Skip to main content
Begin 2020 waren er wereldwijd 660 miljoen LinkedIn-gebruikers. Nederland telt inmiddels 8,5 miljoen accounts, waarvan er 611.000 dagelijks actief zijn. Bij goed gebruik van LinkedIn is het een waardevolle ondersteuning voor jouw andere “baan-vind-activiteiten”, zoals het essentiële face-to-face netwerken. Maar hoe werkt online netwerken?

Hoe profileer je je op LinekdIn?

Het is ten eerste belangrijk dat je je goed profileert op LinkedIn. Bij verkeerd gebruik word je niet serieus genomen en word je bovendien minder goed gevonden door recruiters. Bij gebruik van het platform ben je namelijk direct zichtbaar voor potentiële werkgevers, collega’s en recruiters. Hoe je je op de juiste manier profileert lees je hier. Als jouw profiel bezocht wordt, moet dat tip-top in orde zijn.

Bekijk hieronder het webinar ‘7 LinkedIn-tips om sneller aan een baan te komen’ van social media-expert Judith Pagter

Netwerken

Naast dat je zelf zichtbaar en benaderbaar moet zijn, is het belangrijk zelf ook aandacht te geven aan je netwerk op LinkedIn. Het is zaak dit uit te breiden en bij te houden, zoals je ook offline met je netwerk doet.

Aanbevelingen geven

Het is waardevol om aanbevelingen te krijgen, dus ook om deze te geven. Het geeft aan dat jij bewust bezig bent met de mensen om je heen en het werk van anderen waardeert. Dit is waardevol in een connectie! Let er op dat je de aanbeveling persoonlijk en simpel houdt. Wees altijd eerlijk en geef geen aanbeveling in de hoop dat je er een terugkrijgt: zo werkt het niet op LinkedIn. Het is een waardevolle tool die jouw profiel alleen ondersteunt als het naar waarheid is ingevuld. Beveel daarom ook niet zo maar iedereen aan, dat maakt jouw mening ook minder waardevol.

Houd je netwerk waardevol

Pas op met zomaar mensen uitnodigen en accepteren. Het is fijn om een groot online netwerk te hebben, maar wanneer jij zomaar iedereen accepteert, is jouw netwerk niet meer waardevol. Denk daarom twee keer na voordat je iemand uitnodigt of accepteert. Als je drie keer een uitnodiging verstuurt maar drie keer wordt geweigerd, blokkeert LinkedIn je account. Dus bedenk eerst: heb je echt iets aan deze connectie?

Persoonlijke uitnodiging

Als je iemand wilt uitnodigen om een connectie te maken, maak deze uitnodiging dan persoonlijk. Net zoals jij niet zomaar iedereen accepteert, accepteren ander jou ook niet zomaar. Schrijf een (kort) bericht waarom jij graag een connectie met deze persoon wil maken. Houd het simpel, maar maak duidelijk welke toegevoegde waarde er voor beide partijen in zit.

Netwerk met een doel

Aan de hand van een waardevolle uitnodiging kan een waardevol gesprek ontstaan. Het is goed om hier over na te denken, dat is de eerste stap in online netwerken. Waar gaan jullie het over hebben? Wat is het doel van dit gesprek?

Aandacht geven

Geef je online netwerk aandacht door gebruik te maken van de knoppen ‘interessant’ en ‘commentaar’. Door hierop te klikken zien jouw eigen connecties dit bericht ook. Je brengt hen in contact met nieuwe mensen en jij komt ook weer in contact met nieuwe mensen. Op deze manier ben je dus bezig met netwerken vanuit twee kanten!

Consistent

Ten slotte is het belangrijk consistent online te zijn op LinkedIn. Als je wil netwerken, moet je consistent zijn. Je moet dus regelmatig je uitnodigingen bekijken, nieuwe connecties maken en een praatje maken met contacten uit je netwerk. Reageer op je berichten en scroll een keer door je tijdlijn heen. Blijf online zichtbaar en benaderbaar door zelf te benaderen!

Geef een reactie