Skip to main content
De aanhef van de sollicitatiebrief is de eerste groet aan je lezer en zet direct de toon voor de wijze waarop je communiceert: formeel, informeel, persoonlijk of onpersoonlijk. Het is een klein detail maar toch belangrijk om even bij stil te staan. Na het lezen van de aanhef beslist de lezer namelijk of jouw brief het waard is om verder te lezen.

De meest waardevolle tip voor de aanhef van de sollicitatiebrief is een algemene aanhef te vermijden. Dit doe je door de lezer aan te spreken bij zijn of haar naam. Zo heb je direct de volledige aandacht van deze persoon. Als de naam niet staat aangegeven in de vacature, probeer deze dan ergens te vinden.

Wil jij graag meer praktische sollicitatietips waarmee jij jezelf kan onderscheiden? Dan raden we het e-book ‘Zo vind je een baan’ van Dorien Waasdorp aan. Het boek staat vol concrete tips die je in de praktijk kan toepassen. Zo leer je dingen over het schrijven van een goed cv en een goede motivatiebrief, maar ook over de beste manieren om te netwerken.

Maak de aanhef in de sollicitatiebrief persoonlijk

Wanneer je geen naam kunt vinden, kijk dan een op de website van het bedrijf. Wellicht kun je ontdekken wie er verantwoordelijk is voor welke functie en voor de selectieprocedure. Wanneer je ook op de website niet kunt vinden wie er verantwoordelijk is, bel dan. Sowieso maakt bellen voor een sollicitatieprocedure een goede indruk. Dit lijkt misschien een beetje eng, maar dit is echt niet ongebruikelijk. Bovendien geeft het je een kans wat extra informatie te vragen over de vacature.

Na het telefoongesprek kun je refereren aan dit telefoongesprek en hem of haar nogmaals bedanken voor de informatie. Wanneer de lezer later jouw brief en cv voorbij ziet komen zal er direct een belletje gaan rinkelen. Je bent niet meer slechts een van de tientallen anonieme sollicitanten. Win-win-situatie dus!

Aanhef bij onbekend geslacht

Soms staat de naam van degene die verantwoordelijk is voor de selectieprocedure wel in de vacature, maar is het onbekend wat zijn of haar geslacht is. Je kunt dan gebruik maken van onderstaande varianten:

  • Geachte heer of mevrouw ‘achternaam’
  • Geachte heer/mevrouw ‘achternaam’
  • Geachte heer, mevrouw ‘achternaam’

Onbekende geadresseerde

Het kan gebeuren dat je de naam online niet kan vinden en dat zelfs na een belletje het niet duidelijk is voor wie de sollicitatiebrief is. Houd het dan simpelweg bij de volgende varianten:

  • Geachte heer, geachte mevrouw
  • Geachte heer, mevrouw
  • Geachte heer of mevrouw
  • Geachte heer/mevrouw

De volgorde waarin je heer en mevrouw benoemt is niet van belang. Je zou ze ook om kunnen draaien.

Geen ‘mijnheer’

Ten slotte nog een tip: gebruik geen ‘mijnheer’ in de aanhef. Dit is een gangbaar woord in de Nederlandse spreektaal, maar in schrijftaal is dit niet gebruikelijk. In een formele brief gebruik je dus ‘de heer’ of alleen ‘heer’.

Geef een reactie