Skip to main content
Veel sollicitanten hebben weerstand tegen kledingvoorschriften (dresscodes). We laten ons niet zomaar voorschrijven wat we moeten doen en wat we beter kunnen laten. De gedachte is, dat dresscodes star zijn en geen ruimte laten voor persoonlijke voorkeuren. Gelukkig is dat niet waar. Je kunt ook professioneel gekleed gaan en toch speels. Maar om te kunnen spelen met de regels, moet je ze in de eerste plaats goed kennen. Daarna kun je kijken hoe je er een twist aan kunt geven.

Kleding communiceert. De manier waarop je je kleedt zegt iets over jou. Door je aan een kledingvoorschrift te houden communiceer je non-verbaal dat je weet wat de situatie van je vraagt. Je uiterlijk getuigt daarvan. Variaties geven wat specifiekere informatie over jou als persoon.

De vier componenten van kleding

Kleding bestaat uit vier componenten: materiaal, vorm, kleur(en) en versieringen en accessoires. Deze vier componenten vormen elk een speelveld voor variaties. Als je in je kleding in alle vier de gebieden tegelijk varieert is je outfit niet meer herkenbaar binnen de dresscode. Mijn advies is dan ook om slechts in een of hooguit twee gebieden variatie aan te brengen.

Kleur in kleding en accessoires

Door kleuren te kiezen in het rood-wit-blauw thema, geef je je uitstraling een sportief accentje mee. Het is het kleurthema dat je terug ziet in de watersport, op de tennisbaan en op het golfterrein. Door deze drie kleuren in je zakelijke outfit terug te laten komen, zul je met deze sporten worden geassocieerd. Niet openlijk, maar subtiel.

Door strepen of stippen te dragen communiceer je jeugdigheid. Denk bijvoorbeeld aan de bretonse streep en de polkadot, die beiden iets lichtvoetigs verlenen aan een kledingstuk. Je hoeft deze dessins natuurlijk niet over je hele lichaam te dragen. Een accentje is vaak al genoeg.

Als je toe bent aan een nieuw montuur, kies dan eens voor eentje met wat kleur. Iedere keer dat je zo’n bril draagt, voeg je daarmee een speels kleuraccent toe. Vrouwen kunnen ook andere kleurrijke accessoires dragen: door oorbellen of een halssieraad in een leuke kleur aan je outfit toe te voegen, kun je je hele look opfrissen.

Een goede pasvorm

Zorg voor kleding met een vlotte snit. Een getailleerd colbert oogt jonger dan een hoekig jasje. Het feit dat iets past, betekent niet automatisch dat het je ook flatteert. Pas bij het shoppen meer modellen colberts, ook al denk je bij het eerste al dat je het juiste hebt gevonden.

Soepel of juist stugger materiaal?

Er is een verschil in uitstraling tussen kleding in stugge materialen en die in soepele stoffen. Kijk wat het beste past bij jou, bij je lichaam, maar ook bij hoe je in het leven staat. Ben jij iemand die doortastend en recht door zee is, dan kun je wellicht beter voor wat stuggere materialen kiezen. Daarmee ondersteun je dat aspect van jou. Soepele stoffen communiceren meer flexibiliteit, meegaandheid.

Professioneel gekleed voor deze sollicitatie

Begin met het samenstellen van een outfit die past bij het type functies en organisaties van jouw voorkeur. Professioneel gekleed gaan wil zeker niet zeggen dat je dezelfde outfit gebruikt voor alle sollicitaties. Kijk vervolgens welk aspect je wilt variëren. Bij een bestaande outfit is het toevoegen van accessoires en een enkel kleuraccent het makkelijkst. Ga je op zoek naar iets nieuws, dan kun je ook de andere aspecten meenemen en in de materialen of het model een aantrekkelijke keuze maken. Houd het in dat geval bij eenvoudige kleuren en accessoires, om de boodschap krachtig te houden.

Geef een reactie