Skip to main content
Sommige recruiters vinden het interessant om het beeld dat jij van jezelf schetst te vergelijken met het beeld dat (ex-)leidinggevenden van je hebben. Om het die recruiters makkelijk te maken, kun je referenties in je cv opnemen. Hier lees je hoe.

Een referentie is een getuigenis van jouw functioneren bij een (oud-)werkgever: je kunt het als een recensie van jouw functioneren zien. Voor een aspirant-werkgever is het een kans om van een ander te horen hoe jij bent als collega en hoe je functioneerde op de werkvloer.

Wat is een referentie?

Een referentie op het cv is de verwijzing naar de referent (de referentie die wordt geraadpleegd) en bestaat gewoonlijk uit een naam, telefoonnummer, functietitel en de naam van de onderneming.

Dhr. T. Peters
06 – 123 456 78
Projectmanager bij AGO B.V.

Referenties worden niet vaak op het cv vermeld. De meeste sollicitanten kiezen ervoor om referenties niet te benoemen of kiezen voor de standaardzin Referenties op aanvraag beschikbaar.

Is het verstandig referenties op het cv te zetten?

Wanneer je er ruimte voor hebt en je onlangs hebt aangegeven bij de referent dat je op zoek bent naar een baan, kun je ervoor kiezen om al direct (een aantal) referentie(s) op te nemen in het cv. Maar moet jij op je cv vechten voor iedere vierkante centimeter? Dan kun je dit onderdeel ook prima weglaten.

Dat komt omdat recruiters meestal pas in een laat stadium van de sollicitatieprocedure contact opnemen met referenten, het gebeurt in ieder geval niet tijdens de eerste selectie. Aangezien werkgevers je altijd moeten informeren voordat ze contact opnemen met een referent, is er nog een contactmoment tussen je sollicitatie en de referentiecheck. Het is daarom misschien wel logischer om de contactgegevens van je referenties pas door te geven wanneer je beoogde werkgever daarom vraagt.

Lang verhaal kort: het is niet noodzakelijk om referenties op te nemen in het cv en het kan zelfs afleiden van de belangrijkere zaken, zoals je vaardigheden, werkervaring en opleidingen.

Voorbeeldvragen die worden gesteld aan de referent

Heb jij toch referenten op je cv gezet. Zorg dan dat je jouw referenten daarvan op de hoogte stelt, ze weten dan dat ze een belletje kunnen ontvangen. In zo’n telefoongesprek is je potentiële werkgever waarschijnlijk voornamelijk geïnteresseerd in zowel je kwaliteiten als je tekortkomingen. Hierbij wordt meestal een open vraagstelling gebruikt, zodat er ruimte is voor de referent om extra informatie te geven.

Om je een goed beeld te geven, volgen hier een aantal vragen die redelijk standaard zijn bij een referentiecheck:

  • Wat is uw relatie met de kandidaat?
  • Van wanneer tot wanneer was de kandidaat bij u in dienst?
  • Hoe lang heeft u samengewerkt?
  • Hoe was deze samenwerking?
  • Wat waren de dagelijkse bezigheden van de kandidaat?
  • Zou u deze persoon opnieuw aannemen? Waarom?
  • Wat voor soort organisatie past bij de kandidaat?

Andere onderdelen van het cv

Ben jij je cv aan het bouwen? Dan vind je in deze lijst al onze artikelen over verschillende onderdelen van het curriculum vitae.

Geef een reactie