Skip to main content
De arbeidsmarkt is enorm gekrompen door de coronacrisis. Bepaalde sectoren zijn extra hard getroffen waardoor veel mensen zonder baan komen te zitten. Veel werklozen proberen hun geluk in een andere sector door te solliciteren op een compleet andere functie. Randstad deed hier onderzoek naar en wat blijkt? Door je als werkloze te richten op nieuwe vaardigheden groeien je kansen op de arbeidsmarkt.

Onderzoek

Door de coronacrisis zitten steeds meer mensen zonder werk. Vergeleken met vorig jaar staan er 30% minder vacatures online. Voornamelijk de horeca, schoonmaakbranche en evenementenbranche hebben te maken met een flinke daling. De arbeidsmarkt verandert razendsnel en daar moeten we op inspelen. Mee veranderen helpt, zo blijkt uit het onderzoek van Randstad.

De insteek van het onderzoek was om uit te vinden welke competenties en vaardigheden gewild zijn op de huidige arbeidsmarkt. Door daarmee rekening te houden krijgen werklozen een kans in een nieuwe sector. Voornamelijk hoogopgeleiden kunnen, door zich flexibel op te stellen, een vervangende baan in een andere sector vinden.

Nieuwe vaardigheden

Om een vervangende baan te vinden gaat het voornamelijk om het bijleren van nieuwe skills. De meestgevraagde hard skills en soft skills komen uit allerlei verschillende sectoren, maar liggen vooral op persoonlijk en emotioneel vlak. Ook sociale vaardigheden zijn belangrijk, blijkt uit het onderzoek. Denk aan soft skills zoals samenwerken, enthousiasme en communicatieve vaardigheden. Maar ook aan flexibiliteit, voornamelijk in de horeca- en zorgsector. De top tien meest gevraagde soft skills in vacatures zijn:

  1. Samenwerken
  2. Gedrevenheid/enthousiasme
  3. Communicatie vaardigheden
  4. Flexibiliteit
  5. Zelfstandigheid
  6. Motivatie
  7. Verantwoordelijkheid
  8. Klantgericht zijn
  9. Georganiseerd
  10. Oplossingsgericht

Een veel gevraagde vaardigheid van werknemers is ‘communicatief vaardig zijn’. De belangstelling voor cursussen Nederlandse taal is dan ook verdubbeld ten opzichte van vorig jaar, volgens het onderzoek van Randstad. Voor veel functies is communicatie simpelweg erg belangrijk. Nu hebben werklozen de tijd deze vaardigheid bij te spijkeren.

Omscholen en bijscholen

Omscholen en bijscholen is ook belangrijk in deze tijd. Het is een slimme investering voor op de lange termijn.  Houd de Sollicitatiedokter in de gaten voor interessante online cursussen, om vanuit huis nieuwe vaardigheden en skills te leren.

Het is in ieder geval belangrijk als werkzoekende niet bij de pakken neer te gaan zitten en actief te blijven. Geloof in jezelf: het is nooit te laat om te leren.

Vind hier meer tips voor het vinden van een baan tijdens de coronacrisis. 

Geef een reactie