De nationaliteit is een standaard onderdeel van de meeste Nederlandse voorbeeld-cv’s. Gek eigenlijk, want in de meeste gevallen is het helemaal niet interessant. Moet je hem toch maar noemen? En zo ja, hoe dan? Je leest het hier!
Ben je Nederlands (of Belgisch) en heb je een Nederlandstalige naam? Dan is het vermelden van je nationaliteit nergens voor nodig. Wanneer een recruiter het cv voor zich heeft van Dhr. Willem Jansen, zal hij of zij aannemen dat je Nederlands bent.
Dus ben je Nederlands en heb je een Nederlandse naam? Dan hoef je niets over je nationaliteit te vermelden op je cv.
Wanneer nationaliteit tóch vermelden?
Ben je Nederlands maar heb je een niet-Nederlandse naam, dan kun je overwegen om te vermelden dat je Nederlands bent wanneer je denkt hier baat bij te hebben. Wellicht voorkom je daarmee namelijk discriminatie.
Als je geen Nederlander bent maar wel solliciteert bij een Nederlandse onderneming, kan het verstandig zijn om het kopje nationaliteit weg te laten. Officieel mag er niet geselecteerd worden op basis van nationaliteit maar dit biedt jou als sollicitant natuurlijk geen garantie.
‘Nederlands’ of ‘Nederlandse’?
Noem je jouw Nederlandse nationaliteit op je cv? Dan wil je dat natuurlijk wel grammaticaal correct doen. Dus: gebruik je ‘Nederlands’ of ‘Nederlandse’?
Het antwoord is: het kan allebei! In Nederland is zowel Nederlands als Nederlandse mogelijk; in officiële documenten (rijbewijs, paspoort) wordt Nederlandse gebruikt. Het is dus verstandig om aan deze conventie vast te houden.
VOORBEELD:
Nationaliteit: Nederlandse.
Voordeel voor sommige vacatures
Recruiters zijn net mensen: ze hebben vooroordelen. Die vooroordelen kunnen zowel positief als negatief uitvallen. Valt-ie negatief, dan betekent dat bijvoorbeeld dat je recruiter ervan uitgaat dat je de Nederlandse taal niet goed beheerst, omdat je de Marokkaanse nationaliteit hebt.
Maar wanneer in een vacature wordt gevraagd om iemand met een zeer goede Franse taalvaardigheid, dan kan het juist in je voordeel werken om je Marokkaanse nationaliteit te vermelden. Je recruiter gaat er in dat geval misschien vanuit dat Frans je moedertaal is, of dat je het, zoals zoveel Marokkanen, goed als tweede taal beheerst. In dit geval kun je dat vooroordeel in jouw voordeel laten werken. Reden dus, om je nationaliteit alsnog te benoemen!
Andere cv-dilemma’s
Kamp je met andere dilemma’s bij het samenstellen van jouw cv? Dan hopen we dat je in één van deze stukken het verlossende antwoord vindt.
- ‘Moet mijn cv maximaal 2 a4’tjeszijn?’
- ‘Moet ik mijn cv per sollicitatie aanpassen?’
- ‘Moet ik mijn talenkennisop het cv vermelden?’
- ‘Moet ik een cv-generatorgebruiken?’
- ‘Moet ik mijn nationaliteitop het cv vermelden?’
- ‘Moet ik mijn cv een bepaalde bestandsnaamgeven?’
- ‘Moet ik mijn leeftijdop het cv vermelden?’
- ‘Moet ik mijn burgerlijke staatop het cv vermelden?’
- ‘Moet ik mijn softwarekennisop mijn cv vermelden?’