Skip to main content
Je vindt ze in de Bijbel, bij de oude Grieken, en nu ook op Sollicitatiedokter: de zeven hoofdzonden. Deze week bespreken we hebzucht, sollicitatiehoofdzonde nummer 2. Wees echter gerust, bij Sollicitatiedokter vertellen we je niet alleen welke zonden er zijn. We geven je ook tips om te voorkomen dat je ze begaat!

Dit artikel is onderdeel van een serie over sollicitatiehoofdzonden. Het artikel over hoofdzonde #1, ijdelheid, lees je hier.

Onder recruiters is het een van de grootste ergernissen: kandidaten die meteen over het salaris beginnen. Natuurlijk hoort er een passende beloning bij het werk dat je gaat doen, maar recruiters willen dat je voor hun vacature kiest op basis van de inhoud, niet vanwege de vergoeding die er tegenover staat. Heb jij wel eens bij je eerste gesprek – of zelfs daarvoor al aan de telefoon – naar het salaris gevraagd? Dan beging je sollicitatiehoofdzonde #2: hebzucht.

Hier lees je waarom hebzucht een sollicitatiehoofdzonde is. Je leest ook hoe je het onderwerp salaris aanvliegt tijdens je sollicitatie, zonder deze zonde te begaan.

Hebzucht en solliciteren

We zeiden het al de intro van dit artikel: recruiters vinden niets vervelender dan kandidaten die meteen over hun salaris beginnen. Match!-recruiter Annelies Brouwer bevestigde dat afgelopen week nog maar eens in onze recruiterrubriek. Begint een kandidaat meteen over het salaris, dan is dat voor haar reden genoeg om zijn sollicitatie af te wijzen.

In een vroeg stadium is het gelukkig makkelijk om te voorkomen dat je de hoofdzonde hebzucht begaat. Je weet nu immers dat recruiters het vervelend vinden als je bij het eerste contact over het salaris begint, dus doe het gewoon niet.

Liegen over je salaris

Vroeg of laat zal je het echter toch met je recruiter of potentiële werkgever over geld moeten hebben. Mensen die zeggen dat ze hun werk alleen doen omdat ze het leuk vinden en de centen daarbij geel rol spelen, vertellen namelijk niet helemaal de waarheid. Geld is wel degelijk belangrijk en je bent niet hebzuchtig als je het ter sprake brengt. Veel werkgevers willen, nadat je jouw sollicitatiegesprekken bent doorgekomen, zelfs graag met je over je salaris onderhandelen.

Werkzoekers die de hoofdzonde hebzucht niet zijn begaan in het vroege stadium van hun sollicitatie, zakken tijdens die salarisonderhandelingen echter alsnog door het ijs. Om zoveel mogelijk geld voor zichzelf in de wacht te slepen, liegen ze namelijk wanneer hun recruiter vraagt wat ze bij hun huidige baan verdienen. Ze hopen dat hun nieuwe werkgever meegaat in dit uit de duim gezogen hoge salaris.

Het risico niet waard

Dit is een heel slecht idee! Als je werkgever er op tijd achter komt dat je hebt gelogen, kan dat je alsnog je nieuwe baan kosten. Realiseert je werkgever zich dat je gelogen hebt nadat je jouw contract hebt getekend? Dan krijg je vanaf dat moment zeer waarschijnlijk te maken met een vijandige werkomgeving. Het is het risico simpelweg niet waard.

Gelukkig is er geen enkele reden om het risico te nemen: er zijn namelijk veel betere manieren om het onderwerp salaris tijdens je sollicitatiegesprek aan te vliegen. Zonder de hoofdzonde hebzucht te begaan, kan je ook best wat meer voor jezelf onderhandelen dan je werkgever oorspronkelijk in gedachte had.

Zo praat je wel over je salaris

Om een goed salaris bij je nieuwe baan te onderhandelen is het, zoals eerder genoemd, belangrijk dat je het onderwerp in een vroeg stadium afhoudt. Laat je vanaf het begin weten dat je met een klein salaris genoegen neemt, dan doe je jezelf van begin af aan tekort. Zet je meteen te hoog in, of vertel je een leugen om je potentiële salaris op te krikken, dan geef je jouw recruiter reden om jou in een vroeg stadium af te laten vallen.

Vraagt een recruiter toch naar jouw salariswensen, zeg dan dat je daar pas in een later stadium over na wilt denken. Probeert je recruiter erachter te komen door je te vragen wat je bij je huidige werk verdient? Antwoord dan rustig dat je alleen thuis over geld praat. Voeg eraan toe dat je ervan overtuigd bent dat jullie er samen uitkomen, als jouw sollicitatieproces op contractonderhandelingen uitloopt.

Voorbereiding is alles

Is de tijd voor je salarisonderhandeling aangebroken? Zorg dan dat je goed voorbereid bent. Zoek bijvoorbeeld met het salariskompas van Intermediair op wat jouw vakgenoten verdienen. Op die manier weet je wat je waard bent en kan je inschatten of je nieuwe werkgever je een fair aanbod doet.

Heb je na het eerste aanbod van je werkgever het gevoel dat er meer in zit? Stuur jouw tegenbod dan in een e-mail en motiveer in twee of drie regels waarom je meer wilt verdienen. Op die manier krijgt iedereen die bij de organisatie op jouw salaris af moet tekenen jouw kant van het verhaal te zien. Geef je jouw motivatie telefonisch door aan een recruiter, dan bestaat de kans dat diegene je woorden verdraait en jou bij de mensen met de portemonnee aftekent als een geldwolf. Daar gaat je nieuwe baan.

Voel jij je gewaardeerd?

Wil jouw werkgever niet meegaan in jouw salariswensen, ga dan goed na of jij je op je nieuwe werkplek wel voldoende gewaardeerd gaat voelen. Is dat niet het geval, begin er dan niet aan: je helpt er niemand mee. Eventueel kan je proberen wat meer in de wacht te slepen via secundaire arbeidsvoorwaarden. Neem je genoegen met wat minder salaris als er een auto van de zaak, meer vakantiedagen of een bonus op je verjaardag tegenover staat?

Alhoewel hebzucht een sollicitatiehoofdzonde is, is jouw verlangen naar een eerlijke beloning voor het werk dat je doet dat niet. Laat je tijdens je salarisonderhandelingen dus niet afwimpelen door een werkgever die jou minder biedt dan je waard bent, en jou van hebzucht beschuldigt als je om meer vraagt.

Trucs

Bekende tactieken die werkgevers toepassen om je als hebzuchtig af te schilderen zijn de ‘mijn probleem is nu jouw probleem’-, de ‘laat eerst maar eens zien wat je waard bent’- en de ‘wij zijn ook getroffen door de coronacrisis’-tactiek. Bereid jezelf hierop voor door onze artikelen van salarisexpert Caro Ritsma erover te lezen. Val niet voor deze trucs!

Dit artikel is onderdeel van een serie over sollicitatiehoofdzonden. Het artikel over hoofdzonde #1, ijdelheid, lees je hier.

Geef een reactie