Skip to main content
De open sollicitatiebrief is een sollicitatie zonder dat je op een specifieke vacature reageert. Er is dus geen specifieke aanleiding en geen advertentie. Je bent geïnteresseerd in het bedrijf en denkt dat er een functie is die wel goed bij jou past. Hoe pak je dit aan?

Als je solliciteert op een geplaatste vacature die je op een job board hebt gevonden, houd je hier rekening mee bij het schrijven van je sollicitatiebrief. Je reageert op de gevraagde eigenschappen die in de vacaturetekst staan en toont aan dat jij over deze beschikt. Bij een open sollicitatie ligt de focus veel meer op jezelf. Je hebt geen houvast aan een vacaturetekst en daardoor is het veel moeilijker om een open sollicitatie te schrijven. Maar aan de andere kant is er veel meer ruimte voor creativiteit. Je hebt meer vrijheid om diep in te gaan op jouw persoonlijke sterke punten.  

Waarom dit bedrijf?

Bij een open sollicitatie is het belangrijk dat je duidelijk kunt uitleggen waarom je ervoor hebt gekozen specifiek bij dit bedrijf te solliciteren. Dit zal namelijk de eerste vraag zijn die de lezer van je brief heeft. Het is daarom slim om hiermee te beginnen. 

Bedenk ook vooraf welke vragen de lezer jou zou willen stellen. In jouw sollicitatiebrief moet je op al deze vragen antwoord geven. Zo zorg je ervoor dat er geen twijfels ontstaan tijdens of na het lezen van je brief. 

Andere belangrijke punten

Hoe je een goede reguliere sollicitatiebrief schrijft lees je hier. Maar de belangrijkste punten van een open sollicitatiebrief komen erg overeen met een reguliere sollicitatiebrief:

  • Laat je motivatie en enthousiasme zien
  • Gebruik feiten en voorbeelden om je beweringen te ondersteunen
  • Laat zien waarom jij perfect bent voor de baan! 

Je sollicitatiebrief bevat natuurlijk ook informatie over je opleiding en achtergrond. Deze punten worden echter ook al belicht in je cv. In het cv is het alleen moeilijker dit op de juiste manier over te brengen. Daarom is je brief bij uitstek geschikt om deze punten extra te belichten. Laat duidelijk merken wie jij bent en waarom je solliciteert, wat je kan en waar dit uit is gebleken en wat voor soort persoon je bent. 

Tot slot begint de open sollicitatiebrief – zoals elke goede brief – met een inleiding, gevolgd door de kern van het verhaal en de afsluiting. Die ziet er als volgt uit.

Inleiding

In de eerste alinea geef je antwoord op de volgende vragen: wie ben je en waarom solliciteer je bij dit bedrijf? Grijp hier de kans aan om te laten zien dat je op de hoogte bent van wat er speelt binnen de organisatie. Dit kun je gebruiken als de kern van je verhaal: wie jij bent en wat jij kunt. Van hieruit kan je je drijfveren omschrijven waarom jij een open sollicitatie stuurt naar dit specifieke bedrijf. Waarom pas jij daar goed bij?

Kern 

De kern van je brief geeft antwoord op de volgende vragen: wat kan je en waaruit is dit gebleken? Kun je een voorbeeld noemen waaruit blijkt dat je goed om kunt gaan met stressvolle situaties? Dit kan je eventueel doen aan de hand van de STARR-methode.
In de kern van je sollicitatiebrief is het jouw taak om alle twijfels over jouw capaciteiten weg te nemen. In een open sollicitatiebrief is het jouw taak om twijfels weg te nemen waarom ze jou zouden moeten aannemen op een functie die niet eens open staat. Maak hier gebruik van voorbeelden. Dit neemt elke vorm van argwaan weg.

Probeer subtiel te brengen dat je waardevol bent voor dit bedrijf en dat jij ze een enorme kans geeft door jezelf aan te bieden door middel van een open sollicitatie. Door met voorbeelden komen, kom je geloofwaardiger over. Dit is een techniek om over jezelf te kunnen vertellen zonder dat je opschepperig over komt.

