Skip to main content
Je vindt ze in de Bijbel, bij de oude Grieken, en nu ook op Sollicitatiedokter: de zeven hoofdzonden. Deze week bespreken we woede, sollicitatiehoofdzonde nummer 6. Wees echter gerust, bij Sollicitatiedokter vertellen we je niet alleen welke zonden er zijn. We geven je ook tips om te voorkomen dat je ze begaat!

Dit artikel is onderdeel van een serie over sollicitatiehoofdzonden. Het artikel over Hoofdzonde #5, gulzigheid, lees je hier.

Als je aan het solliciteren bent, zal je soms worden afgewezen. Daar ontkom je simpelweg niet aan. De afwijzing hoort bij solliciteren zoals appel bij appeltaart. De vraag is vervolgens: hoe ga je met een afwijzing om? Voor veel mensen is het antwoord: door flink boos te worden.

Woede is normaal

Boos worden na een afwijzing is een hele normale reactie. Vaak krijg je daar als kandidaat ook ruimschoots reden toe. Wanneer je uren – zo niet dagen – in een uitgebreide sollicitatie steekt en vervolgens een standaard afwijzing in je mailbox ontvangt, bijvoorbeeld.

Of wanneer je wel uitgenodigd wordt voor een gesprek… en dan nog een. En dan nog een. Al die gesprekken, om uiteindelijk te horen te krijgen dat de keuze toch niet op jou valt. Dat soort praktijken halen het bloed onder de nagels van iedere kandidaat vandaan. Je moet heiliger dan de Paus zijn, wil je daar niet kwaad van worden.

Er bestaan een boel rationele verklaringen voor het gevoel van woede dat je overvalt nadat je bent afgewezen. Je boze gevoelens komen voort uit een evolutionaire erfenis: wanneer die afwijzingsmail in je inbox verschijnt komt het oermens in je naar boven (daarover in dit artikel meer). Om te overleven wil jij namelijk bij een groep horen, de organisatie waar je solliciteerde in dit geval. Dat jou die toegang wordt versperd, voelt als een bedreiging. Angst en woede volgen logischerwijs.

Laat jezelf uitrazen

Boos worden na een afwijzing voelt op de korte termijn misschien goed. Ben je afgewezen na een lang sollicitatieproces? Dan is het ook helemaal niet slecht om eventjes stoom af te blazen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat mensen die hun woede opkroppen 5 keer meer kans lopen om op een later moment in hun leven een hartaanval te krijgen.

Maak jezelf na een afwijzing dus flink boos als dat goed voelt, maar blijf daar niet te lang in hangen. Woede is namelijk niet voor niets een sollicitatiehoofdzonde. Een boze baanzoeker maakt het vooral zichzelf lastig in zijn zoektocht naar een nieuwe baan.

Vicieuze cirkel

Ga maar na: als je solliciteert op een functie, wil je de beste versie van jezelf laten zien. Alleen zo overtuig je jouw recruiter en werkgever ervan dat jij van waarde kan zijn voor hun organisatie. Die beste versie van jezelf komt echter alleen in je naar boven als je lekker in je vel zit. Gevoelens van woede helpen daar niet bij.

Je komt vervolgens in een vicieuze cirkel terecht. Je wordt boos door een afwijzing, daardoor presenteer je jezelf niet optimaal tijdens een sollicitatie, daardoor word je afgewezen. En ga zo maar door.

Tips tegen woede

Gelukkig zijn er dingen die je kan doen om de hoofdzonde woede niet te begaan tijdens je sollicitatie. De gouden tip van Sollicitatiedokter: spreek nog voor je aan je sollicitatie begint met jezelf een uitraasperiode af. Bijvoorbeeld 3 uur voor een afwijzing na een brief en 8 uur voor een afwijzing na een gesprek. In de tijd die je jezelf gunt om af te koelen, schud je al je negatieve emoties van je af zonder dat je in ze blijft hangen.

Vind je het lastig om na de uitraasperiode de draad weer op te pakken? Dan is het een goed idee om tijdens je sollicitatieperiode je mentale gezondheid extra goed in de gaten te houden. Maak iedere dag een wandeling. Eet op vaste tijden en eet alleen die vette hap wanneer je er echt zin in hebt. Als je denkt dat meditatie je kan helpen, probeer dat dan eens.

Rust in je hoofd

Al die acties zorgen samen voor rust in je hoofd. De kans dat je langere tijd woede ervaart na een afwijzing vermindert erdoor. En daardoor is de kans dat je volgende sollicitatie in een baanaanbod eindigt een stuk groter.

Veel succes met je sollicitatie!

Geef een reactie