Skip to main content
Het chronologische cv is een type cv waarin de volgorde van gebeurtenissen de belangrijkste rol speelt voor de lay-out. Je begint bij de eerste opleiding, gevolgd door de beroepsopleiding(en) en werkervaring.

Chronologisch betekent in volgorde van tijd. Het is dan ook niet verrassend dat het chronologische cv sterk de nadruk legt op het tijdsverloop van je carrière. Het chronologisch cv geeft je levens- en carrièreverloop het beste weer. Maar dat wil niet zeggen dat het voor jou ook de beste lay-out is. Dit is afhankelijk van de strategie die je kiest.

Voorbeeld van het chronologische cv

Om een goed beeld te hebben van wat een chronologisch cv precies is, staat hieronder een voorbeeld weergeven. De inhoud is voor jou uiteraard anders.

chronologisch cv voorbeeld

Voor wie is het chronologische cv?

Het chronologisch cv is vooral geschikt voor starters op de arbeidsmarkt en werkzoekenden die nog niet veel praktijkervaring hebben opgedaan.

Waarom? Een recruiter krijg in de eerste seconden al direct een beeld van een kandidaat door te kijken naar het cv. En soms blijft het ook slechts bij die paar seconden. Cv’s die niet direct de interesse prikkelen zijn bij voorbaat kansloos. Je wilt dus meteen een goede indruk maken.

De beste manier om een goede eerste indruk te maken met je cv, is door het meest belangrijke element als eerste te plaatsen: datgene waar het meeste waarde uitspreekt voor jou.

Als je al over enige jaren werkervaring beschikt, dan is je werkervaring waarschijnlijk je meest waardevolle pluspunt. In dat geval zet je je werkervaring als eerste op je cv en kun je beter het teruglopend cv gebruiken bij sollicitaties.

Ben je starter, en beschik je dus enkel over stages en bijbanen als werkervaring (of niet eens), dan is je grootste pluspunt je opleiding. Dus die plaats je als eerste op je cv. Het gebruik van het chronologisch cv is dan een logisch gevolg.

Groot nadeel: gat in cv valt snel op

Doordat bij het chronologisch cv zo sterk de nadruk ligt op het tijdsverloop, valt het sneller op wanneer je een gat in je cv hebt.

Een gat in je cv betekent dat je een tijd(je) niet actief bent geweest op de arbeidsmarkt waardoor de tijdslijn wordt onderbroken. Een gat in het cv wekt vrijwel altijd argwaan bij recruiters; zeker wanneer dit groter is dan 3 maanden.

Een gat in je cv kan (onterecht) de indruk wekken dat je geen competente werknemer bent. De recruiter kent jou hoogstwaarschijnlijk enkel van je cv. Op basis van jouw cv en sollicitatiebrief worden dan ook de beslissingen genomen. Probeer daarom dus zo goed mogelijk alle negatieve indrukken te vermijden.

Heb jij een gat in je cv? Dan is het vaardigheden cv zeker het overwegen waard.

Erg functioneel, niet erg persoonlijk

Het chronologisch cv is erg functioneel, het is niet erg sterk in het communiceren van jouw persoonlijkheid.

Doordat je strikt de tijdslijn volgt van je loopbaan, blijft er weinig ruimte over om jezelf wat meer te profileren als persoon Bijvoorbeeld door toe toe lichten wie je bent, waar je goed in bent en wat je interesses zijn. In een chronologisch cv krijgen dit soort zaken minder nadruk.

Vind je het belangrijk dat je persoonlijkheid goed naar voren komt, dan kan je overwegen een ander soort cv te kiezen. Of je neemt wat elementen over uit het vaardigheden cv, zoals competenties. Op deze manier creëer je een soort kruising tussen de twee cv´s.

Bekijk de andere soorten cv’s:

Geef een reactie