Skip to main content
Solliciteren: soms voelt het als een verplichting. Jezelf opladen om toch op banenjacht te gaan is dan lastiger dan het lijkt. Met deze motivatietips komt er een eind aan die sleur: jij weet jezelf weer als geen ander te motiveren!

Tip 1: Verander je perspectief

Soms lijkt solliciteren een demotiverende bezigheid – vooral als je momenteel werkloos bent. En ben je al een paar keer afgewezen? Dan zakt de moed je helemaal in de schoenen, nog voordat je naar je laptop loopt. Solliciteren lijkt dan het tegenovergestelde van leuk – en dat is ook meer dan logisch.

Het gevolg: je begint er niet aan. Wil je daar verandering in brengen? Dan is het allereerst zaak dat je anders over je sollicitatieproces gaat nadenken. Solliciteren is namelijk geen onoplosbare puzzel. Sterker nog: het is een spannend avontuur. En zoals dat gaat bij avonturen, heb jij de regie.

Weet jij jezelf daarvan te overtuigen? Dan leer je dat je niet afhankelijk bent van recruiters die jou vertellen wat je wel en niet kunt doen. In plaats daarvan ben jij de protagonist van jouw sollicitatieverhaal: je zoekt naar banen die je leuk vindt via job boards en websites, en gaat sollicitatieprocedures in om te kijken of de functie bij jou past. Of dat andersom ook het geval is – dus of de werkgever jou ziet zitten – is pas van later zorg.

Met deze nieuwe visie op jouw sollicitatieproces wordt het niet alleen leuker om op banenjacht te gaan – je maakt erdoor ook meer kans op de arbeidsmarkt. Verplaats jezelf maar eens in een recruiter. Wie zou je eerder aannemen? Een kandidaat die met hangende schouders sociaalwenselijke antwoorden geeft, of iemand die de ene na de andere vakinhoudelijke vraag op je afvuurt, en daarmee laat zien dat-ie de juiste kennis, kwaliteit en ervaring voor de job heeft?

Tip 2: Zorg voor een routine

Hoe positief jij ook over je sollicitatieproces denkt: soms is het toch lastig om daadwerkelijk aan iets te beginnen. Kijk je om je heen? Dan trekt die televisie je waarschijnlijk meer dan die openstaande LinkedIn-pagina.

Dat is natuurlijk heel begrijpelijk. Maar je kunt er iets aan doen! Hoe? Door voor jezelf een goede routine in te richten. Sta je namelijk iedere doordeweekse dag om 8 uur op, ontbijt je om 9 uur, schrijf je om 10 uur een sollicitatiebrief en ga je om 12 uur netwerken? Dan hoef jij jezelf niet meer te overtuigen om aan je sollicitaties te beginnen – in je hoofd bestaat er namelijk geen keuze. Je begint aan je sollicitatieproces omdat je dat altijd om 10 uur doet, daar hoef je niet eens meer over na te denken.

Tip 3: Stel jezelf een beloning in het vooruitzicht

Als je werkt, krijg je aan het eind van de maand een salarisstrook opgestuurd. Zelfs op momenten dat je eigenlijk niet zou willen werken – we noemen een maandagochtend of een woensdagmiddag – motiveert die wetenschap je om toch nog even aan te poten. Ben je aan het solliciteren? Dan is dat ook hard werk. Maar van een directe beloning is geen sprake.

Daar kun je verandering in brengen! Bijvoorbeeld door met jezelf af te spreken dat je na het schrijven van die sollicitatiebrief, het bellen van die recruiter of het organiseren van dat netwerkgesprek iets leuks mag gaan doen. Een hoofdstuk in je favoriete boek lezen of een wandeling maken, bijvoorbeeld. Stel jij jezelf een mooie beloning in het vooruitzicht? Dan wordt je sollicitatiedag vanzelf een makkie!

Geef een reactie