Skip to main content
Als werkzoeker doe je er alles aan om je baankansen zo groot mogelijk te maken. Om je daarmee te helpen, hebben onderzoekers begin dit jaar de 10 meest effectieve baankansvergroters op papier gezet.

Wie op zoek is naar een baan, doet er alles aan om zichzelf zo goed mogelijk te presenteren. Je hebt een opvallend cv, een pakkende brief en een overtuigende pitch tijdens je sollicitatiegesprek.

Maar je kan meer doen om je kans op die nieuwe baan te vergroten. Wat precies? Dat weten loopbaancoaches: mensen die voor hun werk anderen helpen met solliciteren. Onderzoekers van Intelligence Group en LDC vroegen daarom 231 van deze begeleiders naar manieren om je baankansen te vergroten. De top-10 baankansvergroters die daaruit rolde, vind je hieronder.

1. Netwerken

Netwerken is en blijft een van de beste manieren om een nieuwe baan te vinden. Uit sommige onderzoeken blijkt zelfs dat 7 op de 10 vacatures via het eigen netwerk worden ingevuld. Er bestaat ook onderzoek dat die cijfers iets lager inschat, maar feit blijft dat je door te netwerken je kansen op een baan aanzienlijk vergroot.

Er zijn verschillende boeken op de markt met netwerktips. We raden je ‘Zo vind je een baan’ van Dorien Waasdorp of ‘Jobmarketing 3.0’ van Aaltje Vincent aan.

2. Kortlopende opleiding doen

Bij bijna iedere sollicitatie is het cv het belangrijkste document. Niet gek dus dat hoe beter dat cv is, hoe groter je baankansen zijn. Een werkzoeker die z’n cv een mooie opmaak meegeeft gooit kortom hoge ogen, maar de inhoud van het cv is nog belangrijker.

Wil je jouw cv een goede boost geven? Doe dan een kortlopende opleiding of training! Partijen als Opleiding.nl en Springest bieden ze aan. Gratis opleidingen vind je bij MOOC.

3. Arbeidsmarktscan

Om succesvol te solliciteren, is het belangrijk dat je weet waar je kansen liggen. Opleiding en werkervaring zeggen natuurlijk niet alles, maar zonder rijbewijs kan je geen vrachtwagenchauffeur worden.

Wil je duidelijk in kaart brengen bij welk beroep en in welke sector jouw kansen op een nieuwe baan het grootst zijn? Dan biedt een Arbeidsmarktscan uitkomst. De scan wordt aangeboden door meerdere partijen, een overzicht van hen vind je op Arbeidsmarktscan.nl.

Na het invullen krijg je een overzicht van jouw baankansen per beroep en beroepsgroep voor zowel nu en in de toekomst. Je kan ook zien in welke regio jouw baankansen het hoogst zijn. De Arbeidsmarktscans die je vindt op Arbeidsmarktscan.nl zijn samengesteld uit gevalideerde data van Intelligence Group, het UWV en het CPB.

4. Bellen voor je solliciteert

“Niet gebeld is niet gesolliciteerd”, dat is de catchphrase van sollicitatiecoach Dorien Waasdorp. Daar zit een kern van waarheid in. Werkzoekers die voor hun sollicitatie in de telefoon klimmen maken namelijk aanzienlijk meer kans om uitgenodigd te worden voor een gesprek. Hun uiteindelijke baankansen zijn ook groter.

Dus: vergroot je baankansen aanzienlijk door nog voordat je jouw sollicitatie verstuurt jouw recruiter op te bellen. Probeer tijdens dit telefoontje extra informatie in te winnen over de vacature. Op die manier weet je bij een uitnodiging meer over jouw potentiële baan dan jouw tegenkandidaten, waardoor jij jezelf beter kan matchen en pitchen.

5. Sollicitatietraining volgen

Een sollicitatie gaat helaas niet alleen over wie je bent en wat je kan. Als je goed bent in je werk maar jezelf niet goed kan presenteren, zal je alsnog vaak een afwijzing krijgen. Werkzoekers die moeite hebben met solliciteren vergroten hun baankansen daarom enorm door een sollicitatietraining te volgen.

Op onze productenpagina vind je een aantal sollicitatietrainingen. Zit er niet tussen wat je zoekt? Overweeg dan om met een loopbaancoach te praten. Hier lees je hoe je er een vindt.

6. Flexwerk accepteren

Veel werkzoekers willen alleen aan de slag met een vast contract. Dat is begrijpelijk – zo’n dienstverband gaat immers gepaard met veel zekerheid – maar deze eis is ook een sta-in-de-weg. Het is namelijk veel makkelijker om flexwerk te vinden dan een vaste baan.

Daarom raden we je aan om flexwerk in ieder geval te overwegen. Natuurlijk levert het niet de garanties van een vast contract op, maar een flexbaan is wel een stap in de goede richting. Wist je trouwens dat 39% van de flexwerkers volgens de Algemene Bond Uitzendondernemingen na de uitzendperiode doorstroomt naar een reguliere werkgever? Het zou zomaar jouw route naar een nieuwe baan kunnen zijn!

7. Kwartiertje langer reizen

Als je op meer banen kan solliciteren, maak je uiteindelijk ook meer kans op werk. Johan Cruijff had het kunnen zeggen, dus is het waar. De vraag is dan: hoe zorg je ervoor dat je jouw vacaturepool vergroot? Een makkelijk antwoord: door je zoekgebied te verruimen. In veel Nederlandse regio’s is het zelfs zo dat een maximale reistijd van 30 minuten twee keer zoveel vacatures oplevert als een maximale reistijd van 15 minuten.

Tel daarbij op dat je tegenwoordig voor veel kantoorbanen een aantal dagen per week vanuit huis werkt, en de keuze om je zoekgebied te vergroten is een no-brainer.

8. Werken aan je gezondheid

Voor werkgevers is het belangrijk dat hun personeel gezond leeft. Niet alleen omdat ze hun personeel een goede gezondheid gunnen, ook financiële redenen spelen mee. Immers: hoe gezonder je personeelsbestand, hoe kleiner de kans dat je op termijn iemand betaalt die ziek thuis zit.

Jij maakt daarom daarom meer kans op een nieuwe baan als je aantoonbaar gezond leeft. Onder het kopje Sollicitatie-fit op onze website vind je tips om gezond te solliciteren. Heb je sportieve hobby’s? Dan doe je er goed aan om die op je cv te vermelden!

9. Salarisconcessies

Salarisconcessies doen is niet leuk. Toch kan het je baankansen aanzienlijk vergroten.

Ben je bereid water bij de wijn te doen om snel weer aan de bak te komen? Zoek dan het salaris dat je mag verwachten op via Loonwijzer.nl of het salariskompas van Intermediair. Uit onderzoek blijkt dat werkzoekers die om 10% onder het gemiddelde loon vragen, een veel kans maken om de baan daadwerkelijk te krijgen.

10. Verhuizen

Uit nummer 7 van deze top-10 bleek al dat je als werkzoeker je baankansen vergroot door akkoord te gaan met een langere reistijd. Met die informatie in het achterhoofd, kan je de laatste baankansvergroter uit deze top-10 zelf invullen.

Ben je bereid om te verhuizen voor jouw nieuwe baan? Dan is je vacaturepool vanzelfsprekend veel groter. En met meer doelen is het makkelijker om te scoren. Vul je een Arbeidsmarktscan in? Dan weet je meteen in welke regio voor joude grootste kansen op een nieuwe baan liggen.

Geef een reactie