Skip to main content
Ben je zwanger? Dan krijg je in totaal 16 weken zwangerschapsverlof. Ben jij van plan om tijdens je zwangerschapsverlof op zoek te gaan naar een andere werkgever? Lees dan gauw verder.

Als je in verwachting bent van een baby, mag je zes weken voordat je bent uitgerekend met zwangerschapsverlof. Je hoeft dan niet meer te werken en krijgt gewoon doorbetaald. Uiterlijk vier weken voor je gaat bevallen ben je zelfs verplicht om met verlof te gaan. Hier kan je berekenen wanneer je verlof precies begint en eindigt.

Na je bevalling krijg je 10 weken om bij te komen van je bevalling en om te zorgen voor je pasgeboren baby. Heb je voor je bevalling minder dan zes weken verlof genomen? Dan krijg je die dagen er aan het einde van de 10 weken bij.

Maak je trouwens geen zorgen om de financiën van je werkgever: tijdens je verlof krijgt hij jouw salaris vergoed van het UWV.

Zwanger en zoekende

Het verlof dat je rondom de geboorte van je kind krijgt, heb je waarschijnlijk hard nodig om je voor te bereiden op je bevalling. Na je bevalling heb je het ook druk, zorgen voor je pasgeboren neemt immers veel tijd en energie in beslag.

Als je rondom je bevalling toch tijd blijkt te hebben voor andere dingen, spookt de volgende gedachte wellicht door je hoofd: “Ik ga tijdens mijn verlof op zoek naar een nieuwe baan!”

Mag dit?

Over de vraag of dit is toegestaan kunnen we heel duidelijk zijn: het antwoord is ja. Maar iets dat mogelijk is, is niet per se een goed idee. Als je gaat solliciteren terwijl je hoogzwanger bent, neem je een aantal risico’s.

Risico’s

Om te beginnen zal je huidige werkgever niet blij zijn als hij erachter komt dat je tijdens je verlof op andere plekken aan het solliciteren bent. Voor hem is het al vervelend genoeg dat je wekenlang uit de roulatie bent.

Hij verwacht dat jij je verlof gebruikt om je voor te bereiden op je bevalling en daarna te zorgen voor je pasgeboren baby. Als je in plaats daarvan op andere banen solliciteert en hij daar achter komt, kan dit een behoorlijk breuk in jullie vertrouwensrelatie creëren. Dat levert ongemakkelijke situaties op als je na je zwangerschapsverlof terugkeert bij je oude baan.

Kleinere kans op succes

Ga je toch solliciteren tijdens de je zwangerschapsverlof? Bedenk dan dat je kansen op succes kleiner zijn dan normaal. Alhoewel werkgevers je officieel niet mogen afwijzen omdat je zwanger bent, gebeurt dat toch regelmatig. Je nieuwe werkgever weet immers dat je voorlopig nog niet kan beginnen.

Hij weet ook dat wanneer je wel begint, je langzaam op start gaat komen. Niemand is immers volledig productief wanneer ze tien weken geleden bevallen zijn. Vooral als je potentiële werkgever op zoek is naar een onmiddellijke versterking van het team, maak jij stukken minder kans op de functie.

Luister naar je lichaam

Vraag jezelf ook af of je wel kán solliciteren terwijl je hoogzwanger bent of net een kind hebt gekregen. Je krijgt je zwangerschapsverlof immers niet voor niets: je werkt niet omdat ervan uit wordt gegaan dat je wel iets anders aan je hoofd hebt.

Ten slotte is het zo dat je het best kan solliciteren als je fysiek en mentaal goed in je vel zit. Vlak voor of na je zwangerschap is dat waarschijnlijk niet het geval.

Conclusie

Alhoewel het dus is toegestaan om te solliciteren tijdens je zwangerschapsverlof, raden wij het je af.

Geef een reactie