Skip to main content
Bij Sollicitatiedokter interviewen we iedere maand iemand met een inspirerend carrièreverhaal. Deze week: Heleen Timmerman. Ze kreeg een burn-out terwijl ze in de financiële sector werkte en raakte tijdens haar herstel gefascineerd door mindfulness. Nu is ze al meer dan drie jaar trainer op dat gebied.

Heleen Timmerman

“Ik studeerde geschiedenis en Amerikanistiek aan de Universiteit van Amsterdam. Ik vond studeren geweldig, maar was bang dat ik voor altijd in de studieboeken zou blijven hangen. Ik ging op zoek naar iets waarin ik nog steeds kon blijven leren, maar waarmee ik ook geld kon verdienen. Ik vond het in de studie bedrijfseconomie.Dat is een grote switch geweest, dat zegt wel iets over mij.”

“Nadat ik m’n studie had afgerond, ging ik aan de slag bij de Bijenkorf. Een mooi bedrijf met leuke collega’s, en ik vond het werk dat ik deed echt interessant. Ik werkte met cijfers, zette dingen op een rijtje en organiseerde informatie. Dat gaf een voldaan gevoel.”

“Een paar jaar later zette ik een volgende stap. Ik ging bij Sanoma aan de slag. Dat is een groter bedrijf met grotere databases en meer cijfers om te organiseren. Ik vond dat leuk om te doen, maar het kostte me veel energie. Ik zag niet in hoe ik die baan tot m’n pensioen zou kunnen volhouden.”

“Ik zag niet in hoe ik die baan tot m’n pensioen zou kunnen volhouden”

“Toen kreeg ik een burn-out. Er kwamen een boel dingen bij elkaar, maar het feit dat ik veel druk ervaarde in mijn nieuwe baan omdat ik het goed wilde doen, was een belangrijke oorzaak. Intern werd het goed opgepakt, mijn collega’s en leidinggevenden toonden alle begrip en na mijn burn-out kon ik re-integreren. Ik ging weer aan de slag, maar dit keer in een lagere positie. Dat was voor mijn trots niet leuk, maar voor mijn mentale gezondheid wel. Ik heb er nog anderhalf jaar met plezier gezeten.”

“Terwijl ik van mijn burn-out herstelde, werd me geadviseerd om een mindfulnesstraining te doen. Ik had eerst geen idee wat dat was, maar naarmate die training vorderde bleek het heel goed voor me te zijn. Ik leerde van alles over mezelf en werd nieuwsgierig. Ik ging onderzoek doen naar het effect van mindfulness op mensen en raakte erdoor gefascineerd. Niet veel later ben ik de opleiding tot mindfulnesstrainer gaan volgen.”

“Ik raakte door mindfulness gefascineerd”

“Nu ben ik al meer dan drie en een half jaar mindfulnesstrainer en coach. Mijn baan in de financiële wereld heb ik opgezegd. Daar ging wel een dilemma aan vooraf. Mijn hoofd wilde eigenlijk niet dat ik eraan begon. Het zei: ‘Heleen, je werkt met cijfers. Dan ga je toch niet met mensen werken?’. Mijn hart zei me echter – zachtjes maar aanhoudend -, dat ik ervoor moest gaan. Ik heb er uiteindelijk bewust – ja, ook met mijn hoofd – voor gekozen nu mijn hart te volgen.”

Moraal van dit sollicitatieverhaal

Het is belangrijk dat je bij iedere beslissing je hersens gebruikt. Heleen maakte haar keuze om mindfulnesstrainer en coach te worden dan ook niet impulsief. Er ging maanden aan onderzoek aan vooraf. Maar ze maakte de keuze wel met haar hart, want haar hoofd wilde in eerste instantie niet aan het feestje meewerken.

Zorg er dus voor dat jij ook je hart volgt in je volgende carrièrestap. Je krijgt vaak meer spijt van dingen die je niet doet, dan van dingen die je wel doet.

Een mindfulnesstraining of coaching volgen bij Heleen? Klik hier voor de mogelijkheden!

Geef een reactie