Zit je niet meer op je plek in je huidige werkveld? Of ben je simpelweg benieuwd naar wat jij nog meer in je mars hebt? Wat jouw reden om een carrièreswitch te maken ook is, wij hebben een stappenplan om je te helpen bij het wisselen van sector!
Overweeg jij een carrièreswitch? Waarschijnlijk vindt je omgeving het dan een beetje vreemd. Je verlaat immers de sector waarvoor je hebt geleerd én waarin je veel werkervaring hebt opgedaan. Misschien proberen ze je die switch zelfs wel uit je hoofd te praten. “Het brengt te veel risico’s met zich mee,” zeggen ze dan.
Carrièreswitch? Gewoon doen!
Wij zeggen:
Volg gewoon je hart! Een carrièreswitch maken kan namelijk echt!
Jij bent ook heus niet de enige die van loopbaan wisselt. Het wordt tegenwoordig zelf steeds populairder, blijkt uit cijfers van het CBS.
Bovendien heeft de arbeidsmarkt mensen zoals jij hard nodig. De arbeidsmarkt verandert in rap tempo: in de ene sector verdwijnen banen, terwijl er in de andere sector banen bijkomen. Pas jij jezelf makkelijk aan een nieuwe sector aan? Dan ben jij op de arbeidsmarkt van morgen super in trek!
Dus: ga jij je aan die loopbaanswitch wagen? Dan lees je hieronder een makkelijk te volgen stappenplan!
Stap 1: Zoek uit wat je wilt doen
Misschien weet jij al precies naar welk werkveld jij de switch wilt maken. In dat geval kun je deze eerste stap overslaan. Weet je daarentegen alleen dat je van jouw huidige werkveld geen energie meer krijgt, maar heb je nog geen idee waar jouw professionele passie wel ligt? Dan is het zaak om daarachter te komen! Op die manier kan je gericht op zoek naar een baan in een nieuwe sector die écht bij je past.
Wil jij erachter komen welke sector past bij jouw wensen? Zet dan eens op papier van welke activiteiten je de afgelopen maand energie kreeg. Vond je het bijvoorbeeld fijn om een flink stuk auto te rijden? Dan schuilt er in jou wellicht een taxichauffeur of rij-instructeur. Spendeer je daarentegen veel te veel tijd op Wikipedia om dingen die je niet begrijpt uit te zoeken? Wie weet kan je dan aan de slag als regionaal journalist.
Heb je een steuntje in de rug nodig bij het ontdekken van jouw professionele wensen? Dan kan de beroepskeuzetest van 123test.nl uitkomst bieden. Nog veel beter is het om met een professional te bespreken waar jij je werkgeluk vandaan haalt. Hier leggen we je uit hoe je een loopbaancoach vindt die voor jou geschikt is.
Stap 2: Ga na welke vaardigheden je meebrengt uit je vorige baan
Weet je wat je wilt? Mooi! Nu is het zaak om uit te zoeken of jij van jouw wensen realiteit kunt maken. Helaas is niet alles mogelijk: hoe graag je ook zou willen, als je slechte ogen hebt kun je geen piloot worden. Maar laat je daardoor niet uit het veld slaan! Er is namelijk ook een heleboel wél mogelijk.
Om te ontdekken of jij een goede baankans hebt in de sector waar je naartoe wilt switchen, is het belangrijk dat jij je professionele vaardigheden in kaart brengt. Die vaardigheden hoef je overigens niet per se in een professionele setting hebben opgedaan. Ben je sinds jaar en dag penningmeester bij je voetbalclub? Dan heb je daar ook kwaliteiten onder de knie gekregen die je in je professionele leven toe kunt passen.
Heb jij je kwaliteiten in beeld gebracht? Vergelijk ze dan nu met de skills die je nodig hebt voor jouw droomsector. In Nederland is het UWV momenteel nog druk bezig met het ontwikkelen van een tool waarmee je dat kunt doen (in dit LoopbaanPro-artikel lees je er meer over), maar in andere landen hebben ze er al wel een. Kan je uit de voeten in het Engels? Dan kun je via deze Australische of deze Engelse website opzoeken over welke vaardigheden je voor de sector van jouw keuze moet beschikken.