Doe het bijvoorbeeld zo: “Op de website van [onderneming van sollicitatie] las ik dat jullie druk bezig zijn met het uitbreiden van de exportactiviteiten in Zuid-Amerika. Ik ben ervan overtuigd dat ik in dit proces van grote waarde kan zijn met mijn internationale ervaring en talenkennis. Deze vaardigheden heb ik opgedaan tijdens mijn werkzaamheden als logistiek manager bij Unilever, waar ik bijna dagelijks Frans, Spaans en Portugees sprak. Ook was ik maandelijks in Zuid-Amerika voor consultancyprojecten bij partners.”

Doordat de sollicitant een relevant voorbeeld geeft, neemt hij veel argwaan weg van de bewering. Vloeiend drie vreemde talen kunnen spreken is natuurlijk erg veel.

Ambities

In de kernalinea (twee alinea’s mag ook zolang je ze goed verbindt met elkaar) geef je tevens aan wat je ambities zijn. Ambitie hebben betekent dat je graag hogerop wilt komen, stijgen in je functieniveau. Wie hoger op wil komen, moet daar hard voor werken en welk bedrijf houdt nou niet van harde werkers?

Heb jij geen uitgesproken ambities? Geef dan aan dat je op zoek bent naar een nieuwe uitdaging. Zo klink je alsnog redelijk ambitieus zonder daadwerkelijk te zeggen dat je graag hogerop wilt komen. Een taalkundig slimmigheidje, zullen we maar zeggen.

Ook heb je in de kern van je sollicitatiebrief meer ruimte voor creativiteit. Kies voor jezelf een aantal kenmerken die je graag zou willen benadrukken die in het voordeel zijn voor de desbetreffende organisatie. Het is belangrijk de organisatie te laten merken waarom jij goed past bij het bedrijf, omdat er geen specifieke functie is om jezelf aan te koppelen.

De kern van je sollicitatiebrief mag best uit twee alinea’s bestaan, zolang je deze goed met elkaar verbindt. Als laatste geef je aan wat jouw ambities zijn. Ambitie hebben betekent dat je graag hogerop wil komen en wil stijgen in je functieniveau. Hier zul je hard voor moeten werken, iets wat werkgevers graag zien. Heb je geen uitgesproken ambities? Geef dan aan dat je op zoek bent naar een nieuwe uitdaging. Zo klink je alsnog ambitieus zonder daadwerkelijk voorbeelden te geven hoe je hogerop wil komen. Een taalkundig slimmigheidje. 

Afsluiting 

De afsluiting van de open sollicitatiebrief verschilt niet veel van de reguliere sollicitatiebrief. Wees beleefd en zakelijk, maar gebruik activerende woorden en zinnen waarin je aangeeft met plezier op gesprek te willen komen. Zo benadruk je nogmaals je motivatie. Hieronder vind je enkele voorbeelden:

  • “Voor meer informatie zou ik graag op een persoonlijk gesprek komen.”
  • “Verdere inlichtingen geef ik u graag in een persoonlijk gesprek”
  • “Heeft u nog verdere vragen? Dan kom ik graag langs om het een en ander toe te lichten”
  • “Ik verheug mij erop u in een persoonlijk gesprek te mogen overtuigen van mijn geschiktheid voor de functie.”

Succes met het schrijven van je open sollicitatiebrief. Om je verder op weg te helpen hebben we hieronder een aantal voorbeeldbrieven voor je verzameld.

Voorbeeld open sollicitatiebrief 1 – logistiek manager

Geachte mevrouw Jaspers,

Op de website van [Onderneming van sollicitatie] las ik dat jullie druk bezig zijn met het uitbreiden van de exportactiviteiten in Zuid-Amerika. Vanwege mijn talenkennis denk ik in dit proces van grote waarde te kunnen zijn. Ik heb mijn talenkennis ontwikkeld tijdens mijn werkzaamheden als logistiek manager bij Unilever, waar ik bijna dagelijks Frans, Spaans en Portugees sprak. Ik beheers deze talen vloeiend in woord en schrift.

Na het afronden van mijn studie bedrijfseconomie ben ik als uitzendkracht werkzaam geweest bij verschillende organisaties. Mijn doel hiermee was zoveel mogelijk verschillende ervaringen op te doen. Nu ben ik sinds drie jaar werkzaam als controller bij PriceWaterhouseCoopers. Ik ben hier verantwoordelijk voor de administratie en draag zorg voor de financiële berichtgeving van mijn klant portfolio. Hierbij zijn analytische vaardigheden en een goede communicatie met de klant noodzakelijk.

