Skip to main content
Frustrerend natuurlijk, als je sollicitatie alleen door een robot wordt beoordeeld. Wil je dat jouw cv onder de ogen van een recruiter van vlees en bloed komt? Dan moet je vuur met vuur bestrijden.

Misschien weet je al dat sommige recruiters gebruikmaken van kunstmatige intelligentie-tools. Die programma’s kunnen een eerste selectie maken van alle sollicitaties die binnenkomen bij een organisatie, zonder dat er een mens aan te pas komt. Dat kan dus betekenen dat van alle cv’s die een werkgever ontvangt, recruiters van vlees en bloed alleen sollicitaties te zien krijgen die een robot interessant genoeg vond. Dat moet met jouw sollicitatie natuurlijk niet gebeuren. Gelukkig weet je dankzij een LinkedIn-post van AI-content creator Rahul Kumar bijna zeker dat jouw cv langs die eerste A.I.-selectie komt.

Belangrijke woorden vinden

Volgens Kumar kun je de recruitmentrobot van een werkgever namelijk het best overtuigen door zelf óók gebruik te maken van A.I. Hij adviseert sollicitanten zoals jij ChatGPT te vragen welke kwaliteiten, opleidingen en karaktereigenschappen geassocieerd worden met de baan waarop je solliciteert. De woorden en zinnen die uit dat onderzoek naar voren komen kun je vervolgens opnemen in je cv. 

Dus solliciteer je bijvoorbeeld op een baan in de sales? En vertelt ChatGPT je dat ‘sociaal vaardig’ een belangrijke karaktereigenschap is in zo’n functie? Dan is het zaak dat je die woorden in je cv opneemt. En denk je nu: ‘wat een onnodige toevoeging, uit de context van mijn sollicitatie blijkt immers overduidelijk dat ik people skills heb?’ Bedenk dan dat de A.I.-selecteur een stuk meer moeite met context heeft, en jouw cv die ronde wél moet overleven om überhaupt bij een recruiter terecht te komen.

Controleerfunctie controversieel

De tips die Kumar verder in z’n post geeft, zijn voor jou waarschijnlijk al bekende kost: hij adviseert bijvoorbeeld dat sollicitanten in bullet points over hun prestaties vertellen, en dat elke sollicitatie een uniek cv verdient.

Wat je misschien nog niet weet, en wat later ook in de post van Kumar opduikt, is dat wanneer je jouw cv eenmaal afhebt, ChatGPT het document op fouten kan controleren. Kumar adviseert sollicitanten in z’n post van die mogelijkheid gebruik te maken – logisch dat hij dat zegt, hij verdient tenslotte z’n brood met A.I. Of de tip goed is, laten we in het midden, maar weet dat er ook veel mensen juist het tegendeel beweren. ChatGPT ziet namelijk regelmatig fouten over het hoofd, en corrigeert soms dingen die wél goed zijn. Belangrijk dus, om ondanks Kumars enthousiasme, ook een mens naar een cv te laten kijken. Een professionele loopbaanbegeleider, bijvoorbeeld!

Meer lezen?

Benieuwd naar de post van Kumar? Je vindt hem hier


Geef een reactie