Skip to main content
Naast dat werkloosheid onzekerheid met zich mee kan brengen, kan het ook leiden tot eenzaamheid. Voorheen zag je je collega’s iedere dag en was je automatisch omringd door mensen. Dit sociale aspect valt weg als je veel thuis zit. Hoe voorkom je dat je eenzaam wordt?

Hoe ga je om met werkloosheid?

Minder sociale contacten

Werklozen hebben minder sociale contacten. Dit komt ten eerste omdat het dagelijkse contact met collega’s wegvalt. Maar daarnaast kan het voor werklozen ook moeilijk zijn contact te behouden met vrienden of familie. Sommigen schamen zich dat ze geen werk meer hebben of willen er liever niet over praten en vermijden daarom sociale gelegenheden.

Verder blijkt dat veel werklozen anderen niet lastig willen vallen met hun problemen. Ze vinden het moeilijk mee te praten over het dagelijks leven, omdat zij zelf geen ‘normale’ invulling meer hebben. Ze vinden zichzelf zeuren als ze enkel kunnen praten over het niet kunnen vinden van een baan.

Ten slotte speelt het financiële aspect ook een rol. Met minder tot geen inkomen zijn je sociale mogelijkheden beperkter. Etentjes, verjaardagen en andere uitstapjes worden lastiger. Je trekt je steeds meer terug en wordt steeds eenzamer.

Blijf contact zoeken

De beste oplossing om eenzaamheid te voorkomen is te blijven praten. Praat met je vrienden, familie en mensen in je omgeving. Vertel ze hoe het is om werkloos te zijn, maar maak dit niet het belangrijkste onderwerp. Je omgeving begrijpt meer dan je denkt en zal je waarschijnlijk willen helpen. Bedenk je dat het niet gek is om werkloos te zijn en dat het meerdere mensen is overkomen. Zoek bijvoorbeeld een forum om het hierover te hebben met anderen die dit ook hebben meegemaakt. Blijf contact houden met de buitenwereld.

Daarnaast is het verstandig te blijven netwerken en proberen nieuwe mensen te ontmoeten. Netwerken hoeft niet altijd op grote schaal. Denk eens aan een borrel bij die vage kennis waar je voor bent uitgenodigd: wie weet ontmoet je daar weer nieuwe, interessante mensen.

Ook kan je je bezig houden met nieuwe dingen uitproberen. Ga bijvoorbeeld vrijwilligerswerk doen. Of ga bij een sportclub. Deze mensen delen dezelfde interesses als jij. Verbreed je netwerk, leer nieuwe mensen kennen en stuit op nieuwe ideeën.

Werkloosheid

Het is makkelijker gezegd dan gedaan om niet eenzaam te worden in tijden van werkloosheid. Toch moet je proberen te blijven praten met de mensen in je omgeving en nieuwe mensen leren kennen. Focus je op het vinden van een nieuwe baan en duik in de wereld van solliciteren. Tips over het maken van het perfecte cv, een sollicitatiebrief en het voorbereiden op een sollicitatiegesprek lees je hier.

Geef een reactie