Skip to main content
Zowel het curriculum vitae als de sollicitatiebrief hebben hetzelfde einddoel: zorgen dat jij langs mag komen bij de werkgever voor een sollicitatiegesprek. Het is belangrijk dat de documenten niet dezelfde informatie bevatten, maar elkaar aanvullen.

Omdat het einddoel hetzelfde is, is het soms lastig te zien wat het verschil tussen de twee documenten is. Hierdoor herhalen sollicitanten vaak informatie in hun brief die ook al in het cv staat. Dit is niet de bedoeling. Een recruiter wil niet twee keer dezelfde informatie lezen. Hoe vermijd je dit?

Hier volgen vier tips voor het opstellen van een sollicitatiebrief die je cv aanvult in plaats van herhaalt.

1. Benadruk de match

Een sollicitatiebrief is een uitstekend medium om te verklaren waarom jij vindt dat deze specifieke functie perfect bij jouw profiel past. Deze match probeer je over te brengen in je cv, maar in je brief kun je dit toelichten door een goed betoog te voeren. Het cv is beschrijvend, laat zien wie je bent en wat je hebt gedaan. Met je brief kun je een koppeling maken tussen deze zaken en de functie-eisen en wensen van de werkgever.

2. Beantwoord open-deur-vragen

Open-deur-vragen zijn vragen waarvan je van tevoren al weet dat ze gesteld zullen worden.

Soms heb je door een samenloop van omstandigheden keuzes moeten maken in je carrière die, bij een eerste blik op je cv, onlogisch lijken. Of wellicht sta je juist op het punt om een keuze te maken die niet direct een logische voortzetting lijkt van je loopbaan. Het laatste wat je wilt is dat een werkgever naar je cv en brief kijkt en denk “Hè?…Waarom wil deze ervaren marketingtante ineens aan de slag als binnenhuisarchitect?” Dit verhaal kun je verder toelichten in je sollicitatiebrief.

3. Vertel een goed verhaal

Door het beschrijvende karakter van een curriculum vitae ben je met een goede brief veel beter in staat om je geschiktheid voor de functie op een directe manier te communiceren.

In een sollicitatiebrief kun je vertellen waarom jij de perfecte kandidaat bent (“mijn ervaring met X sluit perfect aan op het door jullie gevraagde Y”). Het cv daarentegen, communiceert dit op indirecte wijze – de recruiter moet zelf de verbanden leggen tussen wat jij te bieden hebt en hetgeen de onderneming zoekt.

Ook niet onbelangrijk is het feit dat je in een brief je schriftelijke communicatieve vaardigheden kunt aantonen. Als je op heldere wijze kunt communiceren in je sollicitatiebrief, kun je dit waarschijnlijk ook intern naar collega’s of extern naar klanten. Let daarom ook op spel- en stijlfouten!

4. Presenteer een consistent pakket

De twee documenten voelen pas echt als een complementair pakket wanneer ze op visueel vlak ook consistent zijn aan elkaar. Hiermee wordt de lay-out bedoelt. Gebruik hetzelfde lettertype en -grootte voor de tekst, maak gebruik van dezelfde kleuren in beide documenten.

Hiermee laat je ook zien dat je oog hebt voor detail en weet hoe je op professionele wijze een zakelijk document presenteert.

Het doel van de sollicitatiebrief en het cv is dus om elkaar aan te vullen. Ga in je sollicitatiebrief niet opnoemen welke functies je allemaal al hebt gehad, maar vertel liever wat je daar van hebt geleerd. Met bovenstaande tips lever jij een mooi, complementair pakket in!

Geef een reactie