Skip to main content
Ben je momenteel op zoek naar een baan? Dan geven we je bij Sollicitatiedokter graag tips. Die gaan vaak over hoe je een sollicitatiebrief schrijft, een cv opstelt en jezelf voorbereidt op een kennismakingsgesprek. Maar voordat je aan het sollicitatieproces begint, vinden we het belangrijk dat je aan je fysieke en mentale gezondheid denkt. In dit artikel lees je waarom wij daar zoveel waarde aan hechten.

Laten we eerlijk zijn: op het eerste gezicht is het vreemd dat een sollicitatieblog aandacht besteedt aan je gezondheid. Als je beter wilt eten of je stress wil verlagen, ga je wel naar andere blogs, toch? Bij Sollicitiatiedokter vinden we echter dat een goede gezondheid hand in hand gaat met een succesvolle sollicitatie. Sterker nog: wij vinden dat je eerst een gezonde routine moet aannemen. Pas dan kan je op zoek naar een baan.

We hebben daar een aantal redenen voor.

1. Een positieve houding maakt het solliciteren makkelijker

Als je op zoek bent naar een nieuwe baan, ontstaat er vaak een stressvolle periode in je leven. Werk je nog fulltime bij de werkgever die je wilt verlaten? Dan geef je veel vrije tijd op om te gaan solliciteren. Ben je werkloos en zoek je daarom naar een baan? Dan ervaar je stress omdat je zo snel mogelijk nieuw werk moet vinden, bijvoorbeeld om aan je financiële verplichtingen te kunnen voldoen.

Toch hoeft de periode dat je op zoek bent naar werk geen zwarte bladzijde in je leven te zijn. Als jij tijdens het solliciteren je mentale gezondheid serieus neemt, kan je beter omgaan met afwijzingen en weet je de stress die bij het solliciteren komt kijken een plekje te geven. Als je een positieve houding hebt, kan dat uiteindelijk bij een sollicitatie zelfs het verschil maken.

2. Zit je lekker in je vel? Dan presenteer je jezelf beter!

Wanneer je een sollicitatiebrief schrijft, moet je overtuigend vertellen waarom jij een geschikte kandidaat bent. Dat kan je alleen doen, als je het ook zelf gelooft. Als je lekker in je vel zit breng je jouw sterke punten niet alleen beter over, je herkent ze ook makkelijker. Ga maar na: als je mentaal in de put zit, zie je jezelf niet als de sterke teamspeler die je wel bent!

Uit onderzoek van het CBS in 2017 bleek dat een goede fysieke gezondheid vaak hand in hand gaat met een goede mentale gezondheid. De cijfers liegen er niet om: van de gezonde Nederlanders die meededen aan het onderzoek was 92% gelukkig, terwijl van de Nederlanders met een ongezonde leefstijl slechts 58% gelukkig was.

Daarom vinden wij het cruciaal dat sollicitanten eerst een gezonde leefstijl oppakken. Pas dan kunnen ze zichzelf effectief aanprijzen aan potentiële werkgevers. Als je ongelukkig bent, maak je als sollicitant immers weinig kans. Een recruiter prikt makkelijk door je gespeelde enthousiasme heen.

3. Je maakt meteen indruk bij het sollicitatiegesprek

Als je solliciteert op een kantoorbaan, leest een recruiter eerst je motivatiebrief en je cv. Zien die er goed uit, dan word je uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. Jouw fysieke gezondheid zal op die eerste fase van het solliciteren nauwelijks invloed hebben.

Bij de volgende fase – tijdens het eerste sollicitatiegesprek – is dat anders. Dan ziet een recruiter jou namelijk in het echt. Je potentiële werkgever is dan natuurlijk nog steeds geïnteresseerd in jouw ervaring en motivatie, maar je wordt ook beoordeeld op je lichaamstaal en je persoonlijke communicatie-skills. Als je een slechte conditie hebt en je bij je eerste sollicitatiegesprek meteen drie trappen op moet, maak je waarschijnlijk geen goede indruk. De kans is groot dat je hijgend en zwetend het gesprek moet voeren.

Begrijp het niet verkeerd: als je solliciteert naar een kantoorbaan hoef je echt niet het fysiek van een atleet te hebben. Maar een kandidaat die voldoende beweegt, goed eet en daarom lekker in z’n vel zit, straalt dat tijdens een sollicitatiegesprek ook uit.

4. Een fitte werknemer heeft altijd een streepje voor

Een recruiter heeft al zijn sollicitatiegesprekken voltooid en moet nu een keuze maken. Jouw cv, motivatie en sollicitatiegesprek waren alle drie geweldig, maar die van een tegenkandidaat ook. De recruiter kan echter maar één van jullie aannemen.

De kans is groot, dat hij dan kiest voor de kandidaat met de beste fysieke gezondheid. Iemand die fysiek fit is, kan immers harder werken. De kans dat hij of zij ziek wordt, is ook kleiner. Als jij fysiek gezond bent, is de kans dus groot dat het spreekwoordelijke dubbeltje jouw kant op valt. Is jouw conditie nu nog niet top, maar heb je in het sollicitatiegesprek aannemelijk kunnen maken dat je hieraan werkt? Ook dan heb je een streepje voor.

Tips om sollicitatiefit te worden

Ben je nu nog niet fysiek fit maar wil je hier graag aan werken? Dan vind je op Sollicitatiedokter tips die je op weg helpen. Check hier bijvoorbeeld een blog van diëtiste Eline Meijer: zij vertelt je in zeven simpele punten hoe je gezonder kan leven.

Geef een reactie