Skip to main content
Solliciteren via TikTok klinkt misschien gek, maar er zijn voldoende redenen om toch een poging te wagen. Probeer jij het? Dan zetten wij 5 tips voor je op een rijtje.

Wil je een sollicitatie versturen op die leuke, nieuwe baan? Dan is TikTok misschien wel het laatste platform waar je aan denkt. TikTok is immers voor grappige filmpjes van huisdieren en mensen die dansjes doen. Niet voor serieuze sollicitaties. Toch?

Niet zo gek

Maak je geen zorgen: we snappen die gedachtegang helemaal. “Verstuur al je sollicitaties vanaf nu via TikTok” is dan ook het laatste advies dat je van ons zult krijgen. Maar ben je op zoek naar een hippe, creatieve baan? Of wil je in je sollicitatie laten zien dat jij een echte pionier bent? Dan is solliciteren via TikTok niet zo gek als het klinkt.

Dat komt allereerst doordat recruiters steeds vaker via TikTok werven. Lees dit interview met Pamela de Man maar eens, zij is recruiter in de zorgsector. Ze weet dat haar doelgroep niet per se op TikTok te vinden is, maar diens kinderen zijn dat wel. Zo komen haar vacatures toch bij haar doelgroep terecht.

Trouwens: ben je een 50-plusser en krijg je continue te maken met leeftijdsdiscriminatie? Dan kun je met een TikTok-sollicitatie  laten zien dat je meegaat met je tijd!

Werkgevers willen TikTok-sollicitaties

Via TikTok heb je kortom een snelle en laagdrempelige toegang tot recruiters. Maar die recruiters doen ook steeds harder hun best om jouw sollicitaties via het platform te ontvangen. Supermarktketen Dirk is in Nederland de eerste werkgever die kandidaten stimuleert om via TikTok te solliciteren, maar in Amerika zijn al veel meer organisaties er druk mee. Chipotle en Target bijvoorbeeld. Van die bedrijven heb je misschien wel eens gehoord.

De mensen achter TikTok zelf zien ook wat in die ontwikkeling. Zo erg zelfs, dat ze afgelopen maand een pilot lanceerden: TikTok Resumes. In de pilot konden TikTok gebruikers cv-filmpjes maken en die vervolgens uploaden naar een ruimte waar recruiters ze bekeken. Die pilot is inmiddels afgelopen, maar binnenkort komt er weer een.

In de tussentijd kun je natuurlijk gewoon cv-filmpjes maken en die gericht naar recruiters sturen. Door de juiste hashtags toe te voegen heb je daarnaast goede kans dat een recruiter jouw cv uit zichzelf ziet.

Klinkt solliciteren via TikTok je nu opeens veel minder vreemd in de oren? Trek jij je stoute schoenen aan en ga je het gewoon eens proberen? Dan zetten we hieronder een aantal tips op een rijtje. Nu je toch op TikTok zit: volg je meteen even ons account?

Tip 1: Zorg voor goed licht

Okay, deze tip klinkt misschien logisch, maar als je een TikTok-video gaat opnemen is-ie wel erg belangrijk. Of je nu solliciteert via TikTok of via een sollicitatiebrief, de eerste indruk blijft cruciaal. Zit jij in een goed verlichte kamer en kom je representatief in beeld? Dan heb jij die eerste stap naar een goede eerste indruk al gezet!

Hou er rekening mee dat goede verlichting van voren komt. Als je een lichtbron voor je hebt, bijvoorbeeld een lamp of een raam, zit je dus goed. Wil je het extra professioneel aanpakken? Dan kun je voor een paar tientjes een ringlamp kopen die je gezicht een mooie gloed geeft.

Tip 2: Trek meteen de aandacht

Tijdens een sollicitatiegesprek ben je misschien gewend om het eerst even over koetjes en kalfjes te hebben. Dat is wel zo gezellig en bovendien leer je jouw gesprekspartner zo een beetje kennen. Maar solliciteer je via TikTok? Dan is het belangrijk dat je meteen de aandacht grijpt! Het zou toch zonde zijn als jouw recruiter naar een volgende video scrolt voordat jij hebt uitgelegd waar je goed in bent?

