Skip to main content
Salarisonderhandeling is een strategisch spel: je doet onderzoek, formuleert doelstellingen en gaat vervolgens gecalculeerd te werk. Lees de vijf spelregels voor de salarisonderhandeling.

Alsof een sollicitatiegesprek nog niet moeilijk genoeg is, is de salarisonderhandeling voor veel mensen nog moeilijker. Over geld praten is voor veel mensen niet makkelijk. Dit eindigt vaak in teleurstellingen omdat sollicitanten niet durven te vragen waar ze naar verlangen en wat ze vinden dat ze verdienen.

Lees hier vijf spelregels die je helpen het maximale uit je salarisonderhandeling te halen.

1. Praat pas over geld wanneer je veilig zit

Het salaris is een onderwerp dat een sollicitatie kan maken of breken. Toch is het ondanks het relatief grote belang niet verstandig om hier in een vroeg stadium al over te beginnen.

Net zoals jij graag zo snel mogelijk wilt weten wat je kunt verdienen, is het bedrijf geïnteresseerd in jouw salariswensen. Het kan dan ook voorkomen dat al in een vroeg stadium in de sollicitatieprocedure de salarisvraag opduikt.

“Wat voor salaris heb je in gedachten?”

Een concreet antwoord op deze vraag kan je kansen op een rianter salaris in een verder stadium dwarsbomen. Het bedrijf weet nu namelijk wat jouw minimum is. Hogere eisen stellen in een later stadium is dan moeilijk.

Een goed antwoord zou dan ook kunnen zijn: “Ik verlang een salaris dat past bij de functie, mijn vaardigheden en kennis. Ik zou eerst iets meer moeten weten van de functie om daar een goed antwoord op te kunnen geven.” Op deze manier stel je het geven van een concreet antwoord nog even uit.

2. Bekijk wat anderen verdienen

Het is verstandig om een schatting te maken van je marktwaarde voordat je de onderhandeling ingaat. Zo weet je wat een gebruikelijk salaris is voor iemand in eenzelfde soort functie met dezelfde ervaring als jij.

Een goed medium om snel een salarischeck te doen is: Salariskompas.

3. Geef een salarisbereik aan

Wanneer je het gevoel hebt in een situatie te zitten waar het nodig is om een salarisindicatie te geven, geef dan een bereik aan. Zo vergroot je de kans op een hoger salaris. Voor het bepalen van je bereik heb je allereerst een basissalaris nodig. Enkele vragen die je hierbij kunnen helpen:

 • Hoe zijn de doorgroeimogelijkheden?
 • Hoe ziet de arbeidsmarkt er nu uit?
 • Hoe hoog zijn mijn vaste lasten?

Bepaal je onder- en bovengrens door de volgende twee zinnen af te maken:

 • “Ik accepteer absoluut geen salaris onder de € .. per maand”
 • “Ik zou een gat in de lucht springen bij een salaris van €.. per maand”

Voorbeelden van een bandbreedte:

 • Verwachting: €35.000,- per jaar – [€33.000 – €41.000]
 • Verwachting: €45.000,- per jaar – [€42.000 – €50.000]
 • Verwachting: €60.000,- per jaar – [€57.000 – €65.000]

4. Rechtvaardig je salariseisen

Rechtvaardig het voor de onderneming om jou een bepaald salaris toe te kennen. Dit doe je door jouw toegevoegde waarde duidelijk kenbaar te maken. Denk hierbij aan speciale kennis waarover je beschikt of successen die je hebt gehad in je loopbaan, zoals het boeken van extra winsten.

Geef je onderhandelingspartner een reden om je een bepaald salaris te geven. Een dure hypotheek, studiekosten van je kinderen of een dure verzekering rechtvaardigen waarom jij een hoog salaris wilt maar niet waarom een bedrijf dat aan jou zou moeten uitkeren. Zorg dus dat de reden interessant is voor het bedrijf.

Een verkoopmedewerker die omzet van €300,000 genereert op jaarbasis heeft recht op een hoger salaris dan iemand die ‘slechts’ een omzet van €150,000 genereert.

5. Compensatie eindigt niet bij het salaris

Wanneer we denken aan een inkomen gaan de gedachten vrijwel automatisch uit naar het salaris. Maar hier houdt het natuurlijk niet op. De secundaire arbeidsvoorwaarden kunnen namelijk goed als compensatie dienen wanneer er niet aan je salariseisen kan worden voldaan.

Over het algemeen heeft het salaris de meeste onderhandelingsruimte, de secundaire voorwaarden liggen vaak moeilijker. Toch is het zeker de moeite waard om hiernaar te vragen wanneer je het gevoel hebt er niet uit te komen wat betreft salaris. Wat dacht je van:

 • Een auto van de zaak
 • Gratis ziektekostenverzekering
 • Een dertiende maand
 • Extra vakantiedagen
 • Winstdelingen
 • Opleidingsvergoedingen

Bij de secundaire arbeidsvoorwaarden zijn er andere zaken die als compensatie kunnen dienen voor een inkomen dat in eerste instantie lager is dan je zou willen.

Geef een reactie