Skip to main content
Ben je onlangs overtallig geraakt op je oude werkplek? Of ben je op zoek naar een nieuwe baan maar wil het solliciteren niet lukken? Dat zijn slechts twee van de duizenden redenen om eens met een loopbaancoach te praten: iemand die jou bij kan staan in het vinden van nieuw werk. Maar wat doet een loopbaancoach precies? En hoe vind je er een? Je leest het hier!

Er zijn ontzettend veel redenen om eens met een loopbaancoach te praten. Misschien ben je onlangs ontslagen bij een werkgever waar je decennialang voor hebt gewerkt. Je hebt dan weinig ervaring met solliciteren en het is fijn als iemand je bij de hand neemt.

Maar ook als je al wel lang op zoek bent naar een nieuwe baan maar het solliciteren even niet lukt, kan een traject met een loopbaancoach prettig zijn. Een coach kan je inzicht geven in waarom jouw sollicitaties geen succes hebben en je uit de negatieve spiraal die daarmee gepaard gaat helpen.

Hoe vind ik de ideale loopbaancoach?

Als jij hebt besloten dat een loopbaancoach jou in je sollicitatieproces kan helpen, heb je de eerste stap naar een nieuwe baan al gezet. Vervolgens moet je die loopbaancoach ook daadwerkelijk vinden. Maar waar doe je dat? Hieronder vind je een stappenplan:

Stap 1: Onderzoek waar je recht op hebt

Voordat je op Google, op LinkedIn of in je eigen netwerk op zoek gaat naar een loopbaanbegeleider, is het belangrijk dat je eerst op de hoogte bent van welke overheidsmaatregelen je gebruik kunt maken voor een gratis loopbaanbegeleiding.

Je kan je bijvoorbeeld via het NL Leert Door-programma inschrijven voor gratis loopbaanbegeleiding. Daarover lees je hier meer. NL Leert Door werd door de regering in leven is geroepen om mensen die door de coronacrisis hun baan zijn verloren zo snel mogelijk weer aan het werk te helpen.

Als je 50-plusser bent, heb je ook als de coronacrisis voorbij is recht op gratis loopbaanbegeleiding. Arbeidsrechtadvocaat Janneke Jacobs legt je hier uit welke rechten je als 50-plusser verder hebt.

Stap 2: Ga op onderzoek uit

Heb jij je ingelezen over de mogelijkheden die je hebt voor gratis loopbaanbegeleiding? Dan is het nu tijd om op zoek te gaan naar jouw loopbaanbegeleider op Google, LinkedIn of in je eigen netwerk. Op coachfinder.nl zoek je ook makkelijk naar een loopbaancoach bij jou in de buurt.

Als je bij het UWV staat ingeschreven, kan je daar ook vragen naar een loopbaanbegeleider.

Stap 3: Check of jouw coach een Noloc-keurmerk heeft

Heb je een loopbaancoach gevonden die aansluit bij jou wensen? Fantastisch! Het is nu alleen nog zaak dat je zeker weet dat jouw coach officieel erkend is. Op de website van Noloc, de beroepsvereniging voor loopbaanbegeleiders en jobcoaches, kan je eenvoudig opzoeken of jouw coach in hun register staat. Je ziet dan ook welke erkenning hij of zij heeft. Hier vind je een volledig overzicht van de Noloc-keurmerken.

Stap 4: Check de reputatie van jouw coach

Heb je het Noloc-keurmerk van jouw loopbaancoach gecheckt? Zoek dan ook nog even op wat voor ervaringen anderen met jouw loopbaancoach hebben. Typ bijvoorbeeld de naam van jouw coach eens in op Google of LinkedIn om te lezen over zijn of haar werkwijze. Op die manier weet je wat je te wachten staat, en of jij je inderdaad thuisvoelt bij deze persoon.

Stap 5: Vraag om een kennismakingsgesprek

Heb jij al je huiswerk gedaan in je zoektocht naar een loopbaanbegeleider? Weet je zeker dat jouw coach Noloc-gekeurd is en een goede reputatie heeft onder cliënten die jou voorgingen? Vraag dan een gratis kennismakingsgesprek met jouw loopbaancoach aan. Bijna alle coaches in Nederland en België maken graag tijd vrij voor dat voor dat soort gesprekken.

Vraag tijdens een gesprek aan je coach hoe hij of zij te werk gaat, wat je van het traject kan verwachten en welke successen met die werkwijze in het verleden zijn behaald. Voel je nog steeds een click? Dan heb jij je nieuwe loopbaanbegeleider gevonden!

Informatie voor loopbaanbegeleiders

Ben jij een loopbaanbegeleider en lees je stiekem mee terwijl we op Sollicitatiedokter werkzoekers van tips voorzien? Daar zijn we erg blij mee! We willen je meteen even op het volgende wijzen:

Op 10 december 2020 organiseert Werf& de seminar ‘Skills for the future!’. Daarin staan de volgende thema’s centraal:

  • Wat is de huidige status op de markt van alle ontwikkelingen, transities en skillsinitiatieven?
  • Hoe vertalen we concreet transities in kennis, advies, informatie en het concreet helpen van werkzoekenden/studenten?
  • Welke instrumenten, innovaties en data zijn er op de markt die ons hierbij kunnen helpen?
  • Hoe kom ik achter de skills for the future van mijn cliënt, afdeling, bedrijf of sector?

Denk jij dat dit seminar voor jou interessant kan zijn? Lees hier dan snel verder!

Geef een reactie