Skip to main content
Je vindt ze in de Bijbel, bij de oude Grieken, en nu ook op Sollicitatiedokter: de zeven hoofdzonden. Deze week bespreken we luiheid, de laatste sollicitatiehoofdzonde. Wees echter gerust, bij Sollicitatiedokter vertellen we je niet alleen welke zonden er zijn. We geven je ook tips om te voorkomen dat je ze begaat!

Dit artikel is onderdeel van een serie over sollicitatiehoofdzonden. Het artikel over Hoofdzonde #6, woede, vind je hier.

Slecht voorbereide sollicitanten: recruiters hebben er een hekel aan. Een sollicitant die slecht is voorbereid, was immers in 9 van de 10 gevallen gewoon te lui om zichzelf goed te presenteren. Hij was te lui om z’n brief nog eens aandachtig door te nemen, bijvoorbeeld. Of te lui om de naam van zijn gesprekspartner te onthouden.

Vanzelfsprekend zit geen enkele werkgever te wachten op een luie sollicitant. Als je al niet de moeite neemt voor je sollicitatie, waarom zou je dan wel je best doen op kantoor. Luiheid is de laatste van de 7 sollicitatiehoofdzonden, maar misschien wel de ergste die je als kandidaat kan begaan.

Verschillende vormen van luiheid

De sollicitatiehoofdzonde luiheid kan je op veel meer verschillende manieren plegen. Sommige kandidaten zijn te lui om voor hun gesprek de reistijd naar het kantoor waar ze solliciteren op te zoeken. Daardoor komen ze te laat aan bij het gesprek. Dat maakt geen goede indruk.

Anderen zijn te lui om de website van het bedrijf waar ze solliciteren goed door te nemen. Daardoor begrijpen ze niet goed wat de functie inhoudt en moet een recruiter zichzelf afvragen of de kandidaat het werk eigenlijk wel wil doen.

Makkelijke oplossing

Anders dan bij andere sollicitatiehoofdzonden, is luiheid makkelijk op te lossen. Doe gewoon je best! Echt waar, zo simpel is het. Als jij oprecht hebt geprobeerd om het beste van jouw sollicitatie te maken, dan kan jij deze hoofdzonde niet begaan.

In sommige gevallen zijn er andere redenen waarom een kandidaat zich niet goed heeft voorbereid. Je kan bijvoorbeeld mentaal in de put zitten, vooral wanneer het solliciteren al een tijdje niet lukt. Heb je momenteel geen baan of ben je niet gelukkig op je huidige werkplek? Dan maakt dat het er niet makkelijker op. Daarover willen we duidelijk zijn: jij maakt je niet schuldig aan de hoofdzonde luiheid. Maar voor je verder gaat met solliciteren, is het wel een goed idee om aan je mentale gezondheid te werken.

Verkwanselde tijd

Durf jij er eerlijk voor uit te komen dat je wel eens een sollicitatie in de soep hebt laten lopen vanwege je luiheid. Dan is dat alvast een goede stap. We hoeven je vast niet uit te leggen dat dat verkeerd was. Je hebt er niet alleen de tijd van een potentiële werkgever of recruiter mee verkwanseld. Veel belangrijker nog: je hebt vooral jezelf ermee.

Doordat je jouw sollicitatie halfslachtig deed, heb je misschien hier en daar wat tijd bespaard. Maar uiteindelijk heeft jouw luie sollicitatie je waarschijnlijk een afwijzing opgeleverd: er is immers geen enkele werkgever die een luie werknemer in dienst wil hebben. Je hebt de tijd die je wel in je sollicitatie stak dus eigenlijk verkwanseld. En die afwijzing die op jouw halfbakken sollicitatie volgde, heeft je mentale gezondheid heus geen goed gedaan.

De les: als je begint aan een sollicitatie, doe het dan ook goed.

Zo bereid je jouw sollicitatie wel goed voor

Ben je klaar om je leven te beteren? Ga je bij je volgende sollicitatie wel 100 procent geven? Mooi zo.

Neem bij de eerstvolgende vacature waarop je reageert dan allereerst de tijd om een goede sollicitatiebrief te schrijven. Het is helemaal niet gek om daar zo’n 2 uur over te doen. Pas ook je cv aan op de vacature waarop je solliciteert en laat je partner, vriend of familielid naar je sollicitatiedocumenten kijken. Zo weet je zeker dat je geen tikfouten over het hoofd ziet. Oh ja, check voor de zekerheid ook nog even of je de naam van de geadresseerde en de organisatienaam goed geschreven hebt. En vergeet je niet te bellen nadat je jouw sollicitatie hebt verstuurd?

Gesprek voorbereiden

Wordt je moeite beloond en mag je op gesprek komen? Hier is je levende bewijs dat een beetje energie in een sollicitatiegesprek stoppen loont. Natuurlijk ben je er nog lang niet. Ga in de voorbereiding voor je gesprek als volgt te werk:

Begin met het analyseren van de vacaturetekst. Onderstreep de vaardigheden, ervaringen en opleidingen waar in die tekst om gevraagd wordt en ga na welke van die zaken ook op jouw cv staan. Alle facetten die overeenkomen, kan je gebruiken om je pitch omheen te bouwen. Dus wanner jou tijdens het sollicitatiegesprek wordt gevraagd om je voor te stellen, begin je over de dingen die jij hebt onderstreept.

Onderzoek het bedrijf

Steek vervolgens op zijn minst drie kwartier in het onderzoeken van het bedrijf. Bekijk niet alleen de Over ons-pagina, maar ook naar de foto’s op de website. Welke kleding hebben de werknemers aan, bijvoorbeeld? Zo weet je meteen wat jij aan moet trekken naar je gesprek.

Als je drie kwartier hebt rondgeklikt op de website van de organisatie waar je aan de slag wil, heeft het bedrijf een stuk minder geheimen voor je. Dat kan je gebruiken wanneer je gevraagd wordt om te motiveren waarom jij bij jouw beoogde werkgever past.

Ben je niet alles te weten gekomen over het bedrijf waar je gaat solliciteren? Schrijf dan op wat je nog graag zou willen weten. Werkgevers en recruiters waarderen het altijd als jij ook vragen hebt voor hen.

Oefenen

Als je jouw pitch hebt voorbereid en de organisatie hebt onderzocht, heb jij een goede basis om je sollicitatiegesprek mee in te gaan. Je hoeft de avond van tevoren alleen nog maar je kleding klaar te leggen en je route naar het gesprek uit te stippelen.

Merk je trouwens dat je door je goede voorbereiding een stuk minder zenuwachtig bent voor je sollicitatiegesprek? Daardoor kom je een stuk zelfverzekerder over en maak je meteen een goede indruk. Zo zie je maar: het loont om niet lui te zijn.

Veel succes met je sollicitatie!

Geef een reactie