Skip to main content
Het is waarschijnlijk een van de moeilijkste vragen die je gesteld kan worden tijdens een sollicitatiegesprek: “Wat is de reden van het gat in je cv?" Daarom leggen we in dit artikel uit hoe je het gat voorkomt, en wat je kan doen als je toch naar gevraagd wordt.

Heb je een tijdje geen betaald werk gedaan? Dan ontstaat er een zogeheten gat in je cv: een periode waarin je – zo lijkt het voor een recruiter althans – niets hebt gedaan. En alhoewel dat natuurlijk niet het geval is – niemand doet tenslotte een paar jaar lang helemaal niets – kan het voor een werkgever toch aanleiding zijn om je op basis van dat gat niet aan te nemen.

Wees eerlijk over je situatie

Dus heeft jouw cv een gat? Dan kun je daar tijdens je sollicitatieprocedure vragen over verwachten. Bij het beantwoorden van die vragen is het altijd verstandig om eerlijk te zijn: smoesjes en leugens worden door recruiters vaak eenvoudig doorzien. Probeer je werkzame periode voorafgaand aan ‘het gat’ dus niet op te rekken, en laat vrijwilligerswerk dat je deed toen je geen baan had ook niet intensiever lijken dan het was. Wat je wel kunt doen? Je recruiters voor je winnen met je eerlijkheid! Zij begrijpen heus wel dat het vinden van een baan niet altijd makkelijk is, en dat een gat in je cv daardoor eenvoudig ontstaat.

Wees kort en bondig over het gat in je cv

Wordt je tijdens een gesprek gevraagd naar het gat in je cv? Wees dan niet te uitgebreid over waarom je weg bent gegaan bij je laatste werkgever. Wanneer je specifiek wordt gevraagd om een verklaring, dan is het prima om aan te geven dat je weg moest vanwege een reorganisatie, maar probeer vervolgens direct de aandacht te richten op de toekomst.

Je kunt bijvoorbeeld aangeven dat je geleerd hebt van de situatie en dat je denkt aan deze ervaring een positieve draai te geven in de functie waarop je solliciteert. Geef aan dat je ontzettend veel zin hebt om weer aan de slag te gaan en dat je bruist van de energie.

Werkloos? Blijf actief!

Met de tips die je hierboven las, kom jij vragen over het gat in je cv zonder kleerscheuren door. Maar voorkomen is beter dan genezen, dus heb jij je cv nog niet ingeleverd bij een potentiële werkgever, onderzoek dan of je het gat in jouw curriculum vitae nog kunt wegwerken.

Heb jij tijdens de periode van ‘het gat’ iets uit onderstaande lijst gedaan? Benoem dat dan! Tijdens een sollicitatiegesprek moet je die zaken niet overdrijven – dat noemden we zojuist ook al even. Maar op een cv staat ‘een nieuwe studie’ of ‘vrijwilligerswerk’ beter achter een willekeurig jaartal dan helemaal niets.

  • Vrijwilligerswerk
  • Uitzendwerk
  • Start een nieuwe hobby die raakvlakken heeft met je baan
  • Ga een tijdje op reis
  • Start een blog of website
  • Start een nieuwe studie

Andere cv-problemen?

Heb jij een oplossing voor je andere cv-problemen nodig? Check dan snel in de lijst hieronder of we je met jouw vraag kunnen helpen.

Geef een reactie