Je werkervaring, het belangrijkste onderdeel op je cv, kun je op meerdere manieren noteren. Sollicitatiedokter vertelt je welke manier het best bij jouw loopbaan past. Is het chronologische cv iets voor jou?
Een chronologisch cv legt sterk de nadruk op het tijdsverloop van je carrière. Dat is ook niet verrassend: het woord ‘chronologisch’ betekent namelijk letterlijk ’tijdsvolgorde’. Een chronologisch cv geeft kortom bovenaan je allereerste baan weer, daaronder volgen de banen die je erna deed.
Voor wie is het chronologische cv?
Het chronologisch cv is vooral geschikt voor starters op de arbeidsmarkt en werkzoekenden die nog niet veel praktijkervaring hebben opgedaan.
Voorbeeld van het chronologische cv
Om een goed beeld te hebben van wat een chronologisch cv precies is, staat hieronder een voorbeeld weergeven. De inhoud is voor jou uiteraard anders.
Voordelen van het chronologische cv
Vraag jij je nu af waarom het chronologisch cv zo goed werkt voor studenten en arbeidsmarktstarters? Dat komt omdat voor deze groep sollicitanten hun opleiding vaak het relevantst is voor de vacature waar ze op solliciteren. En aangezien je een opleiding doet voor je werk vindt, komt een opleiding op een chronologisch cv bovenaan te staan: het is dus het eerste dat je recruiter ziet.
Kortom: starters die solliciteren met een chronologisch cv houden zich aan de gouden regel voor een goed curriculum vitae: het belangrijkste zet je bovenaan.
Nadelen van het chronologische cv
Als je al over enige jaren werkervaring beschikt, dan is je werkervaring waarschijnlijk je meest waardevolle pluspunt. In een chronologisch cv, komt die niet goed naar voren. Heb jij veel ervaring? Dan kun je beter het teruglopend cv gebruiken bij sollicitaties.
Een ander nadeel dan: Doordat bij het chronologisch cv zo sterk de nadruk ligt op het tijdsverloop, valt het sneller op wanneer je een gat in je cv hebt.
Een gat in je cv betekent dat je een tijd(je) niet actief bent geweest op de arbeidsmarkt waardoor de tijdslijn wordt onderbroken. Een gat in het cv wekt vrijwel altijd argwaan bij recruiters; zeker wanneer hij groter is dan 3 maanden.
Een gat in je cv kan (onterecht) de indruk wekken dat je geen competente werknemer bent. De recruiter kent jou hoogstwaarschijnlijk enkel van je cv. Op basis van jouw cv en sollicitatiebrief worden dan ook de beslissingen genomen. Probeer daarom dus zo goed mogelijk alle negatieve indrukken te vermijden.
Heb jij een gat in je cv? Dan is een vaardigheden cv zeker het overwegen waard.
Het chronologisch cv is erg functioneel, het is niet erg sterk in het communiceren van jouw persoonlijkheid.
Een derde nadeel: doordat je strikt de tijdslijn volgt van je loopbaan, blijft er weinig ruimte over om jezelf wat meer te profileren als persoon, bijvoorbeeld door toe te lichten wie je bent, waar je goed in bent en wat je interesses zijn. In een chronologisch cv krijgen dit soort zaken minder nadruk.
Vind je het belangrijk dat je persoonlijkheid goed naar voren komt? Dan kan je overwegen een ander soort cv te kiezen. Of je neemt wat elementen over uit het vaardigheden cv, zoals competenties. Op deze manier creëer je een soort kruising tussen de twee cv´s.
Bekijk alle soorten cv’s
Hieronder vind je een overzicht van alle andere soorten cv’s waarbij Sollicitatiedokter je kan helpen.
- Het teruglopend cv (voor mensen met relevante en recente werkervaring)
- Het chronologische cv (voor studenten, starters en (langdurig) werklozen)
- Het basis cv (een extra lang cv om te gebruiken bij het maken van vacature-specifieke cv’s)
- Het mini cv (een extra kort cv om meteen de aandacht mee te pakken)
- Het vaardigheden-cv (waarbij niet je werkervaring of je opleiding, maar je skills centraal staan)
- Het Engelstalige cv (voor internationale sollicitaties)