Skip to main content
Word je ‘s ochtends vaak moe wakker, ben je overdag iets minder fit en heb je veel koffie nodig om dat te compenseren? Misschien slaap je wel te weinig! Dat heeft impact op je geluk, focus en productiviteit – je kunt daardoor ook minder goed solliciteren. De oplossing? Deze 4 belangrijke slaapttips.

Tip 1: Bouw een ritme op

Wil je beter slapen? Dan helpt een nieuw slaapritme! Een nieuw ritme aannemen is makkelijker dan het lijkt. Ons advies? Sta 1 of 2 keer vroeg op en ga de volgende avonden meteen vroeg naar bed.

Dus ga je normaalgesproken pas om 1 uur ‘s nachts slapen? Zet voor een reset van je slaapritme de wekker dan op 7 of 8 uur. Die ochtend heb je het misschien even lastig, maar reken maar dat je ’s avonds om 11 uur moe bent: ga dan ook naar bed. Zo pas je jouw slaapritme snel aan.

Let erop dat je jouw nieuwe ritme zowel doordeweeks als in het weekend vasthoudt. Zorg er in ieder geval voor dat je niet meer dan een uur wisselt in waak- en slaaptijden. Te veel verschuiving verstoort je dag- en nachtritme namelijk.

Een ritme is goed voor je gewicht

Je slaappatroon is essentieel voor je leefstijlkeuzes. Die zeggen op hun beurt weer veel over je gewicht. Slaap je structureel minder? Dan maak je minder gezonde keuzes. Uit onderzoek blijkt bovendien dat een deel van de mensen als gevolg van slaaptekort meer of juist minder eet. Bekijk onderstaande tabel maar eens.

Chart, bar chart Description automatically generated

Een slaapritme is ook goed voor je mentale welzijn

Heb je twee nachten op rij minder goed geslapen? Dan ben je minder positief en heb je sneller last van negatieve gedachten. Daardoor zie je al snel op tegen je komende sollicitatie of het schrijven van die brief. Onderzoek bevestigt dat een flink slaaptekort leidt tot een verhoogde kans op gevoelens van angst en depressieve klachten. Het zorgt bovendien voor een verminderd sociaal functioneren.

Slaap je goed? Dan zie je er beter uit!

Nog een reden om goed te slapen nodig? Als je voldoende rust zie je er aantrekkelijker uit! Ben je moe? Dan geeft je gezicht signalen af die doorgaans als onaantrekkelijk worden beschouwd. Niet elke avond de kroeg in te duiken, dus!

Tip 2: Verander je omgeving en schermgebruik

Werk jij tot in de late uurtjes door? En lig je als gevolg daarvan lang te piekeren? Stop dan eerder met werken: ruim een uur voordat je gaat slapen. Leg je telefoon niet in de slaapkamer – pak in plaats daarvan het laatste uurtje van je dag een boek erbij (of ga knuffelen met je partner).

Waarom je telefoon in de woonkamer achterlaten? Omdat je je gedrag niet kunt veranderen door je wilskracht te tarten. Maar verander je je omgeving, bijvoorbeeld door negatieve prikkels eruit te verwijderen? Dan wordt op tijd naar bed gaan opeens een stuk makkelijker.

Tip 3: Koop geen blue light blockers – ze helpen nauwelijks

Vaak denken mensen dat blauw licht de oorzaak is van een slechte slaap. Ze schaffen dan blue light blockers aan, zo denken ze dat ze ’s avonds nog wel even kunnen werken. Helaas, dit is een schijnoplossing. Wil je eigenlijk gaan slapen? Doe dat dan ook, en werk niet nog uren door aan je cv omdat je een blue light blocker in huis hebt.

Waarom? Blauw licht speelt weliswaar een kleine rol, maar jouw verhoogde hersenactiviteit is de grootste oorzaak van dat je ’s avonds nog lang wakker ligt. Je hebt na het werken nu eenmaal een soort cooling down nodig, voordat je naar bed kunt gaan.

Tip 4: Zet de thermostaat van je slaapkamer op 18 graden

Bij slaapgebrek denken maar weinig mensen aan de temperatuur in hun slaapkamer. Toch heeft het één een boel met het ander te maken. Een te hoge lichaamstemperatuur zorgt er namelijk voor dat je lastiger in slaap valt. Een te koude ruimte is ook niet goed, dit zorgt ervoor dat je minder lang slaapt. Het beste is om de thermostaat van je slaapkamer tussen de 18 en 20 graden te zetten.

Meer tips voor een diepere slaap? Luister dan hier de podcast over slapen en lees het uitgebreide artikel met alle wetenschappelijke referenties.

Geef een reactie