Skip to main content
Ben jij bezig met de laatste jaren van je studie? Dan wordt het langzamerhand tijd om na te denken over je toekomst. Weet jij al waar je wilt gaan werken? En heb jij duidelijk voor ogen hoe je jouw droombaan in de wacht gaat slepen? Ab Kragtwijk is scriptiebegeleider bij Topscriptie.nl, hij krijgt dagelijks te maken met studenten zoals jij. Hij geeft je 5 tips voor een perfecte overstap van studie naar carrière.

1. Ga tokkelen

Ab Kragtwijk

Ab: “Als je tijdens je studie lid wordt van een studentenvereniging, hoor je van elkaar waar er banen beschikbaar zijn. Dat is mooi, want op die manier kan je soms al op een vacature reageren voordat de vacaturehouder zijn tekst gepubliceerd heeft. Via je studentenvereniging kan je kortom een netwerk opbouwen voordat je überhaupt aan je carrière begonnen bent.”

“Jezelf inschrijven bij een studentenvereniging is echter niet genoeg. Je moet ook zorgen dat je op een andere manieren contacten onderhoud met mensen die op zakelijk gebied interessant voor je kunnen zijn. Denk daarbij aan docenten, wie weet hebben zij een connectie met een werkgever in hun – en jouw – vakgebied.

 

Zoek ook bedrijven uit waarbij je zou willen werken of stagelopen en bel ze gewoon eens op en vertel ze wat jij voor hen kan doen. Als ze niet geïnteresseerd zijn, hangen ze wel op.”

“Toen ik in de commercie werkte, nam ik iedere ochtend een half uurtje de tijd om wat mensen op deze manier op te bellen. Dat was een techniek die ik van mijn zakenpartner had geleerd. ‘Tokkelen’, noemde hij het. Ik adviseer studenten ook te tokkelen. Misschien niet iedere ochtend, maar toch zeker wel iedere week. Zorg dat je goed voorbereid bent en wees dan brutaal: pak die telefoon. Wie weet wat het je oplevert.”

2. Vind een bijbaan die prettig voelt, ook als die niet in je vakgebied ligt

Ab: “Veel studenten weten dat hun gebrek aan ervaring hun grootste valkuil is als ze de arbeidsmarkt opgaan. Om dat gebrek te compenseren, zoeken ze tijdens hun studie een bijbaan in hun vakgebied. Op die manier doen ze alvast wat ervaring op.”

“Dat is natuurlijk slim, maar nog veel belangrijker is dat je een bijbaan zoekt waar jij je prettig bij voelt. Als je jouw studie onderaan de streep niet leuk vindt, ga dan niet krampachtig op zoek naar werk in dat gebied. Dat geldt overigens ook voor na je studie: zoek geen baan in het gebied van je studie als jij jouw studie niet leuk hebt gevonden.”

“Zelf ben ik afgestudeerd als Neerlandicus, maar heb ik mijn hele carrière in de commercie en het marktonderzoek gewerkt. Eerst dacht ik: ‘waarom heb ik 5 jaar lang gestudeerd?’ Maar achteraf gezien heb ik ook in mijn commerciële carrière veel aan die studie gehad. En op latere leeftijd heb ik daar alsnog een marketingopleiding aan toegevoegd.”

“Ik wil daarmee zeggen: als je bent afgestudeerd heb je een algemene ontwikkeling op een bepaald niveau. Daar kan je nog alle kanten mee op. Kijk waar je passie en kunde liggen en vraag jezelf af waar je gevoelsmatig tot aangetrokken bent. Later kun je altijd nog relevante kennis opdoen.”

3. Zoek begeleiding voor studenten als je dat nodig hebt

Ab: “Ik begeleid via Topscriptie vaak mensen die hulp nodig hebben, bijvoorbeeld omdat ze in de problemen zijn gekomen met hun eindopdracht. Maar dat betekent niet dat begeleiding alleen nuttig is voor studenten die met hun scriptie op een dood spoor zitten.”

“Externe begeleiding tijdens je studie kan bijvoorbeeld ook helpen als je niet weet hoe je de overgang moet maken van je studie naar een carrière. Bij Topscriptie hebben we begeleiders die studenten uitsluitend helpen met het vinden van een baan. Dat doen ze op basis van wetenschappelijke modellen waarbij ze jou en je arbeidsmarktkansen grondig analyseren.”

4. Geen ervaring? Vraag een recruiter wat je wél kan doen

Ab: “Als je net bent afgestudeerd en op zoek bent naar een baan, heb je vast wel eens een vacature voorbij zien komen voor een startersfunctie waarin ook om twee jaar ervaring wordt gevraagd. Dat kan natuurlijk niet, het is het één of het ander.”

“Ik heb een simpel advies: bel de recruiter die de vacaturetekst heeft uitgeschreven op. Vertel hem of haar: ‘Luister eens, deze baan lijkt me heel leuk, maar ik heb geen twee jaar ervaring. Wat kan ik doen om dat te compenseren? Je legt de bal dus terug bij de vacaturehouder.”

“Daarmee bereik je twee dingen. Ten eerste achterhaal je of je voor de functie echt die werkervaring nodig hebt. Ten tweede zorg je er door je brutaliteit voor dat de hr-manager je niet vergeet wanneer er sollicitatiegesprekken gepland worden.”

5. Studenten, laat je niet te erg beïnvloeden

Ab: “Mijn belangrijkste tip is: laat je niet beïnvloeden door de oude rotten die alles al gezien hebben. Stagebedrijven vinden dat jij blij mag zijn als je bij hen ervaring op mag doen, maar bekijk het ook van de andere kant. Die stagebedrijven mogen blij zijn dat ze voor zo weinig geld iemand met compleet nieuwe, creatieve ideeën in huis halen.”

“Als jij goede ideeën hebt, laat je dan niet belemmeren door de mensen die schijnbaar al eeuwen meelopen in de branche. Verdedig jezelf en je ideeën en loop niet blind achter mening van bedrijven aan.”

“Ik zeg altijd: ga uit van je eigen kracht, tenzij die niet goed is.”

Geef een reactie