Skip to main content
Het is niet eenvoudig een effectieve sollicitatiebrief te schrijven. Zeker niet als je er weinig ervaring mee hebt. Vind hier alle tips over het schrijven van de perfecte sollicitatiebrief en vind in onderstaand artikel een voorbeeld van een goede en een slechte brief.

Voorbeeld: een typische sollicitatiebrief

Beste heer/mevrouw,

Naar aanleiding van uw vacature voor de functie van ‘social media coördinator’ treft u in de bijlage mijn curriculum vitae.

Momenteel werk ik als assistent webredacteur bij Form Factory BV. In deze functie ben ik verantwoordelijk voor het modereren van commentaren, het redigeren van online publicaties en mailingen en bewaak ik tevens de publicatietijdslijn. Aangezien deze functie op dit moment geen doorgroeimogelijkheden heeft, voel ik me genoodzaakt op zoek te gaan naar een werkgever die mij meer doorgroeimogelijkheden biedt.

Als iemand die graag in teamverband werkt maar ook zelfstandig uitstekend functioneert en iemand met een grote interesse in sociale media, denk ik dat de functie mij op het lijf geschreven is.

Ik hoop spoedig van u te horen en maak dan graag een afspraak voor een sollicitatiegesprek.

Hartelijke groet,

Lia Schouten

Wat voor gevoel geeft deze sollicitatiebrief je?

De brief is netjes geformuleerd en bevat geen grote taal-, spel-, of interpunctiefouten. En toch is dit niet het voorbeeld van een echt goede brief. Er gaat een aantal dingen fout.

Allereerst is de aanhef onpersoonlijk. Een algemene aanhef zoals hier komt ongeïnteresseerd over. Probeer de lezer dan ook altijd direct aan te spreken. Vaak staat de naam van de contactpersoon in de vacature vermeld. Zo niet, probeer er dan via-via achter te komen of bel even op om te vragen aan wie je de brief mag adresseren. Lees hier meer over de aanhef van een sollicitatiebrief.

Verder gaat eigenlijk de hele brief over wat de sollicitant graag wil en wat ze heeft gedaan; ze communiceert vanuit het ik-perspectief.

Natuurlijk wil deze sollicitant graag goede doorgroeimogelijkheden; ze wil wat goed is voor haar. Logisch. Maar hetzelfde geldt voor de recruiter; die zoekt naar de beste kandidaat zodat de functie zo snel mogelijk vervuld is. Als zodanig is de recruiter niet geïnteresseerd in wat de sollicitant wil in dit stadium – dat komt later wel. Eerst is het zaak om te achterhalen of je überhaupt iets te bieden hebt dat interessant is voor de onderneming.

Ben jij van toegevoegde waarde?

Het enige wat de recruiter in dit stadium wil weten is wat jij voor de onderneming kunt betekenen; hoe jij van toegevoegde waarde zal zijn.

Een andere klassieke fout die wordt gemaakt in deze brief is dat er allerlei informatie uit het cv wordt herhaald zonder een duidelijk doel te hebben. Maar een recruiter zit echt niet te wachten op een samenvatting van het curriculum vitae. Lees hier hoe je een sollicitatiebrief schrijft die perfect aansluit op je cv.

Het punt dat ze zichzelf beschrijft als een ‘zelfstandige teamplayer’ is een typisch nietszeggend cliché. De eerste persoon die zichzelf geen zelfstandige teamspeler noemt, moet waarschijnlijk nog geboren worden. Het benoemen van deze vaardigheid zegt helemaal niets.

De laatste opmerking over deze brief gaat over wat er mist: een stukje persoonlijkheid. Een goede sollicitatiebrief is niet stijf en formeel. Recruiters zijn op zoek naar een nieuwe collega, niet een arbeidsrobot. Wees dan ook niet bang om wat meer van je persoonlijkheid terug te laten komen in je schrijven. De huidige brief verraadt niets over de persoon achter de naam en dat is zonde.

Voorbeeld: een goede sollicitatiebrief

Onderstaand vind je de aangepaste brief van Lia, gericht op dezelfde vacature. Zoek de verschillen!

Beste meneer de Vries,

Graag kom ik in aanmerking voor de functie van ‘social media coördinator’, zoals geadverteerd op jullie website en facebookpagina.

Aangezien ik jullie al sinds jaar en dag volg, was ik direct enthousiast toen ik de vacature voorbij zag komen in mijn facebooktimeline. De ontspannen en vaak humoristische wijze waarop jullie met consumenten communiceren via de sociale media spreekt mij zeer aan en is naar mijn mening best practice op het gebied van webcare in Nederland. Daarnaast vind ik het, als deelnemer aan de afgelopen drie edities van Run for Kika, echt super dat jullie je zo actief inzetten voor dit goede doel. Zoals je waarschijnlijk al hebt gemerkt vind ik CoolMedia echt een heel tof bedrijf. Maar dit is niet de enige reden van mijn sollicitatie; ook de functie zelf spreekt mij enorm aan.

Bij het lezen van het functieprofiel, herkende ik mezelf hier direct in. Zoals je kunt zien in mijn curriculum vitae, werk ik momenteel als webredacteur voor Form Factory BV. Hoewel sociale media geen vast onderdeel uitmaken van mijn functieprofiel, heb ik het laatste jaar steeds meer online taken opgepakt (zoals een plan geschreven om meer uit Twitter te halen) omdat het simpelweg mijn interesse heeft. Daarnaast heb ik het afgelopen jaar in mijn eigen tijd een cursus online marketing en social media gevolgd via het NCOI. Dit vond ik ontzettend leuk. Graag zou ik de zaken die ik hier heb geleerd inzetten in jullie organisatie.

Hoewel ik niet de gevraagde twee jaar werkervaring in een soortgelijke functie heb, breng ik wel andere waardevolle zaken mee. Naast de ruim anderhalf jaar ervaring met het schrijven van web artikelen en nieuwsbrieven, heb ik een lichte neurose voor correcte teksten en heb ik enorm veel zin om bij jullie aan de slag te gaan!

Ik ben ervan overtuigd dat ik direct een toegevoegde waarde kan zijn voor jullie marketingafdeling en zou dan ook graag langskomen voor een gesprek.

Je reactie zie ik met plezier tegemoet!

Hartelijke groet,

Lia Schouten

Geef een reactie