Skip to main content
Veel mensen worden werkloos door corona. Een baan vinden is altijd lastig, maar deze crisistijd maakt het uiteraard nog lastiger. Sommige sectoren worden harder getroffen dan andere, waardoor posities wegvallen of er een kleiner team nodig is. Aan de andere kant hebben sommige sectoren het juist wel heel druk. Met deze tips vind jij een baan als je werkloos bent door corona.

Blijf solliciteren

Het is belangrijk dat je, ondanks de ‘gekke tijd’ blijft zoeken naar een baan. Check verschillende vacaturebanken iedere dag op nieuwe vacatures. Misschien komt er dagelijks niet heel veel nieuws bij, maar op deze manier ben jij wel de eerste die reageert als er wel een nieuwe vacature op staat die bij jou past.

Bel vooraf

Ondanks dat er nog veel vacatures online staan, staan er ook veel on hold vanwege de coronacrisis. Het is daarom slim vooraf te bellen met het bedrijf met de vraag of ze ook daadwerkelijk nog op zoek zijn naar iemand om de functie te vervullen. Dit scheelt jou tijd in het schrijven van een sollicitatiebrief, maar toont wel aan dat je gemotiveerd bent en interesse hebt. Ook is het fijn voor het bedrijf waar je solliciteert om te weten dat jij gemotiveerd bent, maar worden ze niet onnodig lastig gevallen met mailtjes.

Toon begrip

Het is voor iedere ondernemer nu een lastige tijd. Laat zien dat je hier begrip voor hebt. Eindig je sollicitatiebrief met de mededeling dat je begrijpt dat ze het nu razend druk hebben door de coronacrisis of dat de sollicitatieprocedure iets anders loopt dan anders. Schrijf ook dat je hoopt toch (op gepaste afstand) langs te kunnen komen om jezelf verder te toe te lichten of dit te doen door een online gesprek via Skype of Zoom. Door zelf oplossingen te bedenken toon je aan dat je gemotiveerd bent de functie te vervullen. Ook kun je vertellen dat je zelf werkloos bent door corona. Zo ontstaat er wellicht wederzijds begrip.

Oefen videosollicitaties

Veel sollicitatiegesprekken zullen de komende tijd nog wel online moeten. Dit is heel anders dan recht tegenover iemand te zitten. Oefen dit daarom! Test vooraf je camera en microfoon en zorg voor een rustige plek in huis met een neutrale achtergrond. Houd ook tijdens een online sollicitatiegesprek een opschrijfboekje en een pen bij zodat je aantekeningen kunt maken. Een bestandje bijhouden op je laptop en typen komt ook tijdens een online sollicitatiegesprek niet professioneel over.

Verbreed je zoektocht

Er is waarschijnlijk iets minder keus in vacatures dan ‘normaal’. Het is aan jou je interessegebied te verbreden en daarmee je zoektocht te verbreden. Verdiep je eens in een andere sector, misschien kun je hier wel een (tijdelijke) baan vinden. Er zijn een aantal sectoren, zoals logistiek en in de zorg, die het nu juist heel druk hebben. Verdiep je hier eens in en verbreed je horizon. Zo blijf je bezig, verbeter je je vaardigheden en ben je zeker van een inkomen. Dit staat later ook goed op je cv en toont motivatie.

Maak gebruik van je netwerk

Meer dan ooit kun je gebruik maken van je netwerk! Het is voor iedereen een lastige periode en er is één voordeel aan een grote crisis: het haalt het beste in de mensen naar boven. Iedereen wil elkaar helpen en iets voor elkaar betekenen. Maar hier gebruik van! Duik eens in je netwerk en vraag hulp aan oude bekenden. Wie weet heeft je oude stagebegeleider van tien jaar geleden de gouden tip. Wees niet bang om hulp te vragen, iedereen begrijpt dat je je nu in een lastige situatie bevindt.

Maak gebruik van LinkedIn

Een ander manier om je netwerk in te zetten is dit online te doen. Bijvoorbeeld via LinkedIn. Je zult niet de enige zijn die werkloos is door corona, maar plaats hier eens een berichtje op. Je hebt een enorm bereik en komt op deze manier waarschijnlijk in contact met mensen waar je anders nooit contact mee zou maken. Wie weet levert het iets op. Hoe je je het beste profileert op LinkedIn? Dat lees je hier.

Vrijwilligerswerk

Mocht het echt niet lukken om een betaalde baan te vinden, doe dit dan (tijdelijk) onbetaald. Hier haal je waarschijnlijk meer voldoening uit dan constant thuis zitten. Op deze manier houd je je bezig, leer je nieuwe dingen en houd je je vaardigheden op peil

Het kan moeilijk zijn positief te blijven tijdens de zoektocht naar een baan in deze crisistijd. Werkloos door corona maakt je wellicht nog depressiever aangezien je geen idee hebt wanneer er een einde in zicht is. Toch is het belangrijk niet bij de pakken neer te gaan zitten en actief te blijven. Meer tips hierover lees je hier.

Geef een reactie