Een crisis heeft een enorme impact op de arbeidsmarkt. Zo ook de coronacrisis, die zorgt voor tien- en misschien wel honderdduizenden extra werklozen in Nederland. Bepaalde sectoren zijn enorm getroffen waardoor er veel ontslagen zijn gevallen.
Daarbij komt dat er minder vacatures online staan en zelfs als je uitgenodigd wordt voor een sollicitatiegesprek verloopt het proces moeizaam door de 1,5 meter-samenleving. Het maakt solliciteren niet per se leuker en al helemaal niet makkelijker. Toch blijft één ding zeker: als je werkloos bent moet je hoe dan ook actief blijven zoeken naar een nieuwe baan. Omdat er minder vacatures online staan, kan het een idee zijn om een open sollicitatie te sturen. Ook in deze crisistijd is dat nog steeds een optie, mits je het op de juiste manier aanpakt.
Meer lezen over een baan vinden tijdens de coronacrisis? Klik hier!
De voordelen van een open sollicitatie
Aan een open sollicitatie zitten, als je het goed aanpakt, een aantal voordelen:
- Jij bent “in the picture”. Je komt niet, zoals tijdens een openstaande vacature, als een van de velen binnen maar je komt binnen als enige of een van de weinigen. Je bent de massa voor en hoeft minder je best te doen om op te vallen.
- Je kunt je motivatie veel beter laten blijken. Je kiest bewust voor deze organisatie! Dat vinden werkgevers erg belangrijk. Ook laat je zien dat je initiatief kunt nemen.
- De organisatie hoeft minder geld te besteden aan zaken zoals het plaatsen van een advertentie of het inzetten van personeel om brieven en cv’s te selecteren. Wanneer een organisatie slim is, kijkt deze eerst in het bestand in plaats van meteen een vacature uit te zetten.
Hoe je de ultieme open sollicitatiebrief schrijft en een aantal voorbeelden hiervan vind je hier.
Kies de juiste sector
Een open sollicitatie versturen kan altijd, maar probeer vooraf wel realistisch te bekijken of het bedrijf waar je wil solliciteren überhaupt mensen nodig heeft. In plaats van dat jij uren op zoek bent naar een passende vacature, bepaal jij zelf met welk bedrijf je in contact wil hebben. Maar onthoud: in tijden van crisis hebben sommige sectoren het juist erg druk en andere sectoren simpelweg niet. De horecasector is in deze tijd een stuk minder druk dan de zorgsector. Houd hier rekening mee!
Pak het goed aan
Besef dat open solliciteren veel meer is dan een standaard brief die je naar zo veel mogelijk bedrijven stuurt. Willekeurige brieven rondsturen heeft geen zin en zeker niet in crisistijd. Het is slimmer om gericht te solliciteren met een duidelijk verhaal. Wat kan werken, is inspelen op de huidige situatie. Zoals altijd bestaat een goede open sollicitatiebrief uit waardevolle informatie over jou als werknemer. In een open sollicitatie speel je in op de huidige situatie door jezelf als dé oplossing voor het probleem te profileren. Juist nu ben jij de redder in nood in een lastige tijd. Schep duidelijkheid over jezelf en zorg dat je een goed verhaal hebt.
Hoe duidelijker jij weet wie je bent, wat je wilt en wat je kan, hoe duidelijker je dit kunt overbrengen aan de ander. Ook kun je hierdoor van tevoren beter bedenken bij welke bedrijven je zou willen werken of in welke functie en branche je geïnteresseerd bent.
Erken dat het een lastige tijd is
Vervolgens is het prima de crisistijd te benoemen: ‘Ondanks deze lastige periode wil ik toch laten zien dat ik van toegevoegde waarde voor jullie kan zijn. Juist in deze tijd kunnen jullie extra hulp gebruiken op de afdeling… Mijn vaardigheden en kwaliteiten sluiten daar goed bij aan. Ik heb veel ervaring in deze sector, dus ik verwacht weinig tijd nodig te hebben om ingewerkt te worden.’
Op deze manier speel je in op de crisistijd: je weet dat ze weinig budget en tijd hebben voor een nieuwe werknemer, maar ze hebben wel iemand nodig. En dat maakt juist jou de perfect fit!
Maak gebruik van je netwerk
Voordat je enthousiast begint met het schrijven van een sollicitatiebrief, is het slim je netwerk af te gaan. Dat scheelt een hoop tijd en bovendien is de beste manier om ergens binnen te komen via via. Kijk dus eerst of je iemand in je netwerkkent die bij dat bedrijf werkt. LinkedIn is een goed medium om je zakelijke netwerk aan te boren. Ook door om je heen te vragen kun je een heel eind komen.
Bel van tevoren
Als je niemand kent via je netwerk is het slim om van te voren te bellen naar het bedrijf. Check of ze open sollicitaties in behandeling nemen en naar wie jij je email of brief het beste kunt richten. Probeer in eerste instantie een oriënterend (online) gesprek voor elkaar te krijgen. Zeker tijdens een crisis is dit verstandig. Er zullen namelijk veel bedrijven zijn die hier op dit moment gewoon geen tijd voor hebben. Vooraf bellen bespaart waardevolle tijd voor zowel jouzelf als voor het bedrijf.
Toon begrip
Verdiep je in de organisatie en het vakgebied waarin je wil werken. Laat je kennis maar ook je gevoel zien. Wees specifiek over wat je zoekt en wat jou, juist in deze tijd, interessant maakt voor het bedrijf. Jouw motivatie en toegevoegde waarde is wat een bedrijf interessant vindt en misschien wel nodig heeft. Wees ook enthousiast. Enthousiasme werkt aanstekelijk en kan de interesse wekken van de ander.
Blijf actief
Bel na als je niets hoort na twee weken. Bel na een aantal maanden weer als je reactie hebt gekregen dat ze jouw brief in het archief houden voor toekomstige vacatures. Laat zien dat je niet zomaar opgeeft en dat je echt graag wil.
De aanhouder wint!
Als het de eerste keer niet lukt, niet gevreesd! Spreek je doorzettingsvermogen aan en houd vol! Het zal een stuk lastiger zijn dan ‘normaal’, maar hoe actiever je bent, hoe groter de kans dat er op een gegeven moment iets uitkomt.
Lees hier meer over beginnen aan een nieuwe baan tijdens de coronacrisis.