Skip to main content
De ideale lengte van een cv is 1 tot 2 a4’tjes. Dus wat doe je wanneer jij al je werkervaring niet op minder dan 8 kantjes kwijtkunt? Wij geven je 4 tips!

Je las het in de intro al: een goed cv telt niet minder dan 1 a4, en niet meer dan 2. Dat komt omdat veel recruiters de voorkeur geven aan cv’s van deze lengte. Is jouw cv niet al te lang? Dan is het voor een recruiter makkelijk om belangrijke informatie eruit te vissen. En is-ie niet te kort? Dan krijgt een recruiter voldoende informatie om jou goed te leren kennen.

Cv inkorten

Om jouw baankans zo groot mogelijk te maken, wil je het liefst dat jouw recruiter goed met je cv om kan springen. Wij adviseren daarom dat je bij het insturen van je curriculum vitae de ideale lengte van 1 tot 2 a4’tjes aanhoudt.

Heb je, bijvoorbeeld omdat je in je carrière voor veel werkgevers iets betekend hebt, een lang cv? Dan lijkt het misschien heel lastig om hem in te korten: je wilt natuurlijk niet onvolledig zijn. Toch kun jij je cv korter maken zonder dat-ie daar slechter van wordt. Sterker nog: door onderstaande trucjes toe te passen gaat jouw cv er in kwaliteit zelfs op vooruit!

Tip 1: Laat minder relevante werkervaring weg

Een recruiter is benieuwd naar jouw cv omdat hij of zij erin kan zien welke relevante werkervaring jij hebt. Het woordje ‘relevant’ is daarbij erg uhm… relevant! Want solliciteer je op een functie in de hr? Dan kan een recruiter uit jouw werkervaring als vakkenvuller bij de Albert Heijn natuurlijk niet opmaken of jij een goede hr-mederwerker zal zijn.

Onze tip: laat al je irrelevante werkervaring grotendeels weg. We zeggen grotendeels, omdat het wél belangrijk is dat je de werkervaring in één regeltje noemt. Zo ziet een recruiter dat je geen gat in je cv hebt. En dat is belangrijk: bij recruiters gaan namelijk meteen alarmbelletjes rinkelen wanneer ze wel zo’n gat zien.

Tip 2: Benoem resultaten, niet verantwoordelijkheden

Jouw relevante werkervaring wil je natuurlijk zo goed mogelijk uitleggen op je cv. Alleen op die manier kan een recruiter ontdekken of jij geschikt bent voor de vacature. En jij bent een vakman of vakvrouw: als jij het over je werk hebt ben je dus soms lang van stof.

Heel begrijpelijk, maar niet ideaal wanneer jij je cv zo kort mogelijk wilt houden! Dus: probeer je vorige functies niet uitgebreid uit te leggen. Sta in plaats daarvan kort stil bij alle resultaten die je hebt behaald in je vorige jobs. Ga maar na: een waslijst aan verantwoordelijkheden leest niet lekker. Een kort lijstje met mooie resultaten – denk aan: als salesmanager haalde ik iedere maand mijn target – spreekt wél tot de verbeelding.

Tip 3: Maak gebruik van bulletpoints

Zelfs als je het in jouw cv alleen bij resultaten houdt, kan je curriculum vitae langer uitlopen dan twee kantjes. Wat je dan kunt overwegen, is om die resultaten (en andere dingen die je wilt noemen) in bulletpoints te zetten. Doordat je geen volzinnen hoeft te maken, loopt de woordenteller van je cv drastisch terug. Daarmee wordt jouw cv ook korter!

Tip 4: Voeg een bijlage toe aan je cv

Wil je die ene functie toch iets beter uitleggen? Bijvoorbeeld door je verantwoordelijkheden in detail te bespreken, een functioneringsrapport toe te voegen of te vertellen over een project waar je aan bijdroeg en waar je trots op bent?

Zet die informatie dan niet in je cv: het document wordt dan gegarandeerd langer dan twee a4’tjes. Wat je wel kunt doen? Een bijlage toevoegen. Bijvoorbeeld door een linkje in de lopende tekst van je cv aan te brengen naar een document in de cloud. In dit artikel van Management Support lees je hoe dat moet. Je cv blijft op deze manier lekker kort, maar als een recruiter jou beter wil leren kennen krijgt hij of zij daar wel de mogelijkheid toe!

Andere cv-problemen?

Heb jij een oplossing voor je andere cv-problemen nodig? Check dan snel in de lijst hieronder of we je met jouw vraag kunnen helpen.

Geef een reactie