Naast mijn hoofdwerkzaamheden als controller is een van mijn deeltaken het analyseren van de financiële informatiestroom naar het hoofdkantoor op volledigheid en juistheid. Hierover dien ik ook adviezen uit te brengen aan zowel de afdeling als de directie.

Ik ben nieuwsgierig geworden naar mijn grenzen en heb het gevoel de huidige functie te zijn ontgroeid. Het lijkt me daarom een onwijs leuke uitdaging om deel uit te maken van jullie internationale team.

Hopelijk mag ik de directie op korte termijn in een persoonlijk onderhoud overtuigen van mijn enthousiasme en motivatie. Voor verdere vragen sta ik graag tot uw beschikking.

Met vriendelijke groet,

Sollicitatiedokter

Voorbeeld open sollicitatiebrief 2 – vertegenwoordiger

Geachte heer van den Laan,

Een goede vertegenwoordiger hoort zichzelf te kunnen verkopen. Dat is wat ik in deze sollicitatiebrief zal doen. In plaats van de gebruikelijke achtergrondinformatie die u ongetwijfeld al tientallen, zo niet honderden keren heeft gelezen, wil ik deze mogelijkheid aangrijpen om het eens anders te doen. Ik zal u in deze brief drie redenen geven waarom ik uitstekend bij [bedrijf] pas.

Om te beginnen wil ik een eigenschap benadrukken waarvan ik denk dat deze nauw aansluit bij [bedrijf], namelijk ‘dynamisch’. De markt waarin [bedrijf] zich bevindt, is erg roerig en constant in beweging. Marktleider blijven is misschien nog wel ingewikkelder dan het bereiken van deze positie. Het vereist bovendien het contant anticiperen en reageren op actualiteiten. Alleen dynamische bedrijven blijven aan de top en dit kan niet zonder dynamische medewerkers, en dynamisch, dat ben ik zeker. Dit heb ik onder andere bewezen in mijn tijd als vertegenwoordiger bij [bedrijf]. Onregelmatige werktijden en constante veranderingen waren tekenend voor de bedrijfscultuur. Geen dag was hetzelfde, er was altijd beweging en plannen veranderden constant. Dit leidde tot veel druk op de schouders en vereiste een hoge mate van verantwoordelijkheid van de werknemers: heerlijk!

De tweede reden waarom ik denk dat ik een geschikte medewerker ben voor [bedrijf] is mijn vermogen om klanten te binden. Door mijn enthousiasme en vrolijke humeur weet ik vaak al snel het ijs te breken. Hierdoor ontstaat meestal al snel een positieve en ontspannen sfeer. Deze sfeer komt de relatie met de klant zonder uitzondering ten goede op zowel korte als lange termijn.

Ik ben ervan overtuigd dat de combinatie van bovenstaande factoren mij tot een gewaardeerd werknemer van [bedrijf] kan maken.

Met plezier sta ik u dan ook te woord in een persoonlijk onderhoud om uw vragen te beantwoorden.

Met vriendelijke groet,

Sollicitatiedokter

Voorbeeld open sollicitatiebrief 3 – junior manager

Geachte heer Ekama,

Middels deze open sollicitatiebrief wil ik graag mijn interesse kenbaar maken voor een positie binnen uw onderneming als junior manager. Tijdens een telefoongesprek op 23 maart 2013 raadde u me aan om een open sollicitatiebrief te sturen omdat u verwachtte dat er een erg drukke periode aan zou komen waarvoor versterking gewenst was.

De voornaamste redenen waarom [Bedrijf] mij zo enorm aantrekt zijn de uitstekende reputatie en de focus op het laten doorgroeien van medewerkers binnen de onderneming. De mogelijkheid om mezelf verder te ontwikkelen en de ruimte die hiervoor gegeven wordt door uw onderneming zijn voorname redenen waarom ik graag bij [bedrijf] in dienst zou treden.

Naast mijn studie werkte ik ook af en toe als freelance webdesigner voor een onderneming die zich richtte op grafische vormgeving. Het combineren van studie en werk vergde veel discipline en organisatie, maar ik heb mijn tijd altijd goed kunnen verdelen. Ik ben eraan gewend om onder druk goede resultaten te leveren en kreeg in mijn vorige functie vaak complimenten over mijn nauwkeurigheid. Mijn stagebegeleider omschreef me bij het afscheid als een vriendelijke en sociale collega die altijd zijn uiterste best deed voor het team.

