Skip to main content
Als je al een tijdje werkloos bent, kan solliciteren behoorlijk vervelend worden. In dit artikel lees je wat je kan doen wanneer het solliciteren even niet wil lukken. Met deze tips kom jij uit die dip en vind je jouw droombaan!

Ben jij al enige tijd aan het solliciteren en wil het maar niet lukken? Dan kan solliciteren bijzonder frustrerend zijn, zeker wanneer je werkloos bent en niet zomaar op zoek naar iets nieuws. Negatieve emoties zijn soms maar moeilijk te onderdrukken en uiteindelijk resulteert dit vaak in een dip. Opstaan wordt steeds moeilijker, het schrijven van brieven gaat je steeds meer tegenstaan en je wordt steeds onverschilliger. Deze emoties werken vervolgens weer door in je sollicitaties waardoor je terecht komt in een negatieve spiraal.

Gelukkig is hier wat aan te doen wanneer je methodisch te werk gaat. In dit artikel vind je handvatten voor wanneer je al enige tijd niet succesvol bent in je sollicitaties.

Emotiegeoriënteerde strategie

Er zijn twee strategieën om jouw sollicitatiedip tegen te gaan. De eerste is de emotiegeoriënteerde strategie. Die heeft ten doel de negatieve gevoelens omtrent het solliciteren bij jou weg te nemen. Dit kan door ontspanningsoefeningen, lange wandelingen, sporten of regelmatig leuke dingen ondernemen met vrienden en familie.

Het probleem met deze strategie is dat je bezig bent met het remediëren van de symptomen, niet het probleem; het is een kortetermijnstrategie. Het kan helpen om de negatieve spiraal te doorbreken, maar uiteindelijk zal het je niet helpen bij het vinden van een nieuwe baan. Hiervoor is een probleemgeoriënteerde strategie nodig.

Probleemgeoriënteerde strategie

De probleemgeoriënteerde strategie heeft ten doel om het probleem zelf aan te pakken door je sollicitatiestrategie te verbeteren. Werkzoekenden hebben vaak de neiging om het probleem toe te schrijven aan de externe omgeving. Veel gehoorde klachten zijn:

Op de korte termijn kan het troost bieden om de schuld op de externe omgeving af te schuiven. Op de lange termijn zal deze strategie je weinig goed doen. Veel verstandiger is het om eens kritisch te kijken naar jezelf en hoe jij je sollicitatiestrategie kunt verbeteren. Hier heb je immers invloed op!

Neem je sollicitatiestrategie onder de loep

Wanneer het solliciteren even niet wil lukken, doe je er goed aan je sollicitatiestrategie eens kritisch onder de loep te nemen. Daardoor ben je actief bezig je kansen op een leuke baan te vergroten. De eerste stap van de evaluatie is het vaststellen van het moment waarop je het vaakst de mist in gaat.

Kan je bijvoorbeeld geen geschikte vacatures vinden? De vraag is dan of het ligt aan je zoekstrategie of het gebrek aan passende vacatures. Aangezien we weinig kunnen veranderen aan de tweede optie richten we ons op de zoekstrategie. De populairste websites voor vacatures zijn:

  • Nationalevacaturebank.nl
  • Monsterboard.nl
  • Jobbird.nl
  • Werk.nl
  • Vacaturezoeker2020 (deze zoekmachine vindt 8 keer meer vacatures dan traditionele vacaturebanken)

Sta je ingeschreven bij elk van deze vacaturebanken en ontvang je automatisch e-mails met potentiële matches? Dit is pas het begin. Sta je ingeschreven bij detacheringsbureaus, uitzendbureaus of headhuntingbureaus? Is je LinkedIn-profiel up-to-date?

Zoekcriteria

De tweede belangrijke vraag is of je gebruik maakt van de juiste zoekcriteria. Ga nogmaals na of je de juiste zoekwoorden hanteert door de functieomschrijvingen van geschikte vacatures door te nemen.

Zelfs wanneer je geen goede vacatures kan vinden, is er altijd nog de verborgen arbeidsmarkt waar je een beroep op kunt doen. Niet alle beschikbare banen worden altijd publiekelijk geadverteerd. Sterker nog, de verborgen arbeidsmarkt is volgens de meeste schattingen groter dan de publiekelijk geadverteerde vacaturemarkt. Het loont dan ook om goed te netwerken en zo nu en dan een open sollicitatiebrief te versturen.

Kan jij geen goede zoekcriteria formuleren omdat je echt even niet meer weet waar je goed in bent? Bekijk dan onderstaande webinar van Antoinette Overzet. Zij helpt je op zoek te gaan naar jouw talent.

Geen uitnodigingen

Solliciteer je regelmatig maar word je slechts zelden uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek? Het goede nieuws is dan dat het feit dat je geschikte vacatures kunt vinden betekent dat er vraag is naar mensen zoals jij. Waar het blijkbaar aan schort, is je vermogen om werkgevers te overtuigen van je geschiktheid. Gelukkig heb je dit zelf in de hand.

De kans is groot dat je cv en sollicitatiebrieven minder overtuigend zijn dan je denkt. De praktijk wijst uit dat werkzoekenden niet erg goed in staat zijn een inschatting te maken van de kwaliteit van hun sollicitatiedocumenten. Dit geldt met name voor de kwaliteit van het cv.

Je hebt vaak maar zo’n dertig seconden de tijd om de lezer van je cv te overtuigen van je geschiktheid. Alle informatie die een selecteur nodig heeft om een goede inschatting te kunnen maken van je geschiktheid moet snel te vinden zijn en vervolgens moet deze informatie op een aantrekkelijke wijze worden gepresenteerd. In het e-book van HR-manager Dorien Waasdorp lees je alles over hoe je een perfect cv en een flitsende sollicitatiebrief schrijft.

Ik word wel uitgenodigd, maar kom niet door de selectie heen

Heb je regelmatig sollicitatiegesprekken maar kom je steeds niet door de selectie heen? De meest effectieve benadering voor dit probleem is het vragen om feedback van de organisaties die je hebben afgewezen. Bel ze op en vraag ze om de reden van afwijzing en welke punten voor verbetering vatbaar zijn.

Denk er bij dit soort gesprekken om dat je niet in de verdediging schiet. Laat de interviewer zijn zegje doen en bedank hem of haar hartelijk voor zijn tijd.

Geef een reactie