Skip to main content
Een goede voorbereiding is het halve werk. Dit geldt ook voor het sollicitatiegesprek. Wat is de beste manier om je voor te bereiden op een sollicitatiegesprek? Hier volgen 10 tips voor een optimale voorbereiding.

1. Analyseer de vacature

Een belangrijk gedeelte van jouw voorbereiding bestaat uit het maken van een analyse van de vacature en de functieomschrijving. Probeer te achterhalen wat het bedrijf precies zoekt in een geschikte kandidaat.

Lees de vacaturetekst goed en maak een lijst van de persoonlijke en professionele kwaliteiten waar in de tekst om wordt gevraagd. Deze lijst heb je nodig voor de volgende fase van de voorbereiding.

2. Match jouw eigen kwaliteiten met de functie

Na het analyseren van de vacature is het zaak om je eigen sterke en zwakke punten te inventariseren. Dit doe je door een lijst te maken van jouw competenties en kwalificaties. Hier vind je een voorbeeld. Schrijf tien punten op waarvan je denkt dat het verstandig is om deze te benadrukken.

Dit is de lijst met vaardigheden die je zou delen met je recruiter wanneer hij of zij je vraagt om iets over jezelf te vertellen. Zorg er dus voor dat de lijst overeenkomt met je analyse van de functieomschrijving en vacaturetekst. Wees kritisch bij het beoordelen van jezelf en vraag het advies van anderen op punten waarover je twijfelt.

In elk sollicitatiegesprek komt een aantal standaardvragen terug. Bereid je goed voor door bij deze vragen antwoorden te bedenken die passend zijn bij de vacature. Zo neem jij alvast een voorsprong.

3. Onderzoek het bedrijf

Voordat je op gesprek gaat, is het belangrijk om zoveel mogelijk te weten te komen over het bedrijf. Dit is een cruciaal gedeelte in de voorbereiding op het sollicitatiegesprek. Het komt ook van pas bij het voorbereiden van de standaard sollicitatievragen en bij het bedenken van goede vragen om zelf te stellen. Daarnaast helpt het je om een duidelijker beeld te vormen van de bedrijfscultuur. Daarmee kun je beoordelen of deze past bij jou  en bij de manier waarop je graag werkt.

Trek minstens een kwartier uit om goed de website te bekijken en vraag ook in je netwerk om meer informatie. Dit kan je net dat kleine beetje voordeel opleveren ten opzichte van andere kandidaten. Neem dit gedeelte van de voorbereiding dan ook net zo serieus als de rest.

4. Sollicitatievragen oefenen

Bereid een aantal standaard sollicitatievragen voor en oefen deze vervolgens. Kun je de meeste vragen goed beantwoorden? Dan zal dit je helpen bij het in bedwang houden van je zenuwen. Hardop oefenen helpt aanzienlijk beter dan herhalen in je hoofd. Probeer daarom de vragen een aantal keer te oefenen met bijvoorbeeld een vriend, vriendin of familielid. Zie erop toe om de vragen die je hebt voorbereid ten minste tweemaal hardop te oefenen.

5. Leg je sollicitatiekleding alvast klaar

Wacht niet tot de laatste dag met het uitzoeken van je sollicitatiekleding. Zorg dat je van tevoren al weet wat je aan wilt doen en zorg dat dit een dag van tevoren klaarligt. Zo hoef je niet op het laatste moment nog te denken aan wat er in de was zit of nog gestreken moet worden. Net als bij het oefenen van de sollicitatievragen kan dit helpen bij het in toom houden van de hoeveelheid stress.

Een aantal tips met betrekking tot sollicitatiekleding:

6. Leg je sollicitatiespullen alvast klaar

Het is handig om een aantal dingen mee te nemen naar je sollicitatiegesprek. Denk bijvoorbeeld aan extra kopieën van je cv en sollicitatiebrief. Berg deze op in een nette map zodat ze niet kreukelen.

Andere dingen die je mee zou kunnen nemen zijn:

  • kladblok;
  • pen en potlood;
  • kauwgom (wel uitdoen voor het gesprek);
  • referentielijst (indien van toepassing);
  • portfolio (indien van toepassing).

7. Plan alvast de route

Bij het voorbereiden van je sollicitatiegesprek is het natuurlijk ook zaak dat je goed weet waar je naartoe moet. Zo kun je rekening houden met de reistijd. Het is doodzonde om je goed voor te bereiden met vragen, kleding en spullen als je vervolgens te laat komt. Een slechte eerste indruk heeft namelijk grote gevolgen voor hoe je vervolgens beoordeeld wordt. Dit heet het horn-effect. Het is lastig om daarvan te ‘herstellen’.

Bekijk van tevoren op Google Maps  waar je precies moet zijn en hoe lang de reis duurt. Tel hierbij ten minste twintig minuten op in verband met mogelijke files of vertraging van het openbaar vervoer.

8. Oefen sollicitatie-etiquette

Kleine en simpele gebaren kunnen een grote invloed hebben op jouw beoordeeling. Denk hierbij aan het groeten van de receptioniste, een goede handdruk en een glimlach bij kennismaking. Een belangrijk onderdeel van de sollicitatie-etiquette is goede lichaamstaal. Denk hierbij aan rechtop zitten en wat je doet met je handen. Wees ook duidelijk geïnteresseerd in wat je gesprekspartner vertelt. Door goede vragen te stellen toon je ook je interesse.

9. Bereid vragen voor om zelf te stellen

Een sollicitatiegesprek is niet, zoals veel mensen denken, een eenzijdig vraaggesprek. Zelf vragen stellen is minstens zo belangrijk als het goed kunnen beantwoorden van vragen. Hiermee zorg je onder andere voor meer betrokkenheid in het gesprek met de interviewer. Het is een manier om te laten zien dat je erg geïnteresseerd bent en geeft je de kans om wat meer over de functie te weten te komen.

Aan het einde van het gesprek kun je aangeven dat je het gevoel hebt dat de functie je op het lijf is geschreven. Dit komt waarschijnlijk ingestudeerd over als je tijdens het gesprek zelf geen vragen hebt gesteld.

10. Bedank allen vriendelijk voor hun tijd

De afsluiting van een gesprek is minstens zo belangrijk als de eerste indruk. Bedank aan het einde van het gesprek alle deelnemers vriendelijk voor hun tijd en het beantwoorden van je vragen. Sta op voordat je je gesprekspartner(s) de hand schudt en glimlach hierbij. Het is een goede gewoonte om ook mensen die niet over je aanstelling beslissen vriendelijk en beleefd te behandelen. Heb je dat niet van huis uit meegekregen, dan is het nu een goede tijd om ermee te beginnen!

Geef een reactie