Skip to main content
Voordat je jouw brief en cv aan je recruiter mailt, moet je hem of haar al hebben opgebeld. Hier lees je waarom, en wat je kan vragen.

Wanneer je solliciteert op een vacature, schrijf je natuurlijk een sollicitatiebrief. Je zorgt ook voor een duidelijk en aantrekkelijk cv. Maar nog voordat je deze twee documenten op de mail zet, is het belangrijk dat je een andere, cruciale stap in jouw sollicitatie zet: het bellen van de vacaturehouder.

Vooraanstaande sollicitatie-experts als Dorien Waasdorp en Wendy Goudzwaard zeggen het continue: “niet gebeld is niet gesolliciteerd”. En daar hebben ze een goede reden voor. Bel jij de vacaturehouder of recruiter voordat je solliciteert, dan sla je namelijk twee vliegen in één klap.

Twee vliegen in één klap

Allereerst weet jouw recruiter na je telefoontje wie je bent. Dat is belangrijk, want die recruiter krijgt talloze reacties binnen op zijn of haar vacature. Al die reacties belanden vrij anoniem op een stapel. Maar als jij jezelf van tevoren telefonisch hebt voorgesteld, krijgt jouw sollicitatie extra aandacht. Je recruiter heeft – als het goed is, ten minste – aandachtig naar je verhaal geluisterd. Hij of zij is nu nieuwsgierig naar hoe jij in je brief op jullie telefoongesprek voortborduurt.

Ten tweede krijg jij tijdens je telefoongesprek met je recruiter een beter beeld van wat de vacature inhoudt. Veel mensen realiseren zich niet dat vacatureteksten eigenlijk reclameteksten zijn. Het aantrekkelijke salaris, de arbeidsvoorwaarden en het fietsenplan worden erin onderstreept, maar over de soms saaie vergaderingen lees je niets. Door nog voordat je solliciteert met je recruiter te bellen voorkom je dat je in de zogeheten vacaturevalkuil trapt. In andere woorden: na je telefoongesprek weet je zeker dat je solliciteert op een baan die je echt wilt.

Voorbereiding

Ben je overtuigd van de voordelen? Ga jij nu ook je recruiter bellen, voordat je solliciteert? Realiseer je dan goed dat jij dit telefoongesprek moet leiden: jij bent immers degene die het initieert. Om het gesprek in goede banen te laten verlopen – op die manier krijgt je recruiter namelijk een goede indruk van jou – is het wel zo handig als je alvast wat vragen op papier hebt gezet.

Denk er bij het opstellen van die vragen aan dat je niet naar de bekende weg vraagt: daarmee maak je een ongeïnteresseerde indruk. Vraag dus niet naar dingen waarvan je het antwoord in de vacaturetekst of op de website van de organisatie kan vinden.

7 vragen om te stellen

Weet je niet wat je wél moet vragen? Dan doen we hier alvast 7 suggesties.

  1. Ik heb weinig ervaring met één van de genoemde functievereisten. Is dat een probleem? Kan ik zelf iets doen om toch te matchen met de rol?
  2. Wat wordt er concreet van mij verwacht in de functie? Welke 3 dingen heb ik over 5 jaar bereikt?
  3. Welke doorgroeimogelijkheden heb ik binnen de organisatie?
  4. Op wat voor manier werken jullie met elkaar samen? Kan ik gewoon bij iemand naar binnenlopen als ik ergens niet uitkom? Hoe is de bedrijfscultuur?
  5. Hoe gaan jullie om met coronarestricties? Werken jullie veel vanuit huis? En zijn jullie van plan om dat ook na de coronacrisis te doen?
  6. Voor welke concrete uitdagingen staan de organisatie en het team waarin ik zou komen te werken nu?
  7. Hoe groot is het team waarin ik zou komen te werken?

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je de vragen uit bovenstaand lijstje één voor één op je recruiter afvuurt. Het lijstje is slechts bedoeld om je, voorafgaand aan het telefoongesprek, inspiratie te geven.

Ook na afloop bellen

Wist je trouwens dat het niet alleen belangrijk is om voorafgaand aan je sollicitatie met je recruiter te bellen? Als je sollicitatie niet resulteert in een baan, is het ook goed om na afloop nog eens die telefoon op te pakken. Je kan dan om feedback vragen: zo kom je erachter hoe jij bij je volgende sollicitatie wél die baan in de wacht sleept. Hier lees je meer over het nabellen van je sollicitatie.

Ook op Sollicitatiedokter schrijven?

Ben jij een sollicitatie-expert en wil je graag jouw verhaal doen op Sollicitatiedokter? Word dan een gastblogger! Neem voor meer informatie contact op met joost@sollicitatiedokter.nl.

Geef een reactie