Skip to main content
Een veelgehoorde tip in sollicitatieland is dat je als sollicitant ‘gewoon jezelf moet zijn’ tijdens het sollicitatiegesprek. Maar is dat eigenlijk wel voldoende, gewoon jezelf zijn?

Je zou verwachten dat een sollicitatiegesprek eenvoudig is. Het gesprek gaat immers over jou en er is geen persoon die jou beter kent dan jijzelf. Niets te vrezen dus. Een aantal vragen beantwoorden over jezelf en wat je hebt gedaan de laatste jaren, hoe moeilijk kan dat zijn?

Wees gewoon lekker jezelf. Toch?

Je potentiële werkgever heeft je al geselecteerd op basis van je cv en wil je graag beter leren kennen. Er zijn geen goede of foute antwoorden als het gaat om persoonlijke vragen en volledige openheid is altijd de beste strategie. Toch is dit beeld niet helemaal realistisch en zijn er een paar trucjes om dit net iets beter te doen dan ‘gewoon jezelf zijn’.

Het sollicitatiegesprek als momentopname

Een sollicitatiegesprek is een momentopname van ongeveer veertig minuten met potentieel grote gevolgen. Dit betekent dat je maar kort de tijd hebt je gesprekspartner te overtuigen dat jij de juiste persoon bent voor de functie die je zo graag wil. Als sollicitant moet je hem dus overtuigen van dit feit. Een kort moment waar veel van afhangt!

Nu zou je in deze veertig minuten ‘gewoon jezelf’ kunnen zijn en hopen dat dit voldoende is om de werkgever te overtuigen. Even een babbeltje maken onder het genot van een kopje koffie of thee. Je moet natuurlijk wel jezelf blijven.

Maar bekijk het eens van de andere kant. Afhankelijk van de economie komen er doorgaans zo’n veertig tot wel vijfhonderd sollicitaties binnen per vacature. Er is dus ontzettend veel concurrentie op de arbeidsmarkt. Al deze sollicitanten zijn echt niet allemaal ‘gewoon zichzelf’. Een instelling die je beter kan hebben is ‘de beste versie zijn van jezelf’. Hier zit wel degelijk een verschil tussen.

Solliciteren is reclame maken voor jezelf, jezelf verkopen zonder op te scheppen en dus de beste versie van jezelf laten zien. Dit doe je niet altijd door ‘gewoon jezelf te zijn’.

Jezelf positief profileren is niet iets waar je je schuldig over hoeft te voelen als sollicitant. Sterker nog, het wordt van je verwacht en kan zelfs noodzakelijk zijn voor de functie waarop je solliciteert. Jij bent de ideale oplossing voor een probleem dat de werkgever heeft. Wees daarom niet enkel gewoon jezelf, maar laat de beste versie van jezelf zien.

De beste versie van jezelf

Het idee achter het laten zien van ‘de beste versie van jezelf ’ is dat je de wijze waarop je jezelf profileert goed voorbereidt. Je weet van tevoren wat je wilt vertellen. Je weet wat jou waardevol maakt voor een werkgever en je begrijpt hoe je dit het beste kunt overbrengen.

Let wel op dat je geen rol gaat spelen tijdens het sollicitatiegesprek. Het is geen theater. Liegen tijdens je sollicitatie is absoluut niet de bedoeling! Het laten zien van de beste versie van jezelf heeft niets te maken met liegen of je beter voordoen dan je eigenlijk bent. Je gebruikt je eigen woorden en formuleert je eigen antwoorden op basis van je eigen gedachten, meningen en ervaringen. Het enige verschil is dat je er van tevoren al over hebt nagedacht, waardoor je beter in staat bent om deze gedachten en meningen goed over te brengen.

Het gaat erom dat je jezelf, maar ook zeker de werkgever, de kans geeft om te laten zien wie je écht bent, wat je kunt en waarom jij een uitstekende keus bent voor de vacante positie. Je wilt niets overlaten aan je zenuwen of je gemoedstoestand. Dit vermijd je door je goed voor te bereiden.

Creëer een situatie waarin je jezelf een eerlijke kans geeft om te laten zien wie je bent en wat jou tot een uitstekende keus maakt. ‘Gewoon jezelf zijn’ is in deze context niet goed genoeg. De wijze waarop je je profileert en hoe je overkomt is prima te sturen middels een goede voorbereiding!

Ga dus altijd goed voorbereid te werk en laat de beste versie van jezelf zien!

Geef een reactie