Skip to main content
Voor veel werkzoekers is het een dilemma: 'moet mijn cv echt 2 kantjes zijn, zoals ik overal lees?'. Het kan tenslotte zijn dat jij véél meer (of juist minder) te vertellen hebt. In dit artikel helpen we je met jouw dilemma.

Jouw cv is een opsomming van je werkervaring. Dus kom je net van school en solliciteer je op je eerste baan? Dan is jouw curriculum vitae erg kort. Je persoonsgegevens – denk aan je leeftijd, adres en telefoonnummer – heb je misschien vermeld. Maar verder blijft jouw sollicitatiedocument leeg.

Geen kortje, ook geen boekwerk

Hoe anders is dat als je al een tijdje meeloopt op de arbeidsmarkt? Jouw cv is dan juist ellenlang. Afhankelijk van voor hoeveel werkgevers jij door de jaren heen iets hebt betekend, kan je makkelijk 5 kantjes opvullen.

Toch is het niet goed voor je baankansen om zo’n boekwerk bij je recruiter in te leveren. Solliciteren met een halfgevuld a’4tje als cv, zoals een student uit het begin van dit artikel misschien zou doen, zet ook geen zoden aan de dijk. Het klopt dus echt: met een cv’s van 1 tot 2 a4’tjes heb je de meeste kans om uitgenodigd te worden voor een kennismakingsgesprek.

Recruiters willen 1 à 2 kantjes

Dat komt met name omdat recruiter de voorkeur geven aan cv’s van deze lengte. Cv’s van maximaal twee kantjes zijn makkelijk voor hen te verwerken – ze hoeven niet superlang te bladeren om relevante informatie uit het document te pikken. Aan de andere kant is een cv van 1 tot 2 a4’tjes ook niet zó kort dat ze erdoor maar weinig over de kandidaat te weten komen.

Nu je weet dat een cv van 1 tot 2 a4’tjes de ideale lengte is, wil jij er natuurlijk alles aan doen om jouw cv ook van dat formaat te maken. Zo maak je immers de meeste kans op die nieuwe baan! Hieronder vertellen we je hoe je dat doet. We schrijven ten eerste over hoe je een cv van een half a4’tje verlengd. Daarna geven we je tips over hoe je een te lang cv inkort.

Mijn cv is te kort – wat kan ik doen?

Heb je nog nauwelijks werkervaring, bijvoorbeeld omdat je solliciteert naar je eerste baan? Dan is het lastig om een kantje op je cv te vullen – laat staan twee! Toch zijn er een aantal trucjes die je toe kunt passen waardoor jouw cv de ideale lengte haalt. Die trucjes zorgen overigens niet alleen voor opvulling voor de sier: ze geven daadwerkelijk nuttige informatie aan jouw recruiter!

  • Voeg een persoonsomschrijving toe

Een persoonsomschrijving geeft een leuke, persoonlijke touch aan jouw cv. Je recruiter leert je er beter door kennen en kan daardoor goed inschatten of de vacature bij je past. Bovendien wordt jouw cv zo al een paar regels langer.

  • Benoem je skills

Vroeger matchten recruiters mensen alleen op basis van hun werkervaring en opleiding op vacatures, maar die tijden zijn voorbij. Een recruiter van nu wil ook weten of jouw vaardigheden aansluiten op de vacature. Maak jij het jouw recruiter makkelijk door jouw skills in een aparte tekstbox te benoemen? Dan is je recruiter je dankbaar; je cv neemt bovendien in lengte toe!

  • Laat bijbaantjes niet weg

Jouw vakantiebaantje heeft op het eerste gezicht misschien niets te maken met de vacature waar je op solliciteert, maar jij weet vast een verband te leggen. Noem daarom gerust dat je twee jaar lang vakken hebt gevuld bij de Albert Heijn. Je kan daar dan bijvoorbeeld over zeggen dat je verantwoordelijkheidsgevoel er enorm door is gegroeid.

  • Mind the gap

Heb jij een gap year genomen tussen je studie en nu? Of ben je om een andere reden niet meteen na het behalen van je diploma begonnen met solliciteren? Laat je recruiter dan weten wat je wél in de tussentijd hebt gedaan! Die reis naar Zuidoost-Azië zegt namelijk óók wat over jouw professionele karakter. Vul die ‘gap’ in je cv dus om wat extra lengte te creëren – én om ervoor te zorgen dat jouw recruiter je beter leert kennen.

In dit artikel lees je meer over het uitbreiden van je cv.

Mijn cv is te lang – wat kan ik doen?

Heb jij een veelbewogen carrière achter de rug en zoek je nu naar een functie waar jij jouw ervaring in kunt zetten? Dan heb je misschien de neiging om een cv van acht kantjes in te leveren. Doe dat niet: recruiters zitten er niet op te wachten. Pas in plaats daarvan onderstaande trucjes toe om je cv korter te maken. Je cv krijgt ermee niet alleen de ideale lengte, maar hij wordt ook makkelijker om te verwerken voor recruiters. Je baankansen schieten er dus mee omhoog!

  • Laat minder relevante werkervaring weg

Solliciteer je op een functie in de sales? Dan kun jij je 20 jaar-oude werkervaring in de zorg gerust grotendeels weglaten: die ervaring helpt een recruiter niet te beoordelen of jij geschikt bent voor de vacature in kwestie. Vat je werk van destijds trouwens wel in één regeltje samen! Recruiters houden niet van een cv met een gat erin.

  • Benoemd resultaten, niet verantwoordelijkheden

Naarmate je bij je vorige werkgevers werkte, kreeg je vast meer verantwoordelijkheden. En dus ben je misschien geneigd om al die verantwoordelijkheden per functie één voor één op te sommen. We snappen waarom – ze zijn wel degelijk relevant – maar kijk toch of je er een aantal weg kunt laten. Een goede manier om dat te doen is door een lijst met verantwoordelijkheden te vervangen door klinkende resultaten. Bijvoorbeeld: ‘Als salespersoon bij Werkgever X haalde ik consequent voor de 15e van de maand mijn targets’. Dat spreekt meer aan dan een waslijst met taken die je deed.

  • Neem een voorbeeld aan deze lijst: gebruik bulletpoints

Jij bent een echte vakman of vrouw: als jij je werk uitlegt, doe je dat dus goed. Het probleem daarmee? Soms worden je zinnen iets te lang. Herkenbaar? Neem dan een voorbeeld aan deze lijst en vertel wat je wilt vertellen in bulletpoints. Zo houd jij je cv overzichtelijk voor recruiters en kort je hem bovendien aanzienlijk in.

  • Echt belangrijk? Zet het in een bijlage

Wil je écht iets over een vorige baan vertellen dat simpelweg niet op een a4’tje past? Voeg die extra informatie dan toe als bijlage! Bijvoorbeeld: ‘Tijdens mijn periode als projectmanager bij Werkgever Y droeg ik de verantwoordelijkheid voor tientallen prestigieuze projecten. In bijlage 1A vindt u een lijst daarvan met korte samenvattingen.

In dit artikel lees je meer over het inkorten van je cv.

Andere cv-dilemma’s

Kamp je met andere dilemma’s bij het samenstellen van jouw cv? Dan hopen we dat je in één van deze stukken het verlossende antwoord vindt.

Geef een reactie