op het eerste gezicht meer geschikt voor een kantoorbaan dan iemand die skydiven en bungeejumpen als hobby’s op zijn cv vermeldt.

Met een profielschets breng je jouw persoonlijkheid nóg beter over. Een profielschets is een korte inleiding waarin je iets vertelt over wie je bent, wat je kunt en waar je naar op zoek bent.

12. Zijn mijn contactgegevens volledig en correct?

Dit behoeft weinig uitleg.

En stuur je een digitaal cv met hyperlinks? Klik er voor het versturen dan op om te checken of deze ook werken.

13. Taalfouten, stijlfouten en interpunctie

Gebruik altijd een spellingchecker voordat je jouw cv verstuurt: veel recruiters leggen cv’s met taalfouten namelijk direct naast zich neer.

Maar niet alleen je spelling is belangrijk, veel recruiters kijken ook naar stijlfouten in het cv. Die zijn wat moeilijker te ontdekken. Een voorbeeld van een stijlfout is: “dat kost duur”. Dat moet zijn: “iets kost veel” of “iets is duur”.

Om er zeker van te zijn dat jouw cv geen spel- of stijlfouten heeft, kun je je cv het beste door tenminste één persoon laten nalezen voordat je het definitief verstuurt.

14. Stel je referenties op de hoogte

Wanneer je referenties gebruikt in je cv, is het verstandig dat je enkel mensen als referenties gebruikt aan wie je dit expliciet gevraagd hebt. Heb je het nog niet gevraagd? Bel ze even op en vraag of ze het goed vinden. Dit is zelden een probleem. Referenties worden overigens niet vaak gebruikt.

15. Bijsluiten van aanbevelingsbrieven

Wanneer je vertrekt bij een werkgever, is deze verplicht om jou een getuigschrift te geven als je hier om vraagt. Dit is echter niet hetzelfde als een aanbevelingsbrief. Een aanbevelingsbrief is expliciet positief en heeft als doel om jou sneller een nieuwe baan te laten vinden. Wanneer je een aanbevelingsbrief hebt gekregen, dan zou je die kunnen bijsluiten.

Problemen met je cv oplossen

Ben je klaar met je cv maar loop je tegen problemen aan? Dan leggen we in onderstaande artikelen uit hoe je die problemen het best kunt oplossen.

 • Klik hier om te lezen hoe je een te lang cv korter maakt
 • Klik hier om te lezen hoe je een te kort cv langer maakt
 • Klik hier om te lezen hoe je een verouderd cv nieuw leven in blaast
 • Klik hier om te lezen hoe je clichés uit je cv verwijderd (en vervangt voor betere termen)
 • Klik hier om te lezen hoe je een gat uit je cv benoemt of opvult

Bekijk alle soorten cv’s

Hieronder vind je een overzicht van alle soorten cv’s waarbij Sollicitatiedokter je kan helpen.

Geef een reactie