In de bijlage kunt u mijn cv vinden met wat extra informatie over mijn opleiding en werkervaring. Ik verheug mij erop u in een persoonlijk gesprek te mogen overtuigen van mijn kwalificaties en enthousiasme. Mocht u nog additionele informatie willen hebben, dan kunt u mij zowel mobiel als per e-mail bereiken.

Met vriendelijke groet,

Sollicitatiedokter

Voorbeeld open sollicitatiebrief 4 – marketing assistent

Geachte heer van Zanten,

Helaas ben ik vandaag tot de ontdekking gekomen dat de vacature van marketingassistent, die onlangs stond geadverteerd op uw website, niet meer online is. Toch wil ik graag middels deze open sollicitatie mijn enthousiasme en interesse kenbaar maken voor een functie op de marketingafdeling van [bedrijf].

Gedurende mijn studie Communicatiewetenschappen ben ik, onder andere middels een minor marketing, in contact gekomen met de marketingwereld. Ik was ontzettend verrast over de breedte van dit domein binnen de communicatiewetenschap en het heeft me sindsdien eigenlijk niet meer losgelaten. Ik zou dan ook ontzettend graag werken in deze branche. Op aanraden van mijn vriendin en uw collega [naam] heb ik ten tijde van mijn afstuderen op de website gekeken van [bedrijf]. Hier zag ik de eerder genoemde vacature van marketingassistent staan, die mij erg aantrekkelijk leek.

Graag zou ik van u willen weten of deze functie nog steeds beschikbaar is, en zo niet, of er wellicht een andere functie binnen korte tijd vrij komt voor iemand met mijn profiel. Mocht dit het geval zijn, dan houd ik me graag aanbevolen.

Ik kan me niet aan het gevoel onttrekken dat [bedrijf] en ik ontzettend goed bij elkaar passen, zowel op basis van visie als persoonlijke waarden. Graag zou ik u dan ook overtuigen van deze match in een persoonlijk onderhoud.

Met vriendelijke groet,

Sollicitatiedokter

Voorbeeld open sollicitatiebrief 5 – starter

Beste mevrouw Wagter,

Twintig procent van de functies schijnt ingevuld te worden middels open sollicitaties, zo schreef de NRC onlangs. Deze kans van één op vijf was voor mij meer dan voldoende om het erop te wagen mezelf aan u voor te stellen: mijn naam is Sollicitatiedokter, pas afgestudeerd bedrijfseconoom.

Momenteel ben ik op zoek naar een functie die aansluit bij mijn vaardigheden en interesses. Aangezien ik mezelf moeilijk naar een functie ‘toe kan schrijven’ zonder specifieke functie, zal ik proberen uit te leggen waarom ik denk dat [bedrijf] en ik een goede match zijn voor elkaar. Het dienstverlenende karakter van uw instelling spreekt mij erg aan. Ook het innoverende en ondernemende karakter van [bedrijf] trekt mij ontzettend. Gedurende mijn stageperiode bij Avis bijvoorbeeld, en tevens in het kader van mijn afstuderen, ben ik veel bezig geweest met het optimaliseren van de interne bedrijfsprocessen voor de verkoopafdeling. Hierbij was corporate entrepreneurship een belangrijke hoeksteen; een facet van bedrijfsvoering dat een belangrijke rol speelt bij ondernemingen als [bedrijf].

Ik ben iemand die overal mogelijkheden ziet en denkt in oplossingen. Dit zijn eigenschappen die overeen komen met de markt- en productstrategie van [bedrijf] kijkend naar de ontwikkelingen van de laatste jaren. Sommige mensen zullen een open sollicitatie afdoen als verspilde moeite, maar ik zie juist mogelijkheden. Niet solliciteren lijkt mij eerder een gemiste kans dan verspilde moeite.

Mocht u, net als ik, het gevoel hebben dat er sprake zou kunnen zijn van een goede match, dan zou ik graag langskomen voor een kennismakingsgesprek. Indien er op het moment of binnenkort geen geschikte posities vrij zijn of vrijkomen, dan houd ik me bij deze graag aanbevolen voor in de toekomst.

Ik zie ernaar uit van u te vernemen wat de mogelijkheden zijn.

Met vriendelijke groet,

Sollicitatiedokter

Geef een reactie