Skip to main content
Niemand vindt het leuk om werkloos te zijn. Werk levert je immers niet alleen geld op, het geeft je ook een gevoel van voldoening en productiviteit. Als jij even geen werk hebt en op een aantal sollicitaties een afwijzing hebt ontvangen, laat je al snel negatieve gedachten toe. In dit artikel vind je tips om van die gedachten af te komen.

Ken je dat gevoel? Als je één negatieve gedachte hebt toegelaten, kom je opeens in een neerwaartse spiraal van negatieve gedachten terecht. Je bent niet de enige. Negatieve gedachten werken namelijk op dezelfde verslavende manier als bijvoorbeeld zout. Ga maar na: heb je een chippie gegeten, dan wil je er meteen nog een. Met negatieve gedachten is het net zo. Heb je een negatieve gedachte in je hoofd? Dan komen er bijna onvermijdelijk meer. En hoe langer je negatief denkt, hoe slechter je jezelf gaat voelen.

Wanneer je merkt dat je niet meer kan stoppen met het eten van chips, kan je vrij makkelijk je gedrag veranderen. Je vouwt de zak chips dicht en legt hem terug in de keukenkast, of je gaat buiten het bereik van de zak zitten. Bij negatieve gedachten is het soms iets lastiger om uit je gedachtenspiraal te komen. Wij geven tips.

Denk aan iets anders

Het klinkt misschien simpel, maar om uit je negatieve gedachten te komen, moet je aan iets anders denken. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar probeer je aandacht eens van je negatieve gedachten naar je ademhaling te verleggen.

Ga rustig ergens zitten en adem langzaam in en uit. Tel iedere adem die je uitblaast. Het maakt niet uit als je de tel kwijtraakt, je begint dan gewoon opnieuw. Door simpelweg je focus te weerleggen doorbreek je jouw negatieve gedachten.

Vind je het lastig om op je adem te focussen en wil je jouw gedachten op een andere manier doorbreken? Probeer dan Pim Pam Pet met jezelf te spelen. Ken je dit spelletje nog? Je verzint een categorie en bedenkt voor iedere letter in het alfabet een item daarin. Kies je bijvoorbeeld voor de categorie ‘plaatsen in Nederland’? Dan kies je bij de A voor Amsterdam, bij de B voor Breda en bij de C voor Culemborg. Ga zo maar door: je merkt vanzelf dat je niet langer aan je negatieve gedachten denkt. In plaats daarvan focus je op die ene stad in Overijssel die met een D begint.

Zoek de positieve kanten

Je hoeft niet per se aan iets anders te denken om je negatieve gedachten te doorbreken. Je kan ook de oorzaak van je gedachten onderzoeken en je vervolgens focussen op de positieve kanten ervan. Baal je bijvoorbeeld van een afwijzing op je sollicitatie? Bedenk dan waarom de baan eigenlijk niet geschikt voor je was geweest. Prijs jezelf gelukkig dat je nu verder kan zoeken naar een baan die beter bij je past.

Om te zorgen dat je met enige regelmaat positieve gedachten toestaat, kan je voor jezelf een moment op de dag kiezen waarop je alleen positief denkt. Doe dat bijvoorbeeld als je de hond uitlaat, de afwas doet of naar de supermarkt fietst.

Zoek je vrienden en familie op

Mensen zijn sociale dieren: van oorsprong trekken we op in groepen. Als je merkt dat je last heb van negatieve gedachten, is het daarom verstandig om die te delen met de mensen om je heen. Ook als je dat lastig vindt. Als je met mensen in je omgeving praat over de dingen die je dwarszitten, kan dat enorm opluchten.

Vanzelfsprekend is ieder mens anders: de één houdt meer van sociale contacten dan de ander. Toch blijkt uit onderzoek dat eenzaamheid net zo schadelijk is voor je gezondheid als het roken van vijftien sigaretten per dag. Zoek je vrienden en familie dus op, vooral wanneer je niet lekker in je vel zit.

Negatieve gedachten heb je zelf in de hand

Het is ten slotte belangrijk om je te realiseren dat je jouw negatieve gedachten zelf in de hand hebt. Negatieve gedachten zijn immers niets anders dan jouw interpretatie op de realiteit. Met wat voor probleem je ook te maken hebt: er is altijd een positieve en een negatieve uitleg mogelijk.

Probeer met dat besef je gedachten in de juiste richting te sturen.

Geef een reactie