Stap 3: Vul waar mogelijk je vaardigheden aan
Heb je opgezocht welke vaardigheden jij nodig hebt in jouw droomsector? En komen ze grotendeels overeen met de vaardigheden die je nu ook al bezit? Goed nieuws! Aangezien je geen werkervaring hebt in de sector waarin je gaat solliciteren, zal je op basis van jouw vaardigheden worden aangenomen. En hoe groter de match, hoe groter jouw baankans.
Wil jij je baankans nóg groter maken? Dan is het slim om waar mogelijk vaardigheden aan te leren die je nu nog mist. Is het in jouw droomsector bijvoorbeeld handig om wat talen te spreken en kom je momenteel in het Frans niet verder dan “bonjour”? Ga dan eens een taalcursus volgen. Door gericht in jezelf te investeren, heb je meer kans dat jouw carrièreswitch een succes wordt.
Bezit je een vaardigheid al wel, maar kan een opfriscursus geen kwaad? Wees daarin dan ook eerlijk naar jezelf. Opnieuw: hoe beter jij bepaalde vaardigheden onder de knie hebt, hoe groter de kans dat jij straks werk vindt in jouw droomsector!
Stap 4: Bouw een netwerk op in je (hopelijk) nieuwe werkveld
Als je solliciteert in een nieuw werkveld, is jouw cv helaas niet de sleutel naar nieuw werk dat het normaalgesproken is. Je hebt immers geen relevante werkervaring. Dus solliciteer je op een vacature die je vindt via een jobboard als Indeed? Dan legt een recruiter jouw curriculum vitae al snel op de verkeerde stapel.
De kans dat jij een baan vindt in jouw droomsector is veel groter wanneer je via je netwerk solliciteert. Daarvoor moet je natuurlijk wel eerst een netwerk opbouwen. Dat doe je door op LinkedIn (en in het echt!) connecties te maken met mensen die al in jouw droomsector actief zijn. Leg je hen goed uit wat je zoekt, en waarom je dat zoekt? Kom je bovendien vriendelijk, gemotiveerd en vakbekwaam op hen over? Dan is de kans groot dat ze aan jou denken wanneer er in hun omgeving een vacature vrij komt.
Word jij getipt door iemand met veel ervaring in het werkveld voor een openstaande vacature? Dan is jouw baankans een stuk groter dan wanneer je het van je cv moet hebben. Begin vandaag dus nog met het opbouwen van een netwerk in jouw nieuwe sector!
Stap 5: Zorg voor een killer pitch (met aandacht voor jouw motivatie)
We gaven het al aan: wanneer je solliciteert in een nieuwe sector, zal een recruiter vooral naar je vaardigheden kijken. Maar daarbij blijft het niet. Jij kan jezelf namelijk ook onderscheiden door jouw motivatie!
Wat motivatie betreft, heb je misschien al een streepje voor op je tegenkandidaten. Jij hebt immers alles op het spel gezet om jouw droombaan te bemachtigen: je bent van sector gewisseld! Wil jij je motivatie extra goed overbrengen tijdens netwerkgesprekken en sollicitatiegesprekken? Zorg er dan voor dat je een pitch in je hoofd hebt die je op ieder gewenst moment kunt geven. Hier lees je hoe je zo’n pitch voorbereid, en wat er vooral niet in mag ontbreken!
Inspiratie nodig?
Vind je het nog spannend om die sprong in het diepe te wagen en om écht voor jouw carrièreswitch te gaan? Laat je dan door de volgende artikelen inspireren. Zo ruilde Denise haar corporate ladder in voor het klaslokaal, switchte Heleen van werken met cijfers naar werken met mensen en ging Martine van de administratie naar de zorg.
Wie weet schrijf jij ons volgende inspirerende carrièreverhaal. Veel succes!