Skip to main content
Niet alleen solliciteren kan lastig zijn. Soms is het proces wat eraan vooraf gaat nog veel lastiger. Want hoe vind je een baan die bij jou past? Hoe weet je wat leuk vindt? Wat zijn jouw mogelijkheden? In dit artikel vind je een stappenplan hoe je een baan vindt die je ook daadwerkelijk leuk vindt.

Als werkzoekende wil je natuurlijk zo snel mogelijk een baan vinden. Maar het is belangrijk stil te staan bij wat je opties zijn, zodat je over een paar maanden niet weer zonder baan zit. Het is soms lastig door de bomen het bos weer te zien en te ontdekken wat jij leuk vindt. Met dit stappenplan vind je een baan die bij jou past!

1. Wie ben ik?

Het belangrijkste van het vinden van een nieuwe baan die bij je past, is weten wie jij bent. Dit klinkt heel simpel, maar voor veel mensen is zelfreflectie erg moeilijk. Door over jezelf te schrijven, kom je steeds meer over jezelf te weten. Het kan bepaalde dingen ophelderen. Probeer antwoord te geven op de volgende vragen:

 • Wat zijn mijn sterke punten?
 • Wat zijn mijn zwakke punten?
 • Wat zijn mijn talenten?
 • Waar liggen mijn interesses?
 • Wat is mijn passie?
 • Wat vind ik leuk om te doen?
 • Hoe ben ik in de omgang met collega’s?
 • Wat zoek in een baan?

Praat ook eens over de antwoorden op deze vragen met vrienden of familie. Zij kunnen helpen een andere kant van jou te ontdekken.

2. Verken verschillende functies

Bij stap 2 kijk je naar wat je kan en match je dit met verschillende functies. Je kijkt naar de vaardigheden, competenties en opleidingen die op je cv vermeld staan. Op basis daarvan beslis je welke functie jij wilt en kunt bekleden. Stel jezelf de volgende vragen:

 • Wat kan ik?
 • Over welke vaardigheden beschik ik?
 • Wat zijn mijn skills?
 • In welk vakgebied wil ik werken?
 • Welke functies zijn er in dit vakgebied?
 • Welke functie zou ik kunnen vervullen?

Het gaat om de match tussen vaardigheden en werkzaamheden in een bepaalde functie. Als je weet wat je kan en vooral ook wat je niet kunt, valt er al veel af.

3. Verken de arbeidsmarkt

Ten slotte ga je op zoek naar het juiste bedrijf. Niet elk bedrijf dat jij interessant vindt zal vacatures hebben open staan, maar wees niet bang om een open sollicitatie te sturen. Verdiep je in verschillende bedrijven waar je jouw droomfunctie zou kunnen vervullen. Stel jezelf de volgende vragen:

 • Wat zoek ik in een bedrijf?
 • Welke organisatiecultuur past bij mij?
 • Wat zoek ik in een team?
 • Welke sector past bij mij?
 • Wat heeft mijn voorkeur: een grote of kleine organisatie?
 • Wat heeft mijn voorkeur: een bekende of minder bekende organisatie?

4. Matchen maar!

Nu je weet wat jouw kwaliteiten zijn, welke functie je wil bekleden en in wat voor soort bedrijf jij jezelf ziet werken, is het tijd om te matchen! Gebruik je netwerk via LinkedIn, check iedere dag op nieuwe vacatures, houd je oren en ogen open. Reageer op de functies waar jij jezelf ziet werken. En onthoud: je kunt ook altijd een open sollicitatie sturen!

Succes!

Geef een reactie