Je werkervaring, het belangrijkste onderdeel op je cv, kun je op meerdere manieren noteren. Sollicitatiedokter vertelt je welke manier het best bij jouw loopbaan past. Is het teruglopend cv iets voor jou?
Het teruglopend cv geeft het verloop van je professionele carrière weer in een omgekeerde chronologische volgorde. Je begint dus bij je huidige baan of je meest recente baan, gevolgd door de banen die je daarvoor had.
Voor wie is het teruglopend cv?
De structuur van het teruglopend cv is, zoals genoemd, omgekeerd aan de structuur van het chronologisch cv.Bij het chronologisch cv zet je je eerste baan bovenaan, gevolgd door de banen die je daarná had.
Dus: welke volgorde kun jij het best kiezen? Om die vraag te beantwoorden, moeten we kort stilstaan bij de hoofdregel van een goed cv. Die is als volgt: het belangrijkste van jouw loopbaan staat zo hoog mogelijk. Immers: als de informatie die jou een waardevolle kandidaat maakt onderaan je cv staat, is de kans groot dat je recruiter hem over het hoofd ziet.
Om die reden is het teruglopend cv vooral geschikt voor mensen met een aantal jaar relevante (en recente) werkervaring.
Voorbeeldlay-out van het teruglopend cv
Om een goed beeld te hebben van wat een teruglopend cv precies is, staat hieronder een voorbeeld weergeven. De inhoud is voor jou uiteraard anders.
De voordelen van een teruglopend cv
In een teruglopend cv komt je meest recente werkervaring goed naar voren, dit kan een sterke positieve invloed hebben als je laatste functie goed aansluit op de functie waarop je nu solliciteert.
Ook carrièretijgers, die door goede prestaties snel zijn opgeklommen in functieniveau, hebben baat bij een teruglopend cv: het cv geeft direct weer wat je tot nu toe hebt gepresteerd in je werkzame leven.
Nadelen van een teruglopend cv
Zoals gezegd, de nadruk bij het teruglopend cv ligt sterk op je werkervaring. Wanneer je laatste ervaring(en) niet nauw aansluit(en) bij de functie waarvoor je nu solliciteert, kan dit mogelijk negatief werken. Strategisch gezien is het dan dus niet verstandig dit type cv te gebruiken.
Ook voor starters of studenten is dit type cv waarschijnlijk niet geschikt. Ben je starter of student, dan heb je immers nog niet voldoende relevante werkervaring voor de functie waarop je solliciteert.
Je kunt in dat geval beter laten zien dat je door middel van scholing en andere leertrajecten over voldoende kennis voor de vacature beschikt. Het is dan dus verstandiger te beginnen met het benoemen van je scholing: een chronologisch cv ligt in jouw geval voor de hand.
Ben je al even werkloos, en is je meest recente werkervaring daarom van een poos geleden? Ook dan is een teruglopend cv niet geschikt voor jouw situatie. Een recruiter ziet erbij namelijk als eerst dat jij een gat in je cv hebt, en dat maakt je kans op succes klein.
Bekijk alle soorten cv’s
Hieronder vind je een overzicht van alle andere soorten cv’s waarbij Sollicitatiedokter je kan helpen.
- Het chronologische cv (voor studenten, starters en (langdurig) werklozen)
- Het basis cv (een extra lang cv om te gebruiken bij het maken van vacature-specifieke cv’s)
- Het mini cv (een extra kort cv om meteen de aandacht mee te pakken)
- Het vaardigheden cv (waarbij niet je werkervaring of je opleiding, maar je skills centraal staan)
- Het Engelstalige cv (voor internationale sollicitaties)