Skip to main content
Op steeds meer werkplekken is het dragen van casual kleding gebruikelijk. Er zijn veel organisaties waar werknemers niet meer dagelijks strak in pak moeten verschijnen. Zelfs in de conservatieve sectoren, zoals de banken en verzekeraars, is casual kleding steeds gebruikelijker. Maar hoe zit het met sollicitanten?

Wat trek je aan naar een sollicitatiegesprek? Dit is een vraag die veel sollicitanten bezig houdt. Het gegeven dat organisaties steeds minder waarde hechten aan nette alledaagse kleding geldt wellicht niet voor sollicitanten. Is daar ook een verandering in dresscode?

Het is belangrijk hier zorgvuldig over na te denken. Iedere recruiter vindt het belangrijk en let erop wat een sollicitant aan heeft. Dit is namelijk een van de eerste dingen die opvallen en geven al meteen een eerste indruk. Het is dus belangrijk hier op zijn minst over na te denken. Het zegt al meteen of de sollicitant dit gesprek serieus neemt, verzorgd en representatief is.

Onderzoek

Uit een onderzoek van het Amerikaanse Accountemps blijkt dat een groot deel de sollicitanten toch nog graag strak in pak zien. 36% verwacht sollicitanten in een formele outfit te zien tijdens een sollicitatiegesprek. 36% zegt dat het afhangt van de positie waar op wordt gesolliciteerd.

Ook vindt 23% het in orde als de sollicitant er casual uit ziet, dus wel netjes maar niet strak in pak. Maar slechts 4% zegt een pak totaal niet nodig te vinden, afgaande op een ontspannen sfeer binnen het bedrijf.

Bedrijfscultuur

Ondanks dat het dus geen harde norm is, wordt een nette outfit door velen toch wel op prijs gesteld. Probeer je outfit aan te passen aan de cultuur van het bedrijf waar je solliciteert. Een tip om dit uit te zoeken: Google het bedrijf waar je gaat solliciteren eens. Misschien vind je wel een foto waar werknemers op te zien zijn in de ‘juiste kleding’. Kun je er niet achter komen wat de dresscode is? Ga dan voor je meest nette outfit. Je kunt beter overdressed dan underdressed zijn. Beide gevallen kunnen ongemakkelijk uitpakken, maar het is beter te veel je best te doen dan te weinig.

Smart casual

Een veilige keuze is gaan voor smart casual. Hier wordt nette kleding mee bedoeld, maar je hoeft niet strak in het pak. Denk aan een pantalon of katoenen broek, een overhemd en eventueel een colbert. Voor vrouwen kan dit ook een nette jurk of rok zijn. Zorg wel dat deze lang genoeg is om comfortabel te kunnen gaan zitten. Kleuren mogen, maar houd het netjes en neutraal.

In alle gevallen zorg je ervoor dat de kleding die je aantrekt aansluit bij jouw figuur en persoonlijkheid. Zorg dat je je er comfortabel in voelt. Als dit niet het geval is, is dit vaak meteen aan je te zien.

Vrouwen

Het kan voor vrouwen lastiger zijn te beslissen wat ze aan moeten trekken dan voor mannen. Simpelweg omdat zij meer keus hebben. Het is niet erg je vrouwelijkheid te benutten, bijvoorbeeld door een jurk of rok te dragen, maar probeer er niet de focus op te leggen. Vermijd korte rokjes, een diep decolleté of hoge hakken. Houd het professioneel. Denk bijvoorbeeld ook aan sieraden. Houd dit neutraal. Dit betekent geen opvallende kettingen, grote ringen of rinkelende armbanden. Alles wat kan afleiden van jou als persoon, kun je beter vermijden.

Stropdas

Voor mannen is vaak de vraag: moet ik een stropdas om? Het is niet altijd noodzakelijk een stropdas te dragen tijdens een sollicitatiegesprek. Bij sommige organisaties ben je, met het dragen van een stropdas, juist overdressed. Bij functies als manager van een afdeling of een andere functie waarbij je veel klantcontact hebt, is een stropdas dragen wel aan te raden. Dit geldt voor alle hogere (management)functies.

Schoenen

Ook schoenen zijn onderdeel van je outfit. Schoenen moeten geen aandacht trekken, maar ook niet afdoen aan je outfit. Zorg voor neutrale, nette, gepoetste schoenen. Vermijd sneakers en torenhoge hakken. Dit zijn eyecatchers waar je nu simpelweg niets aan hebt. Bovendien is het soms lastig lopen op hoge hakken en dit leidt af en staat onprofessioneel. Ook sneakers zijn volgens velen not done. Houd het ook bij neutrale kleuren, zoals zwart of bruin. Denk ook aan je sokken: deze moeten al helemaal niet opvallen. Hartstikke leuk, die gekke kerstsokken, maar bewaar die maar voor thuis.

Schoon en gestreken

Het spreekt in principe voor zich, maar zorg ten slotte ervoor dat je kleding schoon en gestreken is. Vermijd vieze vlekken, gekke geurtjes en kreukels. Even strijken kost slechts een paar minuten, maar heeft een groot effect! Een gekreukt overhemd komt niet professioneel over, net als vlekken in je kleding.

Ten slotte moet je ook nog denken aan andere kenmerken. Denk aan sieraden, je kapsel en eventuele tatoeages. Laat je deze zien of zorg je dat ze zorgvuldig verstopt onder je kleding zitten? Meer hierover lees je hier. Het belangrijkste is dat jij je comfortabel voelt in je outfit. Als jij iets draagt waar je je goed in voelt, straal je dit ook uit!

Meer weten?

Wil jij meer weten over welke kleding je naar je sollicitatiegesprek kunt dragen? Check dan hieronder de webinar van Dress for Succes!

Geef een reactie