Skip to main content
Ben je net klaar met studeren? Gefeliciteerd: dat felbegeerde papiertje heb je in ieder geval op zak. Nu wordt het tijd om jouw eerste carrièrestap te zetten. Hoe je dat doet? Wij geven 5 tips!

Tip 1: Een goed begin is het halve werk

Heb jij je studie net afgerond? En ga je je nu oriënteren op je eerste baan? Geen zorgen: de 4 tips die je hieronder leest helpen jouw carrière aan een vliegende start. Lees je dit artikel terwijl je nog op school zit? Helemaal geweldig! Want terwijl je studeert, kun je al veel doen om je baankans aan het eind van je opleiding zo groot mogelijk te maken.

Zorg er bijvoorbeeld voor dat je de juiste bijbaan kiest. Dat hoeft niet per se werk te zijn dat met je studie te maken heeft: een bijbaan is juist een goede manier om je kennis uit te breiden. Recruiters in de toekomst kunnen dat vast waarderen. Het is daarnaast slim om je aan te sluiten bij studentenverenigingen, zodat je een netwerk opbouwt in je vakgebied.

Over dat netwerk gesproken: zorg dat je tijdens je studententijd regelmatig telefonisch contact hebt met mensen in jouw kring. Hou je jouw contacten warm? Dan heb je een goede kans dat iemand uit dat netwerk jou een baan aanbiedt wanneer je opleiding er opzit. Bel wekelijks dus een paar mensen op. Of, zoals studentbegeleider Ab Kragtwijk het noemt, “ga tokkelen!”

Tip 2: zorg voor een netwerk, maar verklaar het niet heilig

Jouw netwerk ik belangrijk – dat heb je uit tip 1 hopelijk begrepen. Maar je moet niet denken dat een goed netwerk een baangarantie geeft. Niets is namelijk minder waar. De mythe dat 70% van de banen uit een netwerk wordt vergeven, ging jarengelden al de prullenbak in.

In werkelijkheid vindt slecht 16% van de gemiddelde werkzoekers een baan via zijn of haar netwerk, blijkt uit een rapport van arbeidsmarktdataonderzoeker Intelligence Group. Kijken we specifiek naar jouw leeftijdsgroep? Dan zien we dat jongeren onder de 25 jaar slechts in 15% van de gevallen via hun netwerk aan een baan komen. Je netwerk is kortom een belangrijke tool om in te zetten bij je banenjacht, maar maak hem niet heilig. De kans is groter dat je uiteindelijk ‘gewoon’ via een job board als Indeed aan werk komt.

Tip 3: Overdrijf niet op je cv

Wat de grootste sollicitatievalkuil voor studenten is? Daar zijn loopbaanbegeleiders het snel over eens: ze blazen te hoog van de toren. Jongeren die net zijn afgestudeerd mogen op hun cv en in hun sollicitatiegesprek maar wat graag roeptoeteren over hun ruime werkervaring en uitgebreide skillset.

Dat is natuurlijk onzin – een recruiter prikt er ook onmiddellijk doorheen. Ben je jong en pas afgestudeerd? Dan verwacht niemand van je dat je precies weet wat je in je werk moet doen. Sterker nog: werkgevers nemen je aan in de wetenschap dat je nog veel moet leren. Maar je hebt potentie, en daar gaat het hen maar om.

Dus: doe jezelf in je cv, brief en gesprek niet voor als een expert – je houdt er niemand mee voor de gek. Vertel in plaats daarvan over je passie voor het vakgebied, wat je graag wilt leren en welke vaardigheden je wilt ontwikkelen. Op die gebieden kun jij jouw recruiter het beste overtuigen.

Tip 4: Schrijf je in voor de Virtuele Banenbeurs

Wil jij aan de slag bij een droomwerkgever, maar vind je het lastig om je voet tussen de deur te krijgen bij zo’n bedrijf? Doe dan mee aan de Virtuele Banenbeurs, Sollicitatiedokter organiseert er in april weer een.

Op de Virutele Banenbeurs – dat is zeg maar een banenbeurs in een Sims-wereld – maken ambitieuze studenten en young professionals zoals jij kennis met de mooiste werkgevers van Nederland. Dat doe je allereerst door naar hun verhalen te luisteren: die vertellen ze live vanaf meerdere podia op de beurs en vanaf hun kraampjes op de beursvloer.

Maar tijdens de Banenbeurs hoef je niet alleen te luisteren – je kunt ook met bedrijven in gesprek gaan. Heb jij je ingeschreven? Dan krijg je voordat de beurs begint een gratis assessment ter waarde van €150. Aan de hand van de resultaten ervan, kunnen werkgevers die meedoen aan de Banenbeurs jou uitnodigen om kennis te maken.

Op die manier kom je aan tafel bij de beste werkgevers van Nederland. Niet op basis van je cv, je netwerk of je achtergrond. Wel op basis van wie je bent en wat je kunt. En dat dure assessment dat wij je cadeau doen? Dat kun je natuurlijk bij al je toekomstige sollicitaties inzetten om je karaktereigenschappen en vaardigheden te bewijzen.

Tip 5: Ga ondernemen!

Heb je heerlijk op je eigen houtje gestudeerd? En ben je nog niet klaar om de vrijheid die met je studententijd gepaard ging gedag te zeggen? Dan kun je, als je goede ideeën hebt ten minste, natuurlijk ook voor jezelf beginnen. Word je eigen baas!

Tips voor beginnende ondernemers lees je hier. Overweeg je een bedrijf te starten maar zie je beren op de weg? Luister dan eens naar onze podcastaflevering met Jan Hein de Wilde. Hij begon op jonge leeftijd te ondernemen, en inspireert graag anderen om in zijn voetsporen te volgen.

Geef een reactie