Skip to main content
Het is een hoop werk: je cv per sollicitatie aanpassen. Maar is het de moeite waard? Dat dilemma beantwoorden we in dit artikel.

We zullen met de deur in huis vallen. Jouw vraag is: ‘moet ik mijn cv aanpassen op elke nieuwe sollicitatie die ik verstuur?’ Ons antwoord is: ‘ja!’

Waarom elke sollicitatie een eigen cv verdient

Waarom? Omdat elke functie haar eigen combinatie van eisen aan de kandidaat stelt. Er is niet één cv dat perfect aansluit op al die verschillende combinaties. Je wilt immers niet te weinig vertellen, maar zeker ook niet teveel. Het is dus belangrijk om je cv op de specifieke functie-eisen af te stemmen.

Door in je cv het accent te leggen op de eisen in de vacaturetekst en functieomschrijving geef je jezelf een grotere kans op een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek. Dit geldt met name als er voor één vacature veel kandidaten zijn.

Snel je cv aanpassen met een basis-cv

Je cv voor elke sollicitatie aanpassen klinkt als veel werk. Gelukkig hoeft dit niet zo te zijn. Als je werkt met een basis-cv – ook wel moeder-cv genoemd – is het aanpassen van je cv een kwestie van minuten.

Het basis-cv is de meest uitgebreide versie van je cv en alleen bedoeld voor je eigen documentatie. Je stuurt het niet naar werkgevers wanneer je solliciteert. In het basis-cv houd je uitgebreid bij wat je doet vanaf het begin van je loopbaan. Je noteert je belangrijkste taken, verantwoordelijkheden en prestaties, de gevolgde cursussen en de opgedane vaardigheden.

Door de juiste onderdelen te selecteren in het basis-cv kun je eenvoudig en snel een relevant cv samenstellen dat het accent volledig legt op de belangrijkste functie-eisen van de vacature.

Andere cv-dilemma’s

Kamp je met andere dilemma’s bij het samenstellen van jouw cv? Dan hopen we dat je in één van deze stukken het verlossende antwoord vindt.

Geef een reactie