Skip to main content
Je vindt ze in de Bijbel, bij de oude Grieken, en nu ook op Sollicitatiedokter: de zeven hoofdzonden. Deze week bespreken we gulzigheid, sollicitatiehoofdzonde nummer 5. Wees echter gerust, bij Sollicitatiedokter vertellen we je niet alleen welke zonden er zijn. We geven je ook tips om te voorkomen dat je ze begaat!

Er zijn maar weinig veelvraten die na hun vijftigste actief solliciteren. Vijftigplussers op banenjacht zitten immers zelfs nu nog vol ambitie: daar gaat een gezonde leefstijl vaak mee gepaard. Toch zijn oudere werkzoekers als het op solliciteren aankomt de grootste gulzigaards van de arbeidsmarkt.

Gebrek aan vertrouwen

Om erachter te komen waarom juist werkzoekers in de vijftig zo gulzig zijn, moet je begrijpen waar gulzigheid vandaan komt. In essentie is deze hoofdzonde het tegenovergestelde van vertrouwen. Ga maar na: als je bang bent dat je tekort wordt gedaan, grijp je iedere gelegenheid aan om meer te nemen dan je nodig hebt.

Vijftigplussers op de arbeidsmarkt overkomt dit regelmatig. Ze worden continu geconfronteerd met leeftijdsdiscriminatie: op iedere sollicitatie die ze sturen volgt een afwijzing. Al snel verliezen ze het vertrouwen in een goede afloop uit het oog. En voor ze er zelf erg in hebben, worden ze gulzige werkzoekers.

5 vormen van gulzigheid

Niet alleen vijftigplussers maken dit proces door. Ook anderen bij wie het solliciteren even niet lukt beschuldigen zich vaak aan gulzigheid. Gelukkig kan jij je baanzoekplan zo inrichten dat je deze hoofdzonde volledig van je afschudt. Een beetje vertrouwen in een goede afloop kan wonderen doen voor jouw baankansen.

Volgens religieuze geleerden uit de middeleeuwen komt de hoofdzonde gulzigheid op 5 manieren tot uiting:

  1. Kieskeurigheid
  2. Verfijnd of niets
  3. Te haastig eten
  4. Te gretig eten
  5. Te veel eten

Voor alle 5 vormen van gulzigheid bestaat een sollicitatie-equivalent. Gelukkig zijn er oplossingen.

Kieskeurigheid

Kieskeurige mensen eten alleen specifieke dingen. Als je altijd hetzelfde eet, zal je nooit weten wat je mist.

Werkzoekers die de hoop op een baan uit het oog zijn verloren, denken vaak alleen in beperkingen. Ze kijken naar een vacature en zien in de functieomschrijving vooral dingen die ze niet kunnen. Het maakt ze kieskeurig in de vacatures waarop ze nog reageren: alleen als er iets voorbijkomt waar hun profiel volledig op aansluit sturen ze een reactie.

Oplossing: Denk niet in beperkingen, maar in mogelijkheden! Als je maar een keer per maand solliciteert, is je baankans een stuk kleiner dan wanneer je drie sollicitaties per week de deur uitdoet. Kijk naar een vacaturetekst en bedenk hoe jij de functie, met jouw specifieke kwaliteiten, zou kunnen inrichten. Ben je geen teamspeler maar kan je wel uitleggen waarom de functie veel beter door een zelfstandige werker kan worden ingevuld? Shoot your shot!

Verfijnd

Mensen die alleen het beste van het beste willen, krijgen vaak helemaal niets. Soms moet je immers eten wat de pot schaft.

Werkzoekers die denken dat een baan voor hen er niet meer inzit, solliciteren soms op werk waarvoor ze niet zijn gekwalificeerd. Ze nemen zichzelf ermee in bescherming: een afwijzing ligt immers niet aan hen persoonlijk, maar aan hun diploma of hun werkervaring.

Oplossing: Hoe lastig ook, houd vertrouwen in een goede afloop. Stop met solliciteren op banen waarvan je weet dat je geen kans maakt, dat demotiveert alleen maar. Overweeg eens om iets onder je niveau te solliciteren, de gespreksuitnodigingen stromen dan vanzelf binnen. Het vertrouwen dat je daarvan krijgt, kan tot mooie vervolgstappen leiden!

Te haastig

Mensen die te haastig eten zitten na hun maaltijd wel vol, maar ze hebben ook buikpijn gekregen.

Werkzoekers die ja zeggen tegen de eerste de beste baan die ze wordt aangeboden, hebben hun doel bereikt. Ze zijn immers niet meer werkloos. Maar als je van je nieuwe baan ook niet gelukkig wordt, wat ben je dan opgeschoten?

Oplossing: Gebruik je sollicitatiegesprek niet alleen om te motiveren dat jij geschikt bent voor de functie, maar ook om erachter te komen of de functie geschikt is voor jou. Het feit dat je bent uitgenodigd voor een gesprek kan je in je broekzak steken, het laat zien dat jouw sollicitaties zinvol zijn. Dat betekent niet dat je de eerste de beste baan die je krijgt aangeboden ook moet aannemen. Want op de vraag uit de laatste regel van de vorige alinea luidt het antwoord ‘niets’.

Te gretig

Mensen die te gretig zijn, schieten zichzelf vaak in de voet.

Natuurlijk werk je niet alleen omdat je ervoor betaald wordt. Toch is het vooruitzicht op een salaris voor werkzoekers die al lang niet hun eigen geld hebben verdiend om van te watertanden. Tijdens hun gesprek beginnen ze er daardoor soms te vroeg over, of leggen ze te veel de nadruk op geld. Dat kan hun recruiter of potentiële werkgever afschrikken. Die wil immers iemand aannemen die gemotiveerd is vanwege de inhoud van de functie, niet vanwege de vergoeding die daar tegenover staat.

Oplossing: Dit probleem ben je makkelijk voor door je bewust te zijn van jouw situatie. Iedere recruiter benadert geld en salaris op een andere manier, maar niemand wil jou aannemen omdat je enthousiast bent over de vergoeding. Begin dus niet over geld tijdens je eerste sollicitatiegesprek, hoe verleidelijk dat ook is. Lees hierover ook het artikel over hoofdzonde #2: hebzucht.

Te veel

Mensen die te veel eten, hebben totaal geen aandacht voor wat ze in hun mond stoppen.

Veel werkzoekers die geen vertrouwen meer hebben in een goede afloop solliciteren erop los. Als je met hagel schiet, moet je uiteindelijk wel raken, toch? Nou, nee. Mensen die veel solliciteren maken namelijk veel sollicitatieblunders. Ze passen hun cv niet aan op de functie waarop ze solliciteren, gebruiken een verkeerde aanhef of organisatienaam in hun brief of ze leveren documenten vol spelfouten aan. Dat gaat ze in ieder geval geen baan opleveren.

Oplossing: Probeer voor jezelf een prettige balans te vinden in de hoeveelheid sollicitaties die je verstuurt. Dat kan je bijvoorbeeld doen door jezelf voor te nemen iedere werkdag 1 sollicitatie de deur uit te doen. Daardoor neem je voldoende tijd voor een sollicitatie: je kan iedere keer opnieuw een op maat gemaakte brief en cv inleveren. Jouw baankansen worden erdoor alleen maar groter. Je goede voornemen zorgt er ook voor dat je niet stopt met solliciteren. Zelfs als je geen zin hebt moet er immers 1 sollicitatie uit.

Geef een reactie