Skip to main content
Een cv-generator zorgt voor een strak opgemaakt curriculum vitae. Bovendien klaart het een klus in enkele minuten, die je anders zomaar een paar uur kan kosten. Is die tijdsbesparing en duidelijkheidsgarantie het gebrek aan originaliteit waard?

Het opstellen van een cv kan zomaar een paar uur duren. Je moet je functieomschrijvingen maken, je opleidingen beschrijven, en dan hebben we het nog niet gehad over de tijd die in de opmaak van jouw cv gaat zitten.

Cv-generator: bijna altijd een goed idee

Logisch dus, om te overwegen jouw cv door een cv-generator te laten maken. De informatie moet je nog altijd zelf aanleveren – je kunt niet alles uitbesteden – maar over de opmaak van jouw cv hoef jij je op deze manier geen zorgen meer te maken.

Gebruik je een cv-generator, dan bespaar je allereerst veel tijd. Maar in dit geval is je haastige spoed wel degelijk goed: cv-generators leveren (zeker tegenwoordig) namelijk uitstekend resultaat op. Één van de belangrijkste componenten waar jouw cv aan moet voldoen is tenslotte overzichtelijkheid: cv’s uit cv-generators scoren daar altijd hoog op. Je ziet gewoon dat ze door professionals in elkaar zijn geknutseld.

Nu horen we je denken: ‘een gegenereerd cv is niet erg uniek…’. Daar moeten we je gelijk in geven. Maar vraag jezelf tegelijkertijd ook af: is die originaliteit dan belangrijk? Solliciteer je op een vacature als accountant, dan is het antwoord waarschijnlijk ‘nee’. Jouw recruiter heeft veel liever een overzichtelijk cv, dan een creatief opgemaakt sollicitatiedocument. Een uitzondering op die regel treedt op als jij op een creatief beroep solliciteert. Wil je vormgever worden? Dan kun je cv-generators inderdaad beter links laten liggen.

Gratis online cv-generators

Cv-generators zijn er in soorten en maten. De meest populaire zijn, je raadt het misschien al, generators die je gratis online kunt invullen. Er is op het internet een groot aantal in dat genre te vinden, maar pas op: vaak kom je er op het laatste moment achter dat voor niets de zon opgaat. Dan heb je net al je gegevens ingevuld, en moet je alsnog een bedrag overmaken. Het gaat daarbij meestal om betalingen van tussen de €1 en de €5 – niets om wakker van te liggen dus. Toch is het goed om je ervan bewust te zijn.

Hieronder vind je een lijstje met gratis (of goedkope) cv-generators die wij aanraden.

  • Cv.nl(1€ per maand, registratie verplicht)
  • Young Capital (gratis, registratie verplicht)
  • Canva (gratis, registratie verplicht)

Cv-sjablonen van Microsoft Word

In plaats van een cv-generator, kun je ook een gratis cv-sjabloon van Microsoft Word gebruiken. Een sjabloon is een basisdocument waarvan de lay-out en andere opmaakelementen alvast zijn voorbereid. Je hoeft alleen nog maar je eigen gegevens in te vullen – net als in een cv-generator dus.

Wil jij een cv-sjabloon in Microsoft Word gebruiken? Dan ga je (als je gebruikt maakt van Microsoft Office 2013 of hogere versie, althans) als volgt te werk:

  1. Open Microsoft Word
  2. Klik linksboven op ‘Bestand’
  3. Klik in de balk linksop ‘Nieuw’
  4. Klik in het zoekvak en typ cv. Je ziet nu een overzicht met miniaturen van de beschikbare sjablonen.
  5. Klik op een sjabloon
  6. Klik in het volgende venster op ‘Maken’

Je kunt nu het sjabloon invullen met jouw eigen persoonsgegevens en aanpassen naar wens.

Microsoft Word levert standaard enkele tientallen sjablonen voor cv’s. De meeste zijn echter niet superspectaculair. Microsoft biedt op deze pagina meer sjablonen aan: die zijn al wat exotischer.

Andere cv-dilemma’s

Kamp je met andere dilemma’s bij het samenstellen van jouw cv? Dan hopen we dat je in één van deze stukken het verlossende antwoord vindt.

 

Geef een reactie