Skip to main content
Accessoires horen bij je uiterlijke presentatie. Dit betekent dat je hier ook goed over na moet denken bij een sollicitatiegesprek. Zorg dat accessoires bijdragen aan het geheel en er geen afbreuk aan doen.

Denk bij accessoires aan schoenen, sieraden, sjaals, horloges, stropdassen, haarspelden, piercings, riemen, handtassen, laptoptassen, je bril en zelfs je mobieltje. Dit zijn dus veel meer aspecten dan je in eerste instantie misschien dacht. Al deze dingen zeggen iets over je outfit en je persoonlijkheid.

Accessoires uit praktische overweging

Je draagt schoenen om op te lopen, een horloge om te zien hoe laat het is en je mobiele telefoon voor je contact met de wereld. Hoe praktisch ze ook mogen zijn, het uiterlijk ervan is wel degelijk van invloed op je uitstraling. Wanneer je vaak een volledig kostuum draagt, inclusief nette schoenen en een verzorgde baard, maar een rugzak bij je draagt, kan dit uit de toon vallen. Zoiets valt meteen op. Het is dan verstandig de rugzak te vervangen voor een koffertje of een aktetas.

Accessoires die je outfit compleet of interessant maken

Veel outfits zijn niet compleet zonder accessoires. Denk bijvoorbeeld aan passende schoenen bij een pak; de ketting met de juiste kleur en stijl om de uitstraling van een jurk te versterken. In deze toepassing krijgen accessoires prominentere plaats. Ze zijn belangrijk, maar toch ondergeschikt aan de rest. Ze mogen niet te veel aandacht naar zich toe trekken.

Valkuilen van accessoires

1. Accessoires zijn niet eigentijds

Het combineren van nieuwe kleding met oudere accessoires werkt vaak niet. Ook accessoires zijn enigszins aan trends onderhevig. De breedte van dassen en de vorm van schoenen varieert door de tijd heen. Bij vrouwen volgen de trends elkaar nog wat sneller op. Een paar jaar geleden droegen we onze sjaaltjes bijvoorbeeld kort om de hals geknoopt. Als je datzelfde nu doet, geeft dat meteen een gedateerde impressie.

Maar denk bijvoorbeeld ook aan ‘hippe sneakers’. Een trend van dit moment, maar dit past niet bij een net pak of lange rok.

2. Te veel of te grote accessoires

Als je gewend bent om veel accessoires tegelijk te dragen, kun je er misschien wel een paar missen. Laat accessoires die geluid maken, zoals rinkelende armbanden, liever thuis. Maar beperk je ook verder een beetje. Als je erg veel verschillende accessoires draagt, leidt dit af van wat er toe doet.

3. Accessoires met een uitstraling die anders is dan de rest

Dit is de lastigste valkuil van de drie. Draag je een klassiek pak, dan combineert dat niet zonder meer met heel romantische accessoires, of andersom. Denk aan een zakelijk broekpak dat je combineert met suède schoentjes met roosjes erop. Of een zakelijk pak met sneakers. In beide gevallen vertellen de schoenen dan een ander verhaal dan het pak. Word je vaak jonger ingeschat dan je bent, dan is dit de valkuil om op te letten.

Zo ga je te werk

Test je outfit voordat het erop aankomt. Trek je sollicitatiekleding aan, en kijk in de spiegel zoals je naar iemand anders zou kijken. Observeer of je outfit compleet is. Heeft het geheel nog iets nodig, voeg dan een accessoire toe en kijk opnieuw. Net zolang tot je tevreden bent.. Voor mannen geldt: less is more, in elk geval voor sieraden. Manchetknopen, een horloge, een trouwring en/of een zegelring kunnen altijd wel. Maar piercings, kettingen en al te opvallende horloges worden niet in elke branche gewaardeerd.

Accessoires bij een sollicitatie

Accessoires hebben soms praktisch nut maar vaak dienen ze alleen om je outfit visueel aantrekkelijk te maken. De uitstraling van je accessoires dient aan te sluiten bij de rest, zodat de ander gemakkelijk zijn/haar aandacht bij jou kan houden tijdens een sollicitatiegesprek. Overdrijf niet. Dat werkt het best.

Geef een reactie