Ga je iedere dag met tegenzin naar kantoor? Dan wil je daar iets aan doen. Maar neem je ontslag en zoek je iets nieuws? Dan komt daar veel onzekerheid bij kijken. Hier vind je 4 redenen om de sprong in het diepe toch te wagen!
Hou jij op kantoor de hele dag de klok in de gaten? Speel je spelletjes op je telefoon en ga je om de twintig minuten naar de wc? In andere woorden: doe jij je baan niet meer met plezier? Dan heb je vast eens overwogen om je ontslag in te dienen, en om op zoek te gaan naar iets nieuws. Iets dat je wel leuk vindt.
Ontslag nemen is eng
Alleen die gedachte al is spannend. Stoppen met een baan die je niet leuk vindt, voelt natuurlijk heerlijk. Maar de gevolgen ervan zijn lastig te overzien. Je vaste inkomen geef je op, daarmee zet je je hele levensstijl op het spel. Want vind je nadat je gestopt bent met je werk niet meteen een nieuwe baan? Dan blijft er weinig geld over om in het weekend leuke dingen te doen. Wie ontslag neemt, heeft normaalgesproken immers geen recht op een uitkering.
En zelfs al vind je wel vlug een nieuwe baan, dan nog ga je er qua zekerheid flink op achteruit. Want bij je nieuwe werkgever krijg je niet zomaar een vast contract voor onbepaalde tijd – je moet waarschijnlijk eerst met een halfjaarcontract genoegen nemen. Wedden dat daar ook nog eens een bedenkperiode voor de eerste maand aan vastzit? Veel verder dan de 31ste kan je met je financiële planning niet meer kijken.
Waarom je het toch moet doen
Aan ontslag nemen zitten kortom een boel haken en ogen. Voordat je jouw ontslagbrief indient, moet je er dus héél goed over nadenken. Dat gezegd hebbende: ga ervoor! Hieronder vind je 5 redenen waarom onzekerheid beter is dan met buikpijn naar je werk gaan.
Reden 1: Het levensgelukrekensommetje geeft je gelijk
Nu je toch op deze planeet rondloopt, wil je het zo leuk mogelijk hebben, toch? Als je 5 dagen per week werkt bij een baan die je ongelukkig maakt, leert een snelle rekensom dat je 260 dagen (min een aantal feest- en vakantiedagen) ongelukkig bent. Dat lijkt ons zonde.
Natuurlijk voelt de onzekerheid die komt kijken bij je banenjacht ook niet fijn. Maar zet je de twee naast elkaar? Dan zouden wij het wel weten! Liever een beetje onzeker, dan 260 dagen per jaar ongelukkig.
Reden 2: Voorkom dat je straks met je rug tegen de muur staat
Schrikt de onzekerheid je toch te erg af? En kies je er daarom voor om vast te houden aan je vervelende baan? Logisch, maar bedenk ook eens wat dat in de toekomt voor je betekent. Heb je geen plezier in je werk, dan is de kans groot dat je collega’s en leidinggevenden daar uiteindelijk ook achter komen.
Misschien wil je baas dan wel van je af: nu sta je opeens met je rug tegen de muur. Zonder dat jij je erop hebt kunnen voorbereiden moet je op zoek naar iets nieuws. Bovendien is het een stuk leuker om bij een sollicitatiegesprek te vertellen dat je nieuw werk zoekt omdat je zelf de regie over je loopbaan hebt genomen, dan dat je moet toegeven dat je ontslagen bent.
Wacht dus niet totdat iemand de keuze voor je maakt, maar neem nu het eigen heft in handen!
Reden 3: Of erger nog: een burn-out krijgt
Blijf je in je oude en vervelende baan zitten en vindt je werkgever dat ook prima? Dan kunnen de gevolgen nog veel naarder zijn. Mensen die weinig werkgeluk ervaren, hebben namelijk een stuk grotere kans op een burn-out. Waag je de sprong in het diepe en ga je op zoek naar een nieuwe baan? Dan voorkom je dat je straks maandenlang de lappenmand in moet!
Reden 4: Soms moet je snoeien om te groeien
Nu we ons toch toekomstscenario’s aan het inbeelden zijn: bedenk eens wat er gebeurt als je wél die nieuwe stap zet. Tuurlijk: in het begin breken onzekere tijden aan. Maar er ontstaat wel ruimte voor iets nieuws.
De les: soms moet je snoeien om te groeien. Dus kap je met je huidige baan? Dan zie je vervolgens opeens overal nieuwe mogelijkheden opbloeien! Aan jou de uitdaging om de kans te pakken die het beste bij jou past!