Skip to main content
Bij Sollicitatiedokter interviewen we om de twee weken iemand met een inspirerend carrièreverhaal. Deze week: Denise. Ze stopte met het beklimmen van de corporate ladder en maakt op haar 30ste een doorstart in het onderwijs.

“Ik heb zeven jaar lang als fiscalist bij verschillende multinationals gewerkt. In het begin paste dat goed bij mij: ik wilde carrière maken en geld verdienen. Maar na iets meer dan vijf jaar ging ik iedere dag met tegenzin naar kantoor, ik vond het werk inhoudelijk niet meer leuk. Daarnaast werkte ik vaak meer dan 40 uur per week. Dat alles zorgde ervoor dat ik vast kwam te zitten. Ik wist dat ik niet meer op mijn plek zat, maar kon geen ruimte maken in m’n hoofd om me af te vragen wat ik wel zou willen doen.”

“Eerst heb ik geprobeerd om binnen mijn sector opnieuw mijn werkgeluk te vinden. Maar het ging niet: ik ben van werkgever én intern van team gewisseld zonder resultaat. Als ik naar andere vacatures in mijn sector zocht, werd ik nergens enthousiast van. Ik had tijd nodig om erachter te komen wat ik wilde.”

“Uiteindelijk heb ik besloten om mijn baan op te zeggen. Ik heb er heel lang tegenaan gehikt. Toen het eenmaal was gebeurd, viel er zo’n enorme last van mijn schouders! In januari 2020 ging ik op reis om mijn hoofd leeg te maken. Terwijl ik in Mexico was, hoorde ik in het nieuws veel over het lerarentekort in Amsterdam. Dat zette me aan het denken, het onderwijs had me altijd aangesproken.”

“Mijn bedoeling was om zes maanden weg te blijven, maar vanwege het coronavirus kwam ik in maart al terug naar Nederland. Ik had de mogelijkheid om per direct weer in mijn oude werkgebied aan de slag te gaan. Ik zou zelfs een hoger salaris en een mooie leaseauto krijgen. Maar ik had mijn keuze al gemaakt. Niet veel later begon ik met de deeltijdopleiding tot docent Engels voor het voortgezet onderwijs of het mbo.”

“Momenteel ben ik druk bezig met die opleiding. Daarnaast werk ik als bron- en contactonderzoeker bij de GGD. Financieel heb ik flink moeten inleveren, maar ik heb er geen seconde spijt van gehad. Ik ben erachter gekomen dat niet geld, maar een zinvolle bijdrage leveren aan de maatschappij mij werkgeluk brengt.”

“Of ik mijn verhaal bijzonder vind? Ik ben er zeker trots op, maar vind het nu – na twee jaar – eigenlijk niet heel bijzonder meer. Ik vind dat een carrièreswitch te vaak als onmogelijk wordt gezien. Tot anderhalf jaar geleden dacht ik er zelf ook zo over. Uiteindelijk kwam ik op het punt dat ik zo ongelukkig werd van mijn werk, dat ontslag nemen de enige optie was. Pas toen ik mentale rust vond, kon ik mij openstellen voor nieuwe ideeën. Daarna kwam er al snel iets nieuws op mijn pad.”

De moraal van dit sollicitatieverhaal

Sollicitatiedokter: Denise is heel bescheiden, maar mag absoluut trots zijn op wat ze heeft gedaan. Wie de corporate ladder beklimt, stapt daar namelijk niet zomaar vanaf. Je levert financieel in, maar ook in je omgeving is jouw keuze niet altijd even makkelijk uit te leggen.

Ben jij van plan om net als Denise een carrièreswitch te maken? Zorg dan dat je goed weet waar je aan begint, maar volg ook je hart. Er is meer mogelijk dan je denkt: wat er op jouw cv staat is niet alleen relevant in jouw sector. Jouw vaardigheden komen immers ook op andere plekken van pas. Waar een wil is, is een weg.

Geef een reactie