Snel de aandacht trekken doe je bijvoorbeeld met een pakkende openingszin. Denk daar dus even goed over na. En bedenk ook dat TikTok een visueel medium is. Kan jij meteen de aandacht grijpen met een object? Dan is dat helemaal mooi meegenomen!

Hou het daarbij wel een beetje professioneel. Trek je een tijgerpak aan? Dan heb je weliswaar meteen de aandacht, maar waarschijnlijk kom je niet op je recruiter over als de toegewijde professional die je bent.

Kan je trouwens aan het eind van je TikTok-sollicitatie nog eens terugkomen op je pakkende opening? Dan heb je meteen een mooie uitsmijter. Daarmee is je video ‘rond’: je recruiter kan dat vast waarderen!

Tip 3: Maak gebruik van de Green Screen-feature

Bij iedere sollicitatie is het belangrijk dat je jouw resultaten uit het verleden kunt laten zien. Jouw potentiële werkgever weet op die manier dat-ie iemand met kwaliteit binnenhaalt. Op TikTok kun je natuurlijk niet rustig je portfolio doornemen, maar er is een vette feature die je wel kunt gebruiken: de Green Screen!

Met de Green Screen-feature van TikTok projecteer je makkelijk screenshots van werk waar jij trots op bent. Dat werk komt dan achter je gezicht te staan. Projecteer bijvoorbeeld jouw salesresultaten bij je vorige werkgever. Of een website die je voor een blije klant hebt ontworpen. Hield jij het Instagram-account van een organisatie bij? Dan laat je met de Green Screen-feature zien hoe aantrekkelijk jouw grid was!

Tip 4: Voeg ook tekstblokjes toe

Natuurlijk wil jij jouw opleidingen, werkervaring, werkresultaten en vaardigheden in het oog laten springen. Dat doe je door ze in je video te noemen, maar je weet hoe dat gaat bij TikTok. Alles moet snel, snel, snel. En dus gaan jouw sterke punten het ene oor van je recruiter in, en het andere weer uit.

Wil je dat voorkomen? Voeg de punten die je noemt dan toe als tekstblokjes! Die kun je op TikTok mooi ontwerpen: het letterype, de kleur en de tekstgrootte zijn bijvoorbeeld allemaal aan te passen. Breng je jouw sterke punten tekstueel in beeld? Dan blijven ze sowieso bij jouw recruiter hangen!

Tip 5: Vergeet het knip- en plakwerk niet

Het mooie aan TikTok is dat je meerdere clips elkaar in rap tempo kan laten opvolgen. Daarmee hou je de aandacht van een recruiter vast, maar het heeft nog een ander voordeel: jij hoeft je videopitch niet in een shot goed te doen.

Een goede TikTok-sollicitatie neem je dus op in clips. Voor een echt mooi resultaat schrijf je daar een script voor. Daarin kan bijvoorbeeld staan dat je in je eerste clip iets over je opleiding vertelt, vervolgens drie clips aan je werkervaring besteedt en daarna nog een intro en uitsmijterclip opneemt.

Ben je tevreden met alle clips die je hebt opgenomen? Dan komt nu het knip- en plakwerk! Door alle clipjes achterelkaar te zetten, krijg je jouw TikTok-sollicitatie als resultaat. Ziet er hip uit, toch?

Voorbeeld

Wil je voordat je aan de slag gaat met jouw TikTok-sollicitatie eens een voorbeeld zien. Dan raden we je aan om onderstaande TikTok te checken! De dame uit deze video doet namelijk alles goed!

@makena.yee

Here are the reasons why YOU should hire me! Don’t be shy, let’s get in touch. #tiktokresumes #tiktokpartner

♬ original sound - MAKENA

Geef een reactie