Skip to main content
Ben je van een burn-out hersteld? Dan is het lastig om naar je oude werk terug te keren. Heb je helemaal geen baan om naartoe terug te gaan, dan lijkt het misschien onmogelijk om de draad van het ‘normale’ dagelijkse leven weer op te pakken. In dit artikel helpen we je op weg: je leest hier tips om na een burn-out te solliciteren.

LET OP: Dit artikel bevat algemene sollicitatietips voor mensen die hersteld zijn van een burn-out. Ben jij herstellende van een burn-out, overleg dan altijd eerst met je psycholoog of loopbaancoach over welke stappen voor jou verantwoord zijn.

Als je na een burn-out gaat solliciteren, moet je één ding goed begrijpen. Solliciteren is, als je het overgrote deel van de Nederlandse loopbaancoaches mag geloven, een fulltimebaan. Na een burn-out zal geen enkele dokter of psycholoog je echter aanraden om meteen 40 uur per week aan de slag te gaan. Vertaal dat naar jouw sollicitatieproces: begin niet vol overgave met solliciteren, maar pak het rustig op. Zorg daarbij voor routine.

Zorg voor routine

Immers: mensen die hersteld zijn van een burn-out en weer terugkeren naar hun baan, beginnen vaak door maar een paar uur per week te werken. Alleen dinsdag- en donderdagochtend, bijvoorbeeld.

Pas dit stramien ook toe op jouw sollicitatiewerkzaamheden. Ga op ochtenden die voor jou goed voelen tussen 9 en 12 achter je computer zitten en zoek eerst een uur naar vacatures. Neem vervolgens anderhalf uur om een motivatiebrief te schrijven voor de vacature die je het meest bevalt en sluit je sessie af door in een half uur je cv aan te passen.

Is het nog geen 12 uur? Verstuur jouw sollicitatie dan. Is het al wel 12 uur geweest, push jezelf dan niet om je sollicitatie alsnog de deur uit te krijgen. Je verstuurt hem wel op een later moment. Je wilt niet – vlak voor je bij een nieuwe baan kan beginnen – in een nieuwe burn-out verzeild raken.

Voorbeeld planning

  • 09.00 – 10.00: Vacatures zoeken, eentje uitkiezen
  • 10.00 – 11.30: Motivatiebrief schrijven
  • 11.30 – 12.00: Cv aanpassen + eventueel sollicitatie versturen

Wees eerlijk

Je voelt het waarschijnlijk wel aan je lichaam, maar als je net hersteld bent van een burn-out, kan je niet fulltime gaan werken. Wees eerlijk naar jezelf en probeer na te gaan wat je op korte termijn wel aankan qua werkuren, en solliciteer op functies die dat aantal uren aanbieden. Daarbij is het opnieuw belangrijk dat je niet over je eigen grens heen gaat. Heb je 16 uur voor jezelf besloten, dan is die functie van 18 uur geen optie. Ook al lijkt-ie nog zo aantrekkelijk.

Wees tijdens je sollicitatie niet alleen eerlijk naar jezelf, maar ook naar je recruiters en potentiële werkgevers. Vertel al in je motivatiebrief dat je net hersteld bent van een burn-out. Op die manier weet een organisatie waarom je een gat in je cv hebt, je hoeft daar dan niet met allerlei leugentjes moeilijk over te doen. En je werkgever weet dan dat je rustig in het werk moet komen. Zo voorkomen jullie beiden dat je, nadat je net begonnen bent, weer een burn-out krijgt.

Geen paniek

“Maar als ik aan een recruiter vertel dat ik een burn-out heb gehad, word ik nooit aangenomen”, denk je nu misschien. Geen paniek! Alhoewel er vast bedrijven zijn die jou vanwege je burn-out afwijzen, wil je nu niet bij hen aan de slag. Een organisatie die het menselijke aspect niet in acht neemt, heet jou niks te bieden: je vindt er geen werkgeluk.

Daarbij zullen veel recruiters blij zijn met jouw openheid en eerlijkheid. Jaarlijks ervaart meer dan 15% van de beroepsbevolking burn-outklachten, je bent dus echt niet de enige. Als recruiters zomaar 15% van hun kandidaten zouden wegstrepen, liepen ze groot talent mis. En dat weten ze. Verzwijg je burn-out daarom niet maar vertel wat je ervan hebt geleerd en hoe je er als een sterker mens en een betere kandidaat bent uitgekomen.

Toch stilhouden

Sollicitatiedokter adviseert om in je eigen belang en dat van je toekomstige werkgever open kaart te spelen. Heb jij goede reden om je burn-out toch stil te houden? Weet dan, dat je daar alle recht toe hebt.

Tijdens een sollicitatie mag je niet liegen – je mag dus geen werkervaring uit je duim zuigen – maar je mag privékwesties wel verzwijgen. Je burn-out dus ook. Sterker nog: een recruiter of potentiële werkgever mag er tijdens je sollicitatieproces niet naar vragen. Wil je het er niet over hebben, dan hoeft dat dus ook niet.

Normale tips

Los van wat je hierboven las, gelden als je gaat solliciteren na je burn-out dezelfde sollicitatietips die we andere werkzoekers geven. Dat betekent dat jij, ook al ben je herstellende van een burn-out, eigenlijk een heel normale werkzoeker bent. Onthoud dat: er is niets vreemds aan je en je bent geen kandidaat die bij voorbaat met 1-0 achter staat.

Wil je meer ‘normale’ sollicitatietips lezen? Dan vind je hier tips voor je cv, hier lees je alles over een motivatiebrief en hier staan tips om je te helpen bij het netwerken.

Succes!

Geef een reactie