Skip to main content
Het teruglopend cv geeft het verloop van je professionele carrière weer in de omgekeerde chronologische volgorde. Je begint dus bij je huidige baan – of als je op dit moment geen baan hebt je laatste baan – gevolgd door de baan ervoor, etc.

De structuur van het teruglopend cv is omgekeerd aan de structuur van het chronologisch cv, waar de klassieke volgorde wordt aangehouden. Deze volgorde begint met de studies, gevolgd door de werkervaring.

Voor wie is het teruglopend cv?

De hoofdregel van een goed cv is dat het belangrijkste van jouw cv altijd als eerste komt. Want hoe verder de informatie staat die jou een waardevolle kandidaat maakt, des te groter de kans dat deze over het hoofd wordt gezien. Om deze reden is het teruglopend cv vooral geschikt voor mensen met een aantal jaar relevante werkervaring.

Voorbeeldlay-out van het teruglopend cv

Om een goed beeld te hebben van wat een teruglopend cv precies is, staat hieronder een voorbeeld weergeven. De inhoud is voor jou uiteraard anders.

De voor- en nadelen van een teruglopend cv

Doordat recente werkervaring in dit type cv goed naar voren komt, kan dit een sterke positieve invloed hebben op het moment dat je laatste functie goed aansluit op de functie waarop je solliciteert. Dit geldt ook voor carrièretijgers die door goede prestaties snel zijn opgeklommen in functieniveau.

Het geeft dus direct weer wat je tot nu toe hebt gepresteerd in je werkzame leven.

Zoals gezegd, de nadruk bij het teruglopend cv ligt sterk op de werkervaring. Wanneer je laatste ervaring(en) niet nauw aansluit(en) op de functie waarvoor je solliciteert, dan kan dit mogelijk negatief werken. Strategisch gezien is het dan dus niet verstandig dit type cv te gebruiken. Ook voor starters of studenten is dit type cv waarschijnlijk niet erg geschikt. Zij hebben immers nog niet voldoende relevante werkervaring voor de functie waarop je solliciteert. Je kunt in dat geval beter laten zien dat je door middel van scholing en andere leertrajecten over voldoende kennis beschikt om de functie uit te voeren. Het is dan dus verstandiger te beginnen met het benoemen van je scholing. Een chronologisch cv ligt dus meer voor de hand.

Nadelig bij werkloosheid

Wat je als eerste vermeldt, benadruk je en vormt de eerste indruk van jou als kandidaat. Wanneer de eerste indruk die je maakt negatief is of de beoordelaar doet twijfelen, is de kans op succes klein.

Geef